Depășirea anxietății de performanță
Toată lumea suferă de anxietate la un moment dat. Anxietatea este doar o parte normală a vieții de zi cu zi. Ea poate fi de fapt o emoție utilă pentru a ne ajuta să facem față situațiilor stresante. Alteori, anxietatea poate scăpa de sub control și poate interfera cu capacitatea noastră de a funcționa normal în situații stresante, chiar dacă stresul este doar fabricat în mintea noastră.
Întotdeauna vor exista motive pentru a ne simți anxioși. Toate vârstele se confruntă cu anxietatea. Copiii o simt la școală înainte de un test; chiar și bebelușii o simt atunci când sunt separați de mamele lor. Adulții au o mulțime de ocazii de a se simți anxioși, fie că este vorba de un loc de muncă, de finanțe, de dragoste sau din cauza conștiinței de sine.
Uneori, anxietatea apare pentru că oamenii trebuie să facă ceva ce se tem să facă. Una dintre cele mai comune experiențe care produce anxietate este vorbitul în public. Mulți oameni se tem să se afle în fața publicului, fie ca vorbitor, fie doar ca cineva care este evidențiat sau observat într-o mulțime.
Dacă te simți anxios în timpul unui eveniment public sau înainte de o prezentare, s-ar putea să te confrunți cu anxietate de performanță. Identifică această problemă dacă te regăsești în una sau mai multe dintre următoarele situații:
- Te temi că vei arăta prost în fața altora și vei fi luat în râs.
- Ai îngrijorări că oamenii vor observa cât de nervos ești.
- Experimentezi trac în timpul vorbirii în public sau al prestațiilor scenice.
- Simți anxietate înainte de un eveniment, doar prin anticiparea temerilor tale.
- Experimentezi frică imediată și intensă la gândul prezentării în public.
- Încerci să eviți aparițiile publice sau, dacă nu poți, nu te prezinți așa cum ai dori.
- Ai pierdut oportunități din cauza fricii de a fi în lumina reflectoarelor.
Anxietatea de performanță este de fapt cu totul în mintea celui care suferă. La urma urmei, nu toată lumea se teme să urce pe scenă, nu există niciun pericol în a face acest lucru. Teama vine din pericolele imaginate, cum ar fi sentimentul că nu ești suficient de inteligent sau suficient de bun pentru a evita ridicolul. Așadar, modalitatea de a-ți depăși anxietatea de performanță este să îți schimbi modul de gândire.
Iată patru pași esențiali în depășirea anxietății de performanță:
Pasul 1: Autoevaluare
Cunoaște-te bine ca persoană și ca interpret. Identifică gândurile problematice care alimentează anxietatea.
Pasul 2: Expunerea și Pregătirea
Găsește oportunități de expunere limitată, evitând declanșarea anxietății extreme.
Exersează prestația sau discursul în mod repetat. Înregistrează-te și analizează-ți evoluția.
Învăță tehnici de relaxare și aplică-le înainte de momentele-cheie.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies
Autor: ALINA RÂNBU