Ţara în care angajaţii sunt obligaţi să facă pauze dese pentru a se ridica de pe scaun
Ministerul Muncii din Filipine a introdus de curând noi reguli care presupun ca angajaţii care lucrează la birou să îşi ia pauze regulate pentru a se ridica de pe scaun.
Companiile din această ţară trebuie să le dea voie să se deplaseze din faţa calculatorului cel puţin cinci minute la fiecare două ore petrecute la job.
De asemenea, spaţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea trebuie să descurajeze statul pe scaun şi să încurajeze mişcarea. Mai exact, angajatorii sunt obligaţi să asigure accesul la standing desks, acele birouri care îţi permit să lucrezi din picioare, dar şi să organizeze programe de exerciţii fizice, transmite CNN Money.
Fiecare companie din Filipine va informa periodic autorităţile în legătură cu măsurile implementate, iar Inspecţia Muncii va face controale pentru a vedea dacă măsurile sunt respectate.
Noile prevederi vor intra în vigoare la începutul lunii noiembrie.
Sedentarismul este unul dintre duşmanii omului modern. Statul timp îndelungat pe scaun, în faţa calculatorului, sau pe canapea poate dauna sănătăţii. Aceştia sunt mai predispuşi să facă diabet şi boli de inimă sau pot avea probleme la coloană.
CITEŞTE ŞI: Yoga la birou, pe durata unei ţigări şi a unei cafele
Potrivit unei cercetări publicate în 2012 de Harvard Medical School din Boston, sedantarismul e la fel de periculos ca fumatul şi ucide anual 5,3 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 10% din numărul total de decese raportate la nivel mondial.
La acea vreme, 80% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani şi 31,1% dintre persoane trecute de 15 ani nu făceau sport atât cât este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), respectiv o oră de activitate zilnică moderată pentru un adolescent şi 20 de minute pe zi pentru un adult.
Însă să nu crezi că dacă stai aproape nemişcat la birou 8 ore şi apoi faci sport eşti mai ferit de probleme.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester şi de la cea din Loughborough au realizat un studiu care a demonstrat că sunt afectate chiar şi persoanele care fac activităţi fizice, dar sunt sedentare pentru perioade mari de timp de-a lungul unei zile.
Soluţiile sunt însă la îndemână şi necesită schimbări minore în programul nostru zilnic.
"Există multe moduri în care putem reduce timpul petrecut în mod sedentar, cum ar fi de întreruperea perioadelor lungi de lucru la computer, la locul de muncă. Putem avea întâlniri în picioare, putem face o plimbare în timpul pauzei de prânz, iar seara putem reduce timpul de vizionare a TV căutând activităţi mai putin sedentare", sugerează profesorul Stuart Biddle, unul dintre autorii studiului.
Pe lângă afecţiunile de ordin fizic, sedentarismul ne face rău şi din punct de vedere psihologic. Un studiu realizat de savanţii chinezi de la Colegiul medical din Universitatea Qingdau din Shangong arată că un stil de viaţă sedentar creşte cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viaţă activ.
Aşa că, după ce ai terminat de citit acest articol, poate ar trebui să te ridici de la birou şi să faci o scurtă plimbare, măcar până în bucătărie ca să îţi pui o cafea.