Opinia psihologului: românii, mai motivați dacă ar lucra 6 ore
După cum mărturisește Ivănescu, noi punem accent mai mult pe emoţional, iar orice schimbare venită în avantajul nostru acţionează ca un impuls sau o motivaţie. „Să ne aducem aminte la şcoală, când profesorii ne promiteau că ne dau drumu mai repede de la oră, dacă îndeplinim câteva sarcini. Chiar dacă păream plictisiţi sau obosiţi, la auzul acestei veşti, imediat găseam resurse să ne atingem scopurile şi să devenim chiar mai productivi. Acelaşi tip de mentalitate din copilările funcţionează şi când devenim adulţi”, declară specialistul Dan Ivănescu.
Programul de 6 ore de muncă ne-ar face fericiţi în viaţa personală
În contextul în care ultimele studii arată că românii sunt printre cei mai nefericiți din Uniunea Europeană, specialistul crede că programul de 6 ore ne-ar ajuta să devenim mai fericiți în viața personală, nu doar mai productivi la muncă. „Un astfel de program mai concentrat ne-ar oferi posibilitatea să acordăm acele 2 ore în plus pe zi familiei, vieții personale și am fi mai mulțumiţi de noi deoarece am reuși să obținem rezultatele dorite într-un timp mai scurt. Să nu uităm că la ora actuală, ocupăm locuri fruntașe în UE în ceea ce privește numărul de ore lucrate, dar trăim mai prost, din punct de vedere financiar, decât restul europenilor. Trebuie să admitem, odată pentru totdeauna, că modul în care muncesc românii este unul deficitar, avem tradiția în a sta multe ore la muncă, dar munca efectivă este mult mai mică. Dacă se va implementa noul model, cred că vom ajunge să apreciem mai mult timpul petrecut la muncă și l-am trata mult mai responsabil”, declară psihologul Dan Ivănescu.
Programul de lucru de 15 ore pe săptămână, gândit pentru 2030, fezabil dacă tehnologia și mentalitățile vor evolua concomitent
Tema numărului optim de ore de lucru a tot fost dezbătută, în decursul istoriei, de diverși specialiști, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma că, în anul 2030, numai adevărații „workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe săptămână. Psihologul Ivănescu crede că acest plan pentru viitor este unul fezabil dacă îl coroborăm cu gradul de evoluție a tehnologiei şi a mentalităţii societăţii. “Dacă tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie să alocăm atât de multe ore. Desigur, există și reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajaților și alte sarcini dacă aceștia le vor termina în cele 3 ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evoluția, deoarece ține de cum vor evolua mentalitățile societății peste un deceniu sau două. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre ca ne vorbea domnul Keynes”, conchide psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții.
Primul pas, din punct de vedere legislativ, făcut deja
Senatorul UNPR de Timiș, Ioan Iovescu a declarat acum ceva timp că ar vrea să reducă programul de lucru din România, de la 8, la 6 ore și de asemenea să majoreze salariul minim pe economie.
„Ideea este veche. Din 2013 mă muncește acest gând. E o penurie de locuri de muncă și m-am gândit că unii oameni trag la trei schimburi în opt ore și ce bine ar fi dacă s-ar reduce programul. În prima fază m-am gândit la cei care lucrează în trei schimburi. Am abordat în cadrul partidului această problemă, la PPDD, și nu am găsit nicio susținere de niciun fel. Mi s-a spus că cei de la Comunitatea Europeană nu permit așa ceva, că pierdem investitorii că – vezi, Doamne – nu mai vin, că lucrează prea puțin muncitorii. Și am amânat, dar acum am prins puteri, când am auzit că Suedia aplică ideea, deci treaba cu Comunitatea Europeană nu mai stă în picioare, putem face așa ceva, doar să avem voință politică”, a declarat Iovescu, pentru Mediafax.
El a adăugat că, mai ales la sate, oamenii mai au de lucru și prin gospodărie și că de cele mai multe ori aceștia sunt „agitați” la serviciu.
„Avantejele sunt multiple. Nu găsesc un dezavantaj, mai ales la niveul salarizării noastre. Investitorii vin la noi pentru că, mai ales, forța de muncă este foarte ieftină. Un schimb plătit, trei muncitori, cât poate să îi coste? Randamentul sunt convins că va fi mai mare, dacă omul muncește doar șase ore. În administrația publică locală eu cred că oamenii stau degeaba opt ore. Am văzut la comune, din experiența proprie, că oamenii sunt agitați la sate și ar mai face ceva pe lângă case, dar ei stau opt ore la serviciu. Suedezii spun că în acest fel oamenii sunt mai fericiți, de ce nu am fi și noi mai fericiți? Să poată oamenii să aibă împărtășire în cadrul familiei, să poată să se întâlnească, să stea mai mult cu copiii, să le dea educație”, a mai spus Iovescu.
Parlamentarul a mai propus majorarea salariului minim pe economie
Senatorul de Timiș a precizat că va face un proiect de lege cu cele două propuneri, dar că trebuie stabilite clar și „incompatibilitățile”.
„Vom face un proiect pe care trebuie să îl gândim foarte bine, pentru că pot apărea probleme. Oamenii vor avea posibilitatea să lucreze cu jumătate de normă al doilea job, dacă s-ar aplica ideea cu șase ore. Trebuie să stabilim clar și incompatibilitățile ca unele job-uri din administrația publică, din finanțe, să nu generalizeze incompatibilități. De exemplu, mie mi se pare o mare scăpare a legii ca parlamentarii să poată să pledeze în instanță contra statului român. Mi se pare o mare incompatibilitate. Eu am lucrat ca instructor auto. Legea din 1966 era foarte simplă (Codul Rutier – n.r.). Așa vreau să fie legile și acum”, a mai spus Iovescu.