Pentru un nou început: Cum să te adaptezi la schimbare și să te reinventezi
Entrepreneur.com a prezentat nu demult sfaturile unui antreprenor, care aproximativ acum patru ani își trăia apogeul fericirii. Își vânduse afacerea cu succes, găsise un loc de muncă cu un salariu mare și era și proaspăt căsătorit. Nu știa că șase luni mai târziu, o investiție nefericită avea să-l facă să piardă totul. Peste noapte a ajuns de la multimilionar, la falit. Acea experiență l-a învățat multe despre cum să se adapteze la schimbare, să iasă din șoc și să se reinventeze. Dacă te afli într-o situație în care trebuie să te reinventezi, aici sunt 15 paşi care te pot ghida în „călătoria” reinventării.
1. Chiar îți dorești schimbarea ?
Sunt perioade în viață când suntem forțați să ne reinventăm. De exemplu dacă afacerea a eșuat, oricum nu ai altă soluție decât să privești în viitor. Multe afaceri sunt în situații similare. Cu siguranță dacă nu îți dorești schimbarea, ea nu se va întâmpla. Dar dacă nu vrei ca familia ta să ajungă în stradă ești forțat să te adaptezi schimbării bruște.
2. „Cine se trezește devreme departe ajunge”
Dacă nu ești o persoană căreia să-i placă să se trezească devreme, să ia ziua în piept la 4 dimineața, propune-ți să nu te trezești mai târziu de 6.30 în fiecare zi. Vei observa că vei avea timp să faci mai multe lucruri, fapt care îţi va da o stare de bine atât personal cât și profesional.
3. Prioritizează-ți sarcinile
Schimbarea (Reinventarea) ta nu va avea loc cu siguranță peste noapte. Îți trebuie timp și răbdare. Transformarea se va produce treptat și ar trebui să îți dedici măcar o oră pe zi pentru a obține ceea ce ți-ai propus. Prioritizarea sarcinilor înseamnă să îți întocmești un „to do list” și să folosești instrumente de gestionarea a timpului (time management).
4. Înconjoară-te de oamenii potriviți
În lumea interconectată de astăzi este mai ușor ca niciodată să fii în contact cu oameni din întreaga lume. Pe rețelele de socializare ai posibilitatea de a găsi noi prieteni, noi locuri de muncă și, de ce nu, oameni care te pot schimba în bine .
5. Fii cât mai informat
Fie că citești sau participi la un atelier /seminar, fiecare dintre aceste variante îți sporește cunoștințele. Învățarea pe tot parcursul vieții, de asemenea, te face mai motivat, îți dezvoltă abilități mentale , intri în contact cu oameni și idei noi.
6. Găseşte un mentor bun
Există multe tipuri de mentori care te pot ajuta și te pot ghida în funcție de necesitățile tale. Sunt și mentori însă care insistă să faci lucrurile în felul lor şi de care ar trebui să te fereşti.
7. Nu-ți fie frică să experimentezi
Încearcă lucruri noi, experimentează proiecte amuzante. După ce au eșuat cu afacerea, unii antreprenori nu și-au pierdut curajul și încearcă alte inițiative antreprenoriale. Cu unele poți avea succes, cu altele nu. Ceea ce este cu adevărat important este să nu te temi să încerci.
8. Fii onest în primul rând cu tine și apoi cu ceilalți
Trebuie să fii sincer cu tine și cu ceilalți. Sunt persoane care preferă să nu vorbească atunci când afacerile lor eșuează. Uneori poate fi bine dar, de cele mai multe ori, cu cât știu cât mai multe persoane despre problema ta, cu atât poți primi mai mult sprijin. Trebuie să înveți să fii sincer cu tine și să faci față unora dintre aceste temeri.
9. Nu-ți justifica deciziile
Dacă cineva pune la îndoială deciziile tale privind modul de a te reinventa, fii transparent cu el. Există un motiv pentru care ai luat decizia să te reinventezi și dacă există pasiune și argumente pentru a face acel lucru atunci opinia lor nu ar trebui să te împiedice să mergi mai departe. Și, în cele din urmă, ei vor trebui să respecte acest lucru.
10. Ieși din zona de confort
De regulă , ne creăm obiceiuri care ne asigură un confort emoțional. Ieșind din această zonă de confort, vei fi forțat să experimentezi lucruri noi, să cunoști oameni noi și, desigur, să înveți lucruri noi. A ieși din zona de confort nu poate decât să te facă mai puternic și mai încrezător în tine.
11. Gestionează-ți finanțele
A te reinventa nu e un lucru pe care să-l faci gratis. De exemplu , dacă dorești să îți schimbi cariera, va trebui să plătești niște cursuri care să te ajute. Dacă ai în minte acest plan este important să ai în vedere un buget și să-l respecți, astfel încât să ai suficiente fonduri pentru a duce până la capăt transformarea ta.
12. Regula celor 24 de ore
Dacă întâlnești pe cineva la un eveniment de networking, de exemplu , ar trebui a doua zi să trimiți un mail prin care să-i reamintești când și unde v-ați cunoscut și mai ales cum ați putea colabora împreună. Se presupune că oamenii încă au imaginea ta proaspătă în minte și poți începe să construiești o relație de afaceri. Și nu în ultimul rând este un gest de politețe.
13. Reîmprospătează „to do list” în fiecare zi
Când îți rescrii lista cu pașii pe care vrei și trebuie să-i faci, pentru a te reinventa, vei observa mai ușor că unele ți se potrivesc, altele nu. În loc de a-ți risipi energia în domenii care nu te pasionează și nu îți stârnesc interesul, poți să îți dedici timpul pentru obiective care-ți plac și pot fi atinse.
14. Fă pașii la timp
Așa cum spuneam, reinventarea nu poate avea loc peste noapte și poate dura ani. Nu te suprasolicita pentru a obține cât mai repede rezultatul final. E ca în sport. Dacă vrei să fii în formă primul pas este să începi cu plimbări lungi, mai apoi să-ți faci un abonament la sala de gimnastică și apoi să ții o dietă sănătoasă. Schimbările de fac treptat, pas cu pas.
15. Acceptă eșecul
Reinventarea înseamnă muncă din greu și răbdare. Acceptă ideea că poți să greșești și dacă se întâmplă învață din asta. Și continuă să te reinventezi pentru că sigur poți să o faci.