Suferinţă în tăcere: Depresia este încă un subiect tabu. Cum putem avea grijă de sănătatea noastră mintală?
Câțiva cercetători de talie mondială au dezbătut subiectul pe larg în cadrul Forului Economic de la Davos.
P. Murali Doraiswamy, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în analiza modului în care funcţionează creierul uman, susţine că depresia reprezintă cel mai mare tabu al secolului 21. Asta pentru că deşi este o afecţiune foarte răspândită, în spaţiul public se vorbeşte prea mult despre acest subiect.
Astfel, omul de ştiinţă crede că primul pas ce trebuie făcut este educarea oamenilor. Cât mai multă lume trebuie să înţeleagă în ce condiţii apare depresia şi ce putem face pentru a avea grijă de sănătatea noastră mintală.
La rândul său, William Smith Stubbs, un activist în acest domeniu şi cofondator al Spur Labs din Australia, a spus în cadrul conferinţei că nimeni nu poate ieşi din depresie singur şi că cei care suferă de această afecţiune au nevoie de ajutor din exterior.
"Noi, oamenii, am creat o cultură artificială în jurul acestui subiect și evităm să vorbim despre el. În cazul meu, familia m-a ajutat foarte mult să trec peste momentele grele. Dar dacă nu erau rudele mele, probabil nici eu nu aş fi discutat despre depresie", spune expertul.
Impactul economic
Vivian Riefberg, senior partner la McKinsey, spune că depresia e un ucigaş: al sănătăţii oamenilor, al productivităţii şi al generozităţii în cadrul societăţii.
Adevărata întrebare pe care trebuie să ne-o punem este de ce nu tratăm o afecţiune care se poate trata? Adesea preferăm să nu vorbim despre depresie şi să ne luptăm singuri în zadar în loc să cerem ajutorul. E paradoxal şi inadmisibil.
Pentru un motiv de neînţeles, omenirea a catalogat problemele ce ţin de sănătatea mintală drept neimportante.
Doar că astfel de afecţiuni au efecte grave pe mai multe planuri, Pe lângă faptul că persoana se luptă în van cu "demonii" interiori, care o macină, există şi un impact economic. Un om depresiv nu e productiv la locul de muncă, iar acest lucru se traduce în niște costuri pentru angajatori, aminteşte Vivian Riefberg.
În fapt, din cauza depresiei angajaților, companiile din întreaga lume pierd anual un miliard de dolari, în condițiile doar 3% din cheltuielile guvernelor merg către menținerea sănătății noastre mintale.
Ce putem face pentru a avea o minte sănătoasă
Suzanne Fortier de la McGill University spune că e nevoie de solidaritate între oameni: ”E o lume rece, așa că trebuie să avem grijă unii de alții”.
Mai mult, P. Murali Doraiswamy menționează un aspect important: ne pasă mai mult de smartphone-uriledin buzunar decât de creierul și mintea noastră. În plus, exista mai multe cauze ale depresiei, iar fiecare națiune are punctele sale declașatoare și o experiementează diferit.
”Depresia se conturează din interacțiuni complexe între mediu, cultura și psihicul uman”, punctează specialistul.
William Smith Stubbs pune punctul pe i și reliefează impactul rețelelor sociale asupra sănătății noastre mintale: ”Nu cred ca social media este diabolică din fire. Când oamenii au creat Internetul și rețelele de socializare, nimeni nu s-a gândit că aproape toată viața noastră va fi acolo. Nu ne-am fi închipuit că vom transforma aceste lucruri într-un parc de distracții: e amuzant să petreci timp acolo, dar ce e prea mult strică”.
Specialiștii prezenți la Davos au și câteva sfaturi pentru o minte sănătoasă:
– lasă telefonul deoparte măcar o oră pe zi;
– fă o plimbare ăn natură;
– privește eșecul ca parte firească din viață.
Liderii organizațiilor trebuie să aibă grijă de sănătatea mintală a angajaților
Companiile trebuie să creeze un mediu de lucru prietenos și sănătos pentru mintea angajatului, spune Doraiswamy. În plus, toți liderii de business trebuie să preia frâiele și să facă ceva în legătură cu tratarea depresiei subalternilor și prevenirea ei.
Mai exact:
– trebuie să pună la punct un program de combatere și prevenție;
– trebuie să aibă reguli care interzic discriminarea și părtinirea;
– trebuie să le permită angajaților să își ia concediu pentru sănătatea lor mintală.
Dacă nu avem grijă de psihicul nostru, atunci corpul nostru va avea de suferit, dar și starea noastră de spirit, relațiile și productivitatea la job.