Vrem protecție online, dar folosim parole vechi
Trăim nu doar în era tehnologiei, dar și în era siguranței online. La nivel declarativ, cu toții suntem de acord că trebuie să ne protejăm conturile, atât pe cele personale, cât și pe cele ale companiei pentru care lucrăm.
Practic, studiul „An International Study of Digital Security Concerns and Practices”, realizat de compania Telesign pe un eșantion de 2.000 de persoane din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie, arată că la capitolul teorie stăm bine, dar că, în continuare, practica este cea care ne omoară!
Studiul citat a scos la iveală că deși 8 din 10 respondenți sunt îngrijorați că le-ar putea fi sparte conturile și 7 din 10 respondenți nu mai cred în eficiența parolelor, încă folosesc aceleași parole pe care le aveau în urmă cu 5 și chiar 10 ani.
Concret, 21% dintre participanții la studiu folosesc, de peste 10 ani, aceleași parole, în timp ce un procent de 47% folosesc aceleași parole de cel puțin 5 ani. Și mai trist de atât este că cele mai populare parole ale anului 2014 au fost „123456”, „password”, „12345”, „12345678” și „qwerty”.
Citește și Telefon pierdut sau furat? Nici o problemă!
O altă problemă identificată în urma studiului este că 73% dintre respondenți folosesc aceeași parolă pentru mai multe conturi. De exemplu, „123456” este și parola de la contul de mail de Yahoo, și de la contul de mail de Gmail, și de la Facebook, și de la LinkedIn, și de la Instagram, și de la Twitter. De la toate!
Nu spune nimeni că nu este la îndemână să folosim aceeași parolă pentru toate conturile pe care le avem și că o parolă nu este mai ușor de reținut decât 10, dar spargerea unui singur cont este îndeajuns pentru spargerea tuturor conturilor care sunt „protejate” de aceeași parolă.
Citește și Cum să te protejezi singur de hackeri
Alte descoperiri ale studiului sunt că 54% dintre respondenți folosesc 5 sau chiar mai puține parole în întreaga lor existență online și că, în cursul anului trecut, 2 din 5 respondenți au primit o notificare că un cont personal le-a fost compromis, spart sau că parola le-a fost furată.