… te diferentiezi prin intelligence
Initiatorul evenimentului – Vasile Paun – a aratat celor prezenti modul prin care poti ajuta o companie sa se diferentieze pe piata, datorita capabilitatilor inglobate. Intelligence-ul competitiv, managementul de oportunitati strategice, avertizarea timpurie si jocurile & scenariile se numara printre capabilitatile mentionate in cadrul prezentarii. De-a lungul seminarului, Senior Partner-ul de la IntellCompetitiv a descris de cele 15 competente de care au nevoie angajatii pentru a se alinia strategiei de diferentiere a unei organizatii, clasificandu-le in trei grupe: sase competente de management al informatiei, cinci competente de gandire strategica si patru competente de gandire empatica.
Ideea centrala care s-a desprins din cele doua interventii a fost aceea ca gandirea strategica si cea empatica influenteaza in sens pozitiv viteza si calitatea actiunii unei echipe sau companii-jucator. Ceea ce a atras in mod deosebit atentia publicului a fost noua acceptiune pe care Vasile Paun o da dictonului "Divide et impera!": Diferentiaza-te si stapaneste nisa pe care ai ocupat-o! Afirmatie care trebuie interpretata in sensul sansei de diferentiere pe care o au companiile, daca sunt capabile sa evite concurenta directa si sa-si puna la lucru atuu-urile. Pe de alta parte, Bogdan Rotaru, membru al echipei IntellCompetitiv, a aratat cat de importanta este empatia in cadrul unei organizatii. "Empatia poate fi antrenata, rezultand de aici o sumedenie de beneficii, in primul rand la nivelul lumii interioare a individului, apoi, pe cale de consecinta, si la nivelul organizatiei in care cel antrenat in empatie activeaza", a mai explicat psihologul, adaugand: "greseala capitala pe care o fac majoritatea vanzatorilor fara succes din mediul de afaceri este ca vor sa vanda asa cum le-ar placea lor sa primeasca. Comunica doar in stilul lor de procesare a informatiei". Vasile Paun a revenit, insistand pe faptul ca detinerea unor informatii nu valoreaza nimic daca ele nu ajung la cei care pot actiona. In alta ordine de idei, atat la nivel informational, cat si la nivel individual este foarte utila realizarea unui sistem de surse de informatii care sa permita monitorizarea evenimentelor din mediul de afaceri, cu impact asupra performantelor companiei sau asupra celor individuale.
Auditorul, format din specialisti in resurse umane si antreprenori, a fost receptiv la unghiul diferit de abordare prezentat de specialistii de la IntellCompetitiv.