Certurile în familie: Cum afectează părinții și dezvoltarea armonioasă a copilului
În privința aceasta, probabil că toată lumea este de acord: conflictele dintre părinți îi afectează în mod direct pe copii. Chiar dacă adulții se străduiesc să nu se certe în fața celor mici, starea de încordare va fi foarte repede percepută de aceștia. De fapt, din punct de vedere al modului în care sunt afectați, psihologii americani spun că pentru copii nu este nicio diferență între certuri violente, cu țipete și injurii, și tăcerile "de piatră", când atmosfera este încărcată cu o tensiune atât de puternică, încât ar putea fi "tăiată cu cuțitul", cum spune o vorbă.
Certurile în familie iau două forme: certurile dintre părinți, care există orice ai face, deoarece în orice cuplu apar neînțelegeri și certurile părinte-copil. Certurile în familie sunt, așadar, normale, însă de multe ori situația scapă de sub control și pot deveni extrem de nocive: atât pentru cuplul părintesc, cât și pentru copii.
CITEȘTE ȘI: Cum să-ți pregătești emoțional copiii pentru începutul școlii
Probabil că părinții se gândesc la faptul că, atâta vreme cât își fac datoria față de cei mici și îi înconjoară cu dragoste și atenție, aceștia nu vor suferi ca urmare a neînțelegerilor care apar în familie. Este greșit și, pe termen lung, ar putea fi foarte dăunător pentru dezvoltarea copiilor în plan psihic. Echilibrul lor emoțional depinde de felul în care decurg relațiile dintre părinți.
Cum sunt afectați copiii de certurile părinților?
Deseori, copiii se simt responsabili de violența din familie și nu înțeleg că este o problemă doar a adulților. Violența în familie creează de multe ori copilului un sentiment de confuzie, mai ales atunci când sunt apropiați de ambii părinți. Sentimentele lor de iubire și de afecțiune pentru părinți intră în conflict cu ceea ce se întâmplă între adulți. Pentru copii, experiența violenței în familie este foarte apropiată de conflictul loialității. Copiii se simt deseori la mijloc în conflictul dintre părinți și simt că fiecare părinte îi vrea de partea lui.Iubirea pentru ambii părinți face ca această situație să fie imposibil de rezolvat pentru ei. Unii copii pot lua partea unui părinte, în timp ce alții simt că nu pot fi alături de niciunul dintre părinți.
În contextul conflictelor din familie, copiii pot alege să-și exprime sentimentele prin manifestarea unui comportament negativ. Părinții înțeleg în mod greșit aceste manifestări și pedepsesc copilul.
Să nu uităm că părinții sunt modele pentru copii, iar cei care trec prin experiențe de violență în cadrul familiei își înșușesc toate aceste elemente negative. Copiii învață astfel că violența este acceptată și este în regulă să fii iubit și rănit în același timp. Mai mult de atât, copiii cred ceea ce văd: femeile sunt slabe și victime, iar bărbații sunt puternici și agresori.
Ce să faci atunci când izbucnesc certurile în familie
Evită să te cerți cu partenerul în fața copiilor. Când aveți o neînțelegere și știți că s-ar putea să răbufniți este indicat să vă retrageți în camera voastră sau chiar ieșiți la o plimbare. Încercați, pe cât posibil, să îi feriți pe copii să fie martori. În plus, după fiecare ceartă, încercați să ajungeți la o soluție și la o împăcare, deoarece dacă rămâneți tensionați, copiii simt.
CITEȘTE ȘI: Cum să împaci jobul cu „meseria” de părinte
Păstrează calmul. Deși este extrem de dificil când izbucnește o ceartă în familie, cineva tot trebuie să rămân cât de cât rațional. Încearcă să fii tu, ca părinte, acela: respiră adânc, eventual părăsește o clipă camera, calmează-te și păstrează calmul – poate oferi un exemplu.
Ton calm. Atât în certurile cu copiii, cât și cu partenerul de viață, un ton calm, coborât și sever are efecte mult mai bune decât un ton ascuțit, isteric, necontrolat. Te impui și ai mai mari șanse să fii ascultat.
Nu jigni. Oricât de nervos ești, oricât de urât vorbește copilul sau partenerul, încearcă să nu încarci și tu negativ cearta cu jigniri. Acestea rănesc mai mult decât îți dai seama, în special pe cei mici.
Defensiv / ofensiv. De multe ori, în certurile în familie, unul este ofensiv, în timp ce altul devine defensiv. Încearcă să eviți să fii unul dintre acestea: nu te apăra în exces și nu ataca în exces! Păstrează un echilibru și încearcă să vorbești obiectiv, ca și cum ai explica situația din afară.
CITEȘTE ȘI: Cum să îți înveți copilul să își exprime sentimentele
Fără acțiuni agresive. În certurile în familie, nu au ce căuta agresiunile asupra celorlalți, dar nici alte gesturi agresive: aruncat, trântitul ușilor, etc. Acestea nu fac decât să intensifice tensiunea, să o mențină și să facă dificilă găsirea unei soluții.
Soluție. Fiecare ceartă pornește de la ceva și nu este cu adevărat sfârșită decât dacă încercați să găsiți o soluție. La început, spiritele pot fi prea aprinse, însă dacă încerci să îți menții calmul, ceilalți se vor domoli și apoi puteți rezolva problema inițială. Cu copiii, deși uneori trebuie să îi pedepsești, încearcă întâi să descoperi de ce au făcut ce au făcut, ce simt și ce cred ei că ar rezolva situația.