Tehnologia – Alpha și Omega pentru viitorul omenirii
Împreună, au dezbătut cele mai aprige probleme cu care se confruntă societatea informaţională românească la ora actuală. „Ne aflăm de mult, din păcate, într-un plin război cibernetic, în care internetul a devenit o platformă de conflict între entităţi statale, un spațiu amenințat de crima organizată, terorism, activişti, hackeri organizaţi sau singuratici, în care fiecare are propriile ţinte, obiective şi interese […]
«Băieţii răi» vor fi întotdeauna cu un pas înainte sau, cel puţin, vor avea avantajul unor minţi odihnite”, a declarat Președintele CIO Council România, Yugo Neumorni.
Pericolul a fost sesizat și de Bogdan Botezatu, senior analist ameninţări Bitdefender, potrivit căruia „anonimizarea atacurilor cibernetice este foarte uşoară, iar cel mai convenabil pentru un atacator este o reţea de botnet cumpărată din Rusia pentru 1.000 de dolari, şi ai «rezolvat» problema”.
Securitatea informațională a statului nu este tratată cu răspundere
Fie că vorbim despre spionaj cibernetic sau despre infracționalitate, trebuie să fim pregătiţi ca stat. „De acum nu mai vorbim despre războiul convenţional, mai ales că există şi componenta cibernetică. Mulţi din zona de stat au râs când a venit vorba despre ea. Nu au înţeles că ei nu sunt responsabili doar să cheltuiască banii publici, ci şi să îi apere cum trebuie. Iar aici vorbim despre răspundere penală, pentru că nu ştiu să îşi gestioneze şi să apere entitatea pe care o reprezintă”, spune fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota.
Tehnologia este „sânge din sângele nostru”, iar, ca orice lucru creat de om, este o unealtă neferită de dualitatea bine-rău. Dacă unii folosesc tehnologia ca să îmbunătăţească vieţile omenirii, alţii o exploatează la maximum pentru dobândirea unor avuţii necuviincioase şi, implicit, comiterea unor infracţiuni cibernetice. Odată cu avansul tehnologic, securitatea personală, a companiei sau chiar a unui stat au devenit un element-cheie spre o evoluţie organică a societăţii.
Totodată, Teodor Cimpoeşu, director Business Unit Cybersecurity CertSign, crede că, dacă entităţile nu înţeleg că infrastructura este deja compromisă, atunci au o mare problemă. „La fel, şi dacă spun că nu au niciun atac. Asta înseamnă că ele sunt, dar nu au reuşit să le vadă”, a precizat el, în timpul conferinţei.
Dacă reducem scara la care se produc aceste atacuri cibernetice, de la un stat la o companie, analiza lui Armin Dinar, senior manager PwC, arată că 90% dintre entităţile testate nu au descoperit că asupra lor s-a produs un atac şi, evident, nici nu au răspuns amenințării. În plus, este nevoie de doar patru ore pentru a ajunge la informaţiile sensibile dintr-o companie – atât le-a luat specialiştilor care au testat sistemele de securitate să se infiltreze în calculatoare, servere şi alte aparate interconectate. Factorul uman atârnă şi el foarte greu în această ecuaţie, pentru că toţi angajaţii şi-au dat de bunăvoie parolele la conturi când au fost testaţi pentru a se vedea cum răspund în cazul ameninţării de phishing.
Flexibilitatea departamentului de IT salvează compania
Pentru a face faţă cât mai bine provocărilor în anii următori, companiile trebuie să înţeleagă faptul că departamentul responsabil cu tehnologia trebuie să fie sensibil la tot ce este nou în piaţă. „IT-ul schimbă modul în care fiecare interacţionează cu restul. De aceea este foarte bine să ai un departament de IT care să îşi dea seama că tehnologia devine veche într-un timp foarte scurt”, a afirmat, în cadrul conferinţei Jordan Janeczko, Global Cloud Strategist și membru al Atos Scientific Community. De aceeaşi părere a fost şi Felix Enescu, CIO Council Board Member, care a dat Armata ca exemplu de adaptabilitate. „Cândva, armatele construiau citadele. Astăzi, armatele construiesc
drone. Aceasta înseamnă flexibilitate, agilitate, viteză. S-au adaptat; şi noi putem să
ne adaptăm”, a afirmat el.
Dar, pentru a avea parte de condiţii cât mai optime pentru preîntâmpinarea evenimentelor nefavorabile unei companii, departamentele de IT vor trebui să fie susţinute financiar. Iar acest lucru a devenit tot mai vizibil în ultimii ani, fapt confirmat pentru anii 2016 şi 2017, dar şi pentru anul curent: bugetele pentru tehnologie cresc.
Eugen Schwab-Cheșaru a susținut că bugetele IT vor creşte și că vor fi strategic împărțite pe anumite segmente. De asemenea, el crede că investițiile vor creşte în noile trenduri IT (cloud/Big Data/mobilitate). Companiile care au participat la un studiu al PAC, firma pe care Schwab-Cheşaru o reprezintă, au confirmat că în 2016 şi 2017 bugetele se vor orienta către cybersecurity (49%), cloud computing (45%), mobilitate (38%) şi Big Data (36%). Dar, odată cu aceste bugete, departamentele de IT vor mai avea parte şi de provocări birocratice, precum reducerea costurilor și riscurilor, concomitent cu creșterea veniturilor.
Evenimentul a fost organizat de CIO Council Romania, Revista Cariere și susţinut de parteneri: Supporting Partners – Microsoft, ATOS, Partners – Telekom, Ymens, PwC, Cisco, CertSign, Brainspotting, Bitdefender, HP, Accenture. Mulțumirile organizatorilor merg și către Partenerul academic IE Business School, dar și către partenerii NetSafe Solutions, High-Tech Systems & Software, Archibus Solutions Center, Brinel, PAC – a CXP Group Company