3,5% de fapte bune din impozitul pe venit care pot schimba viitorul unui copil bolnav
În unele țări, printre care se numără și România, există un mecanism fiscal care permite contribuabililor persoane fizice ce au obținut venituri din salarii, pensii (mai mari de 2000 lei) sau activități independente impozitate pe bază de normă de venit să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către unul dintre ONG-urile în care au încredere, pentru a susține diverse cauze: educație, sănătate, cultură, protecția animalelor etc.
Această facilitate reprezintă un sprijin important pentru societatea civilă și un mod simplu prin care fiecare dintre noi poate ajuta, fără niciun cost. Practic, prin completarea formularului 230, până la 25 mai 2024, transmitem statului român modul în care dorim să fie cheltuită o parte din impozitul nostru pe venit, plătit deja pentru anul trecut. Plata va fi efectuată de către Agenția Națională de Administrare Fiscală de care contribuabilul aparține cu domiciliu, după verificarea și procesarea formularului.
De asemenea, persoanele care au obținut venituri din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină în sistem real sau câștiguri din investiții ori din străinătate, au obligația depunerii declarației unice 212, tot până la data de 25 mai. În această declarație, pot solicita statului același lucru, susținerea unui ONG prin acest mecanism.
În ciuda simplității și a beneficiilor acestei facilități fiscale, doar 1 din 3 români au ales să o utilizeze în 2023, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Cu toate acestea, potențialul este uriaș. Prin implicarea noastră activă, putem face o diferență reală în viețile celor care au nevoie de ajutor.
Asociația M.A.M.E. este una dintre organizațiile nonprofit care apelează la această facilitate și la comunitate pentru a strânge cât mai multe formulare 230 cu care să susțină activitatea pe care o derulează în beneficiul copiilor și tinerilor cu afecțiuni grave din România.
Asociația a fost înființată, în urmă cu 15 ani, la inițiativa Mariei Culescu, după ce a fost diagnosticată cu cancer. A urmat în România, tratamentul specific bolii, dar, pentru că starea de sănătate nu se ameliora și boala avansa, a fost nevoită să plece la o clinică în străinătate pentru a beneficia de radioterapie CyberKnife, o radioterapie performantă, ce nu era disponibilă la noi în țară. Ajunsă acolo, a văzut diferența dintre posibilitățile oferite pacienților de sistemul medical din străinătate față de cel românesc. S-a întors în țară cu dorința de a ajuta alți pacienți care trec prin experiențe similare, însă, conștientizând faptul că, fiind o singură persoană, nu va putea schimba atât de multe lucruri pe cât și-ar fi dorit, a decis să înființeze un ONG și să coopteze cât mai multe persoane și companii care să susțină, prin diverse metode, activitatea derulată în beneficiul pacienților din România, în special copii.
An de an, fondurile pe care Asociația M.A.M.E. le obține prin acest mecanism le direcționează integral pentru a susține terapiile copiilor grav bolnavi, ce trec săptămânal pragul Centrului Steluțelor, unul dintre puținele centre de suport și consiliere din țară unde cei mici au acces gratuit la programe performante de recuperare de lungă durată, ce îi ajută să depășească mai ușor perioada de luptă cu boala. De asemenea, susține plata unor tratamente, investigații sau dispozitive medicale nedecontate de CNAS sau care nu pot fi acordate în timp util (RMN-uri, scaune cu rotile, ghete ortopedice etc).
Formularul poate fi completat online, rapid și în siguranță, pe website-ul asociației.
Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate, puteți citi pe http://www.asociatiamame.ro sau www.facebook.com/AsocMAME