Cum afectează succesul viitorului adult comportamentul părinţilor
Nu-şi încurajează copiii să fie independenţi
Un studiu din 1997, realizat de Universitatea Vanderbilt, arată că părinţii care îşi controlează psihologic copii poate avea consecinţe negative asupra încrederii în sine şi independenţei.
Încurajarea copiilor, în special a tinerilor, de a fi independenţi poate avea efecte benefice în consolidarea abilităţii lor de a rezolva un conflict şi de a dezvolta relaţii interpersonale, potrivit unui studiu al Journal of Research on Adolescence.
Ţipă tot timpul la copii
Un studiu din 2013 al Universităţii din Pittsburgh relevă că disciplina verbală severă precum ţipatul sau folosirea insultelor poate fi nociv pentru starea de bine a copiilor pe termen lung.
Studiul, care s-a întins pe o perioadă de doi ani, a găsit, de asemenea, că disciplina verbală are efecte negative asupra comportamentului copiilor şi asupra dezvoltării simptomelor depresive.
Sunt „părinţi-elicopter”
E benefic ca un părinte să fie implicat în educaţia copilului, însă a fi un „părinte-elicopter”, cum îi numesc cerectătorii, care sunt hiperprotectori, poate avea ca rezultat un nivel crescut de anxietate şi depresie la copii.
Tinerii care au recunoscut că părinţii lor sunt hiperprotectivi au înregistrat un nivel mai ridicat de depresie şi insatisfacţie în viaţa lor, arată un studiu realizat în 2013 de Journal of Child and Family Studies şi la care au participat 300 de tineri.
Este unul dintre multele studii care arată că există o posibilă legătură între părinţii hiperprotectivi şi instalarea depresiei în rândul tinerilor, inclusiv o cercetare din 2011 realizată de Universitatea din Tennessee.
Copiii cu aşa zişii „părinţi-elicopter” au fost mai puţin deschişi către idei noi, mai puţin conştienţi de sine şi chiar utilizau, ocazional, mai multe pastile pentru durere decât ar fi normal.
Îşi lasă copii să decidă ora de culcare
Cercetătorii din Marea Britanie au găsit o legătură între ora de culcare neregulată şi comportamentul copiilor. Ei fac referire la hiperactivitate şi probleme de socializare şi emoţionale. În plus, ora de culcare neregulată ar putea afecta dezvoltarea creierului.
Lasă copiii să se uite la TV de când sunt mici
Un studiu din 2007 publicat în The Journal of Pediatrics indică faptul că privitul îndelung la televizor pentru copiii de sub 3 ani are efecte negative asupra vocabularului, implicării în diferite activităţi şi îi predispune să fie agresori cu colegii lor când merg la grădiniţă.
Utilizarea frecventă a televizorului a mai fost asociată cu probleme de atenţie. De asemenea, afectează cititul şi capacitatea de a face calcule.
Sunt reci şi distanţi cu copiii
Mai multe studii au găsit că nivelurile scăzute de afecţiune parentală pot contribui la probleme de comportament, precum şi la insecuritate şi probleme emoţionale la copii şi adolescenţi.
Folosesc bătaia drept pedeapsă
Efectul bătăii asupra copiilor a fost studiat încă din anii ’80, iar pedeapsa a condus la hiperactivitate şi comportament violent.
Un studiu din 2016, realizat de către Universitatea din Texas, timp de 50 de ani, pe 160.000 de copii, a confirmat că bătaia a fost asociată cu probleme mentale şi cognitive.