Reguli ca să fii eficient când lucrezi de acasă
Deşi nu o să ieşi din casă, coboară măcar din pat. Fă-ţi o rutină de începere a zilei de muncă şi stabileşte şi la ce oră încetezi lucrul. Dacă îţi oferi toată ziua pentru muncă, eşti mai puţin productiv. Asta nu înseamnă că trebuie să replici orarul de muncă de la birou, dar stabileşte un interval. Poţi începe, de exemplu, să lucrezi la 6 dimineaţa sau, dacă eşti pasăre de noapte, să lucrezi noaptea, atâta timp cât nu trebuie să fii permanent în legătură cu alţi colegi. Contează doar să îţi respecţi ritmul biologic.
Este bine să delimitezi spaţiul de lucru de cel personal: fie stai într-o cameră de lucru, fie îţi creezi un colţişor al tău. Acesta poate să fie şi în living, unde îţi poţi pune un birou separat de restul spaţiului cu o perdea sau un corp de mobilă. Masa din bucătărie, pe care la un moment dat tu sau alţi mebri ai familiei vor şi mânca nu este cel mai stimulant spaţiu de lucru.
Şi tot ca să marchezi o diferenţa, e bine să te schimbi de pijama. Nu spune nimeni să îţi iei pantofi cu toc sau cămaşă şi cravată. Dar, aşa cum îţi mai spuneam, o rutină de dimineaţa îi dă corpului senzaţia că începe ziua de lucru. Din când în când, mai poţi sta şi în trening, dar este riscant, căci poţi fi tentat să leneveşti.
Încearcă să nu te întrerupi din lucru tot timpul. Fixează-ţi trei obiective în fiecare zi şi notează-le pe o foaie. Pe măsură ce le îndeplineşti, notează şi asta. Vei avea un sentiment de împlinire la sfârşitul zilei. Iar dacă nu îţi împarţi munca în tranşe, vei avea impresia că nu avansezi.
La birou, pauzele se fac în mod natural: după şedinţă, când te scoate un coleg la aer, în pauza de prânz. Acasă e mai complicat, dar încearcă să priveşti partea plină a paharului: poţi ieşi la cumpărături, să alergi puţin, să te plimbi. Există şi riscul să îţi iei toată ziua pauză. Dar poţi nota şi ce ţi-ai dori să faci în ziua respectivă în pauzele tale şi să alegi. Şi desigur, există şi riscul de a nu te ridica deloc de pe scaun. De aceea este important să ştii unde vrei să mergi şi cât vrei să stai.
La birou, ţi se cere să fii productiv între 9 şi 17. Doar că realitatea nu e asta. Acasă însă, îţi poţi asculta corpul.Sunt lucruri care îţi vor cere mai multă concentrare. Când eşti acasă e cu atât mai greu să fii atent, să nu te apuci să te uiţi la un film, să mănânci ceva, să mai faci curăţenie, să suni un prieten. Este foarte indicată în acest caz tehnica pomodoro. Pui ceasul să sune şi îţi impui să rămâi concentrat o anumită perioadă de timp. Faptul că îţi vei lua în curând o pauză te va păstra motivat.
Dacă poţi, lucrează cu alţi oameni care sunt în remote, într-un spaţiu de coworking de exemplu. Îţi vei spune poate că nu mai are sens, ideea era tocmai să stai acasă. Dacă însă nu ai motive medicale sau alte lucruri care chiar te ţin legat de casă, un asemenea spaţiu este foarte posibil să îţi crească motivaţia. Exitsă numeroase huburi, cel puţin în oraşele mari, iar numărul lor creşte. Aşa că, poţi măcar încerca.
O altă idee bună este să ţii legătura în grupuri de discuţie cu colegi sau alţi oameni care lucrează de acasă. Veţi face schimb de informaţii şi nu te vei mai simţi izolat şi singur. Pentru că şi ăsta este unul dintre dezavantajele muncii de acasă.