Bebelușul este o persoană. Povestea pediatrului cu suflet
Din păcate cauza acestei “actualizări” fiind una tristă – pediatrul s-a stins din viață în acest an, la vârsta de 99 de ani. Faptul că Thomas Berry Brazelton a revoluționat concepţia despre nou-născuţi, după cum consemnează și New York Times nu constituie, desigur, unicul atu al acestei personalități (https://www.nytimes.com/2018/03/14/obituaries/dr-t-berry-brazelton-dies.html).
Profesor de pediatrie la Harvard, pionier în materie de cercetări în domeniul neonatal, Brazelton a lansat ideea inovatoare că bebeluşii au un caracter şi un temperament individualizate şi că dispun de competenţe precoce în comunicarea cu persoanele care îi înconjoară.
Un talent uimitor
Această teză, pe care care a apărat-o începând cu anii '50, se afla în contradicţie cu concepţiile acelei epoci conform cărora nevoile bebeluşilor sunt legate exclusiv de hrană, iar părinţii erau sfătuiţi să folosească biberoane şi să se abţină de la a-şi mângâia sau săruta copilul. Pe larg, capabil să calmeze aproape instant un bebeluş agitat, să-l adoarmă sau dimpotrivă să-l trezească, pediatrul a scris zeci de lucrări care au schimbat concepţia despre nou-născuţi şi relaţia acestora cu persoanele din anturaj.
După 20 de ani de cercetări, în special pe tema primelor interacţiunii din viaţa copilului, Brazelton a stabilit în 1973 o scală de evaluarea a comportamentului neonatal care îi poartă numele, utilizată şi astăzi. În paralel, pediatrul a practicat aproape 40 de ani la spitalul de copii din Boston.
Nu în ultimul rând, acest pediatru cu suflet, specialist în psihanaliza copilului, și om de ştiinţă totodată avea un talent uimitor de a atrage atenţia unui nou-născut pe care îl ţinea foarte aproape de faţa sa.
În 1984, Thomas Berry Brazelton a fost personajul central al documentarului ''Le bébé est une personne'', care a avut un impact considerabil asupra telespectatorilor şi a contribuit la redefinirea relaţiilor dintre mame şi copii.