Cum alegi o bonă pentru copilul tău
Eu, spre exemplu, am aceeași bonă de zece ani, care acum face parte din familie, așa că sunt în măsură să-ți dau niște sfaturi care să îți ușureze procesul de căutare. Ideal este să începi căutarea bonei cu 5–6 săptămâni înainte de a o angaja, pentru a avea suficient timp de interviuri și pentru a beneficia de o perioadă de testare și acomodare împreună.
De asemenea, e nevoie să ai multă răbdare, fiindcă a găsi o bonă e un proces de durată.
Concepe fișa postului
Trebuie să te gândești bine ce e important pentru tine să aibă viitoarea bonă. Care e profilul bonei perfecte, din punctul tău de vedere? E musai să fie trecută de prima tinerețe și să fi crescut deja câțiva copii, adică să aibă experiență în acest job? E esențial să fi fost profesoară sau învățătoare? E indicat să cunoască mai multe limbi străine? Ori trebuie să fie tânără, să aibă capacitatea de a se juca și să înțeleagă nevoile de joc liber ale copilului? Odată ce știi exact ce-ți dorești, e timpul să începi selecția.
Dă startul căutării
Primul pas este să le spui prietenilor și familiei tale că ai nevoie rapid de o bonă. Roagă-i să dea de veste în jurul lor, pentru că referințele din partea celor apropiați sunt cele care oferă cel mai mult confort.
Apoi mergi la o agenție de bone cu fișa postului. Oamenii de la agenție le întâlnesc pe candidate și le cunosc experiența și profilul, așa că ei îți pot prezenta acele candidate care întrunesc criteriile tale de selecție.
Interviul
Încearcă să stabilești câteva interviuri cu persoanele selectate în primă fază. Aceste interviuri te ajută să te familiarizezi cu pretendentele. Poți să le întrebi pe bone despre experiența lor anterioară, filosofia de creștere a copiilor (dacă le permit să fie autonomi și să își toarne singuri apa în cană, dacă îi pedepsesc atunci când micuții refuză să facă ceva etc). De asemenea, le poți întreba care sunt hobby-urile lor, interesele personale, ce fac după muncă etc.
O altă întrebare pe care o recomand este următoarea: „Ce faceți atunci când vă supărați pe copil? Cum vă gestionați furia/teama în preajma copilului?” E interesant să-l ai și pe copil la acest interviu, pentru a observa cum interacționează bona cu acesta. Peste toate, este esențial să asculți ce-ți spune instinctul, pentru că ai în față o decizie care va influența viața copilului tău.
După interviu, va trebui să ceri și mai multe referințe despre bonele chestionate. Și de la agenție, și de la familiile pentru care acestea au mai lucrat. Este important să-i întrebi pe vechii angajatori care sunt punctele lor forte și cele la care nu au performat. În plus, încearcă să afli și motivul pentru care nu mai lucrează acolo.
Perioada de probă
Cel mai bine le observi pe candidate în perioada de probă. Le poți chema câteva zile să stea cu copilul, însă în prezența voastră. Perioada de probă o vei plăti, dar este necesară pentru siguranța copilului și liniștea ta, ca părinte. Nimic nu e mai convingător în hotărârea ta finală ca interacțiunile bonelor cu copilul tău.
Ce calități ar trebui să aibă o bonă
Nu există părinți la fel, așa că o bonă perfectă pentru un cuplu nu este neapărat considerată ideală de toată lumea. Totuși, indiferent că are sau nu studii superioare, există anumite trăsături pe care o bonă e musai să le aibă:
- să iubească copiii
- să fie o persoană răbdătoare
- să fie deschisă la sugestiile părinților și la a învăța, din cărți, participare la traininguri pentru părinți & bone sau materiale educative, lucruri despre psihologia copilului
- să înțeleagă că fiecare copil este unic și că acesta are nevoile și temperamentul său propriu de dezvoltare.
Otilia Manteleres
Este expert în parenting, Pareting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting şi specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0 la 10 ani. De asemenea, Otilia este curator de conferinţe internaţionale de parenting şi de cuplu.
Articol preluat din numărul 238/iunie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.