Peste un milion de copii din România sunt afectați de sărăcie severă | Anchetă Salvați Copiii

Peste 1,36 milioane de copii din România se confruntă cu forme severe de sărăcie. Aproape 34% dintre aceștia trăiesc în risc de excluziune socială. Copiii din familii cu părinți slab educați sunt de două ori mai expuși acestor riscuri. Sărăcia profundă lovește și în accesul la educație, în condițiile în care 87% dintre familiile aflate în sărăcie declară că nu reușesc să acopere costurile școlare fără sprijin extern. Procentul este de 70% în rândul celor cu nivel educațional scăzut. Datele apar în ancheta națională lansată de Salvați Copiii România în ziua în care organizația a deschis oficial cea de-a 28-a ediție a Grădinițelor Estivale, program dedicat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate educațională severă.
Educația deficitară rămâne o moștenire transmisă între generații
Ancheta arată că 78% dintre respondenții cu educație scăzută provin din familii cu mame care au absolvit doar școala primară sau nu au urmat deloc școala. Diferențele devin evidente și în cazul taților, unde 68% dintre cei chestionați afirmă că aceștia nu au trecut de clasa a VIII-a. Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației, afirmă că „vulnerabilitățile socio-economice se transmit de multe ori de la o generație la alta. Veriga principală prin care aceste dezavantaje se propagă este educația”. Lipsa educației parentale afectează nu doar statutul social, ci și capacitatea familiilor de a integra copiii în sistemul educațional formal. Ancheta evidențiază corelația directă între nivelul de instruire al părinților și capacitatea acestora de a susține participarea constantă a copiilor la școală.
Diferențe alarmante față de media europeană
România înregistrează o rată de 17,2% în privința deprivării materiale sau sociale severe în rândul copiilor. Acest procent este aproape de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, stabilită la 6,4%. În paralel, doar 75,7% dintre copiii de vârstă preșcolară din România sunt înscriși în grădinițe, cu mult sub media europeană de 94,6%. Lipsa educației timpurii afectează major integrarea ulterioară în ciclurile de învățământ obligatoriu. Programele educaționale ale organizației acoperă în prezent nevoile a peste 1.500 de copii din 12 județe și municipiul București. Dintre aceștia, 300 sunt preșcolari care nu au fost niciodată înscriși la grădiniță. Restul sunt elevi în risc de abandon școlar sau excluziune educațională.
Educația timpurie – cheia pentru ruperea cercului sărăciei
Grădinițele estivale Salvați Copiii oferă sprijin pedagogic, materiale educaționale și asistență socială. Programele se desfășoară în comunități precum Roșia Montană, Constanța, Reșița, Petrila, Târgoviște sau Tulcea. În cei 27 de ani de activitate estivală, peste 17.000 de copii au beneficiat de aceste intervenții. La finalul fiecărui program, peste 90% dintre participanți au fost înscriși în sistemul de învățământ de masă. Gabriela Alexandrescu subliniază faptul că „este crucială integrarea educațională a copiilor încă din etapa educației timpurii. Școala este singura soluție de a rupe cercul vicios al sărăciei educaționale”. Un exemplu concret este familia Mariei, mamă a trei copii din București. Femeia nu a mers niciodată la școală. Niciunul dintre copiii ei nu fusese vreodată la grădiniță. „Măcar copiii mei să aibă o viață mai bună, dacă ei merg la școală”, spune Maria. Cei trei copii vor începe în această vară cursurile grădiniței estivale, după ce echipa Salvați Copiii i-a identificat în comunitate.
CITEȘTE ȘI: Antreprenoriat în educație: Cum construiești o soluție AI-first
Ne puteți urmări și pe Canalul WhatsApp – Revista CARIERE
Foto: ID 57655971 © Syda Productions | Dreamstime.com