Curajul de a face o schimbare ”în” carieră sau ”de” carieră
Curajul e cel care ne face să acționăm, atunci când vine vorba de schimbările și tranzițiile în carieră. Fie ne ajută să facem primul pas, fie să continuăm să facem pași până reușim, mai ales când e greu și vrem să renunțăm.
Pachetul complet al unei schimbări sau tranziții de succes este format din claritate (cine suntem și ce vrem, dar și pe ce ne bazăm), încrederea în sine și consecvența pe parcursul procesului. Oricare lipsește, n-o să ne iasă.
Cei mai mulți se împiedică de curaj
Ar ști ce vor, au și suficientă încredere în sine (nu pare niciodată destulă, dar adesea e suficientă, după ce faci o analiză atentă cu un profesionist …dar când să facă pasul…nu se simt niciodată pregătiți să caute un job care le este cu adevărat potrivit sau să înceapă o nouă carieră.
A căuta înseamnă a face pași concreți către obiectiv, a munci constant pentru asta, a investi timp, energie, uneori bani, în mod strategic și cu consecvență.
A căuta nu înseamnă o căutare pe platforme de job-uri, un test de personalitate făcut pe net sau urmărit în week-end, 10 minute, pe social media, oameni care fac ce-ți dorești tu să faci.
De unde luăm curajul?
O soluție e tehnica salamului aplicată pe tranzițiile în carieră.
Tehnica salamului spune că un salam se mănâncă felie cu felie. Tranzițiile în carieră au cel puțin 3 felii (etape) mari:
- Încep cu un sfârșit
- Au un mijloc dezordonat
- Se încheie cu un început
Orice schimbare – care, odată făcută, inițiază un proces de tranziție către noua carieră – începe cu finalul vechii cariere. Un final a-su-mat.
Un final total și brusc sau unul parțial și care ține de desprinderea noastră mentală de trecut. Ori trecem din jobul A în jobul B, ori ne dăm demisia și o luăm de la capăt în alt domeniu, ori începem să construim noua carieră în paralel cu actuala – DAR având un plan clar, un orizont de timp asumat. Facem pași concreți. Eventual trecem în regim part-time, ca să fie totul și mai real și să avem timp pentru noul proiect. Sau începem pe o poziție de voluntar sau intern într-un nou rol, mai facem un curs, ne deschidem o firmă și apoi găsim primii clienți, etc.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies
Autor: IRINA NICOLETA IONESCU