Pericolele din profesie: Oamenii care te ignoră. Lupți cu tine, sau lupți cu ei?
Numite adeseori „oameni toxici”, „vampiri sociali”, ori „vampiri psihologici”, genul acesta de persoane pot reuși să transforme pe cineva motivat și îndeajuns de optimist, într-un neracordat la realitate. Dacă sunt lăsați să facă acest lucru! Sfaturile specialiștilor în acest sens merg pe ideea că dacă reușești să cunoști, cât de cât, tipologiile „vampirilor psihologici” vei reuși să scapi de influența mentală negativă, mai ales la locul de muncă. Deși trebuie să duci o luptă cu tine însuți pentru a-ți păstra valorile și…să ieși din joc cât mai repede!
„În primul rând, e nevoie să te cunoști bine pe tine: ce te enervează, ce te binedispune, ce consideri drept sau nedrept, ce valorizezi și ce respingi. Apoi, să îți dai seama care sunt lucrurile pe care nu le tolerezi la celălalt”, este de părere Alina Stepan, psihoterapeut Mind Essence și director Ipsos Research, cea care explică în seria noastră despre oamenii toxici din jurul nostru, unele dintre caracteristicile persoanelor care ne pot influența negativ viața profesională.
Un compromis major
Spre exemplu, de câte ori vi s-a întâmplat să începeţi o conversaţie cu cineva şi într-un anumit punct să realizaţi că interlocutorul nu va ascultă? Cum v-aţi simţit atunci când v-aţi dat seama că el nu este, de fapt, interesat de persoana dumneavoastră? „Astăzi vom vorbi despre oamenii ignoranți. Sau vampirul ignorant. Încă o tipologie aparte de om care poate genera energie negativă la locul de muncă și nu numai.
Launa dintre conferinţele corporatiste la care am participat, a venit la mine o colegă din altă ţară, în mâna cu broşură evenimentului, deschisă la pagina cu numele şi fotografiile participanţilor (nu mai puţin de 350 de persoane): <La conferinţă asta mi-am propus să vorbesc măcar cu 80% dintre participanţi. Tu ce mai faci? Nu te-am mai văzut de mult>, îmi spune. <Sunt bine, mă bucur să te văd>, răspund, vag amuzată. <Super!>, zice, face o bif[ cu pixul pe poza mea, apoi trece mai departe, în căutare de noi victime…”.
Avem, deci, de-a face, cu un vampir ignorant. Acel tip de persoană care nu este capabilă de relaţionare profundă. ȚPreocupat de sine şi de emoţiile sale, la care uneori nici nu are acces în totalitate, este stângaci, nesigur şi nepriceput cu trăirile celorlalţi. Vampirul ignorant îşi are mintea răspândită în atâtea direcţii şi este preocupat de lucruri atât de multe şi de diferite, încât face un compromis major la nivelul autenticităţii şi profunzimii relaţiilor pe care le stabileşte şi cultivă. Din dorinţa de a bifa cât mai multe lucruri de atins, de făcut, de tăiat de pe lista, el devine superficial şi neatent şi ajunge, astfel, să îi rănească pe aceia din jurul lor care se deschid în faţă să şi îşi doresc o relaţionare mai profundăȚ, subliniază Alina Stepan.
Nu este dispus
Aflăm că, din păcate, vampirul ignorant nu este capabil să ofere acest lucru – relaționarea profundă şi aceasta din mai multe motive: „Fie este prea concentrat asupra propriilor probleme şi trăiri, fie intrarea în contact cu trăirile altei persoane l-ar obligă să îşi întoarcă faţă spre adevăratele sale probleme, pe care le ignoră din cauza că îi provoacă prea mult disconfort emoţional. În oricare dintre situaţii, el nu este dispus să investească timp, efort şi energie în relaţia cu o altă persoană, iar cei din afară văd la el doar o persoană care îşi urmăreşte propriul interes.
Pe principiul yin-yang, victimele cele mai frecvente ale vampirului ignorant sunt tocmai acele persoane sensibile, emoţionale, care au nevoie să se deschidă şi să primească în schimb emoţie, compasiune, înţelegere”.
Cu vampirul ignorant nu te lupţi, ci stabileşti cu el o relaţie bazată pe raţionalitate şi schimb reciproc avantajos şi care nu presupune confidenţe de nicio parte. ȚNu poţi să faci asta? Atunci redu frecvenţa întâlnirilor şi contactelor, pentru că nici el, nici felul tău de a fi, nu se vor schimbă prea curând, şi continuarea relaţiei în termenii actuali nu e de natură să va satisfacă pe nici unul dintre voi!”.
A identifica un ignorant nu este deloc simplu, fiind unul dintre pericolele din profesia fiecăruia. Identificarea propriului teritoriu și a limitelor personale este un pas. Tot potrivit specialiștilor, intervin întrebări importante: Ce accept și ce nu accept? Care este modul acceptabil pentru mine și pentru cel din fața mea de a comunica despre aceste limite? Și, de ce nu, întrebarea: Lupt cu mine, sau lupt cu ei? „Precizez încă odată că este necesar să clarifici ce te enervează, ce te binedispune, ce consideri drept sau nedrept, ce valorizezi și ce respingi! Pentru a putea combate oamenii care nu aduc nimic bun în viața ta, mai ales la locul de muncă”, concluzionează Alina Stepan.
(puteți citi și despre alte tipologii de oameni toxici, în următoarele noastre ediții online)