ADOPŢIA, de la agonie la extaz
Simona Czudar a încercat mai bine de zece ani să aducă pe lume un copil, însă după două sarcini pierdute şi nenumărate drumuri la medici ce s-au dovedit a fi în zadar, femeia s-a gândit serios la varianta adopţiei. „În 2008 am depus actele pentru înfierea unui copil. Însă, «sarcina» aceasta nu este ca cea naturală, nu poţi să ştii cât durează. Cunoscutele în această ecuaţie sunt foarte puţine. Este un adevărat test de anduranţă, iar pentru a ieşi câştigător ai nevoie de răbdare, perseverenţă, nervi de oţel şi multă credinţă.“ Eu am reuşit să o adopt pe fetiţa mea într-un an şi două luni, însă acest proces poate dura chiar şi mai mult de doi ani“, afirmă Czudar, care mai spune că atunci când s-a decis să adopte un copil a încercat să găsească informaţii despre paşii pe care trebuie să-i urmeze în acest proces. „Nu am găsit foarte multe lucruri care să mă ajute în acest sens şi nici nu am avut cu cine să vorbim, nu puteam să ieşim pe stradă şi să întrebăm: „Tu ai adoptat pe cineva? Cum ai făcut?“. Toate aceste impedimente pe care le-am întâlnit pe parcursul procesului de adopţie m-au determinat să înfiinţez ADOR Copiii“, explică Czudar.
În locul primei ecografii, un e-mail cu fotografia celei care avea să-i devină fiică
„La sfârşitul lui august 2008, am primit un telefon în care mi se cerea să-mi verific e-mailul, primisesem o fotografie cu cea care avea să devină fiica mea (în procesul de adopţie, înainte să mergi să vezi un copil ţi se trimite o fotografie cu el). Dincolo de ecran mă privea o fetiţă cu pielea albă, părul negru ca abanosul, prins în codiţe cu pampoane, buziţe roşii şi mânuţele dolofane, cu gropiţe şi nişte ochişori ageri şi negri ca mărgelele. Parcă era Albă ca Zăpada. În fiecare seară, până la momentul întâlnirii, aşezam fotografia pe canapea lângă mine şi soţul meu şi derulam scenarii despre cum să o creştem, ce să o învăţăm, unde să o ducem la grădiniţă…“, spune Simona Czudar.
„Ne propunem să creştem numărul adopţiilor“
Adopţiile realizate între anii 1990 şi 2000 au lăsat o amprentă dureroasă asupra acestui fenomen şi acest lucru are drept consecinţă faptul că astăzi sunt atât de mulţi copii în sistemul de protecţie socială.
De aceea, ADOR Copiii şi-a propus să încerce să crească numărul de adopţii. „În acest sens, le oferim oamenilor informaţii despre paşii pe care trebuie să-i parcurgă în procesul de adopţie. Pe de altă parte, oferim şi informaţii venite din partea comunităţii familiilor adoptive, de exemplu, „cum spunem copilului că a fost adoptat“ ori „cum să-i spunem bun-venit copilului atunci când este mai mare“.
Am dorit să asigurăm o platformă suport şi pentru copiii adoptaţi de mici şi care au aflat târziu, în adolescenţă, despre acest eveniment din viaţa lor. În aceste cazuri, problemele de identitate sunt de cele mai multe ori foarte adânci şi aici intervenim noi prin consilierea asigurată de psihologii din echipă”, explică Simona Czudar, preşedinta Asociaţiei ADOR Copiii.
În plus, cei de la ADOR Copiii încearcă să-i facă pe oameni să conştientize că toţi copiii abandonaţi au nevoie în primul rând de o familie, nu numai de lucruri materiale. „Totodată, oamenii trebuie să facă mai mult decât să strângă fonduri ori produse în preajma sărbătorilor sau când se mediatizează doar anumite cazuri. Aceşti copii trăiesc şi în restul zilelor din an şi nevoile lor sunt la fel de mari“, spune Simona Czudar, pe care experienţa avută de-a lungul procesului de adopţie a determinat-o să ia atitudine şi să îşi pună toate resursele şi experienţa acumulate în timp într-un format care să fie accesibil şi altor familii, dar mai ales altor copii.
Timişoreanca îi îndeamnă pe cei care întâmpină dificultăţi şi cărora nu li se respectă drepturile atunci când doresc să adopte să îi contacteze şi să le spună exact de ce piedici se lovesc. „Vom încerca să-i sprijinim cu tot ce putem şi să le facem experienţa adopţiei cât mai frumoasă“, îi asigură pe români preşedinta ADOR Copiii.
Cei implicaţi în ADOR Copiii sunt voluntari
Numeroase familii au venit la grupurile de suport, multe dintre acestea nu au fost sigure că vor să adopte, nu ştiau ce-i aşteaptă «dincolo» de acest pas. „Unii au plecat decişi ca a doua zi să-şi depună cererea în vederea atestării ca familie adoptivă (practic, primul pas care se face în acest lung proces). Alţii au plecat aflând despre ei înşişi că nu pot face faţă unei astfel de provocări“, afirmă Simona Czudar.
Adopţia înseamnă să iubeşti necondiţionat, dincolo de convingeri limitative, iar mulţi oameni nu ştiu dacă sunt capabili de asemenea sentimente. Fiind prezenţi printre familiile adoptive şi printre copiii acestora, aspiranţii la titlul de părinte află foarte multe lucruri despre aceştia, dar de fapt şi mai multe despre ei înşişi. „Au parte de o introspecţie până la urmă şi ce descoperă în ei le poate schimba viaţa.
Au venit familii cu întrebări legate de adaptare, de integrarea copiilor în familia lărgită sau în colectivitate (grădiniţe, şcoli), şi din experienţele altora au găsit răspunsuri la aceste întrebări. Toţi cei implicaţi în asociaţie sunt voluntari sau parteneri care ne reprezintă în diferite zone (medical, juridic, financiar etc.)“, susţine preşedinta ADOR Copiii.
Satisfacţia cea mai mare: adopţia
A deveni părinte adoptiv înseamnă a deveni părinte „instant“. Aşteptarea dată de paşii legali care trebuie parcurşi nu pregătesc familia adoptivă foarte mult pentru momentul când copilul intră în viaţa acesteia, iar cursurile care se fac în direcţii în acest moment sunt destul de superficiale, transmiţând doar statistici şi puncte de vedere „din afară“. „În beneficiul copiilor care au trecut prin situaţii dificile de viaţă (abuz, abandon) vrem să sprijinim părinţii să înţeleagă cât mai bine ce simt şi gândesc ei inainte, dar şi după adopţie. În acest sens, pe platforma online www.adorcopiii.com publicăm săptămânal resurse, articole utile pentru părinţii adoptivi, informaţii necesare pentru a înţelege fenomenul, atât din punct de vedere logistic, legislativ, dar şi emoţional, deoarece adopţia nu se încheie când s-a eliberat certificatul de naştere al copilului pe numele părinţilor adoptivi. La nivel emoţional, adopţia continuă de-a lungul întregii vieţi a familiei şi situaţii noi, şi întrebări apar mereu şi mereu“, conchide preşedinta ADOR Copiii
Noua lege a adopţiilor va intra în vigoare la începutul lui aprilie
Legea adopţiilor a fost schimbată la sfârşitul anului trecut şi va intra în vigoare de la 7 aprilie. „Deşi este foarte contestată, noua formă a legii adopţiilor 233/2011 este, după părerea noastră, forma cea mai bună de până acum“, susţine preşedinta ADOR Copiii.
Prin noua lege a adopţiilor, copiii vor putea fi înfiaţi mult mai repede, dar în egală măsură familiile adoptive vor fi mult responsabilizate pentru a evita pe viitor cazuri nefericite de adopţii nereuşite. „Acolo unde nu vor fi respectaţi paşii legali şi asistenţii sociali nu-şi vor face treaba, noi ne vom autosesiza şi vom lua atitudine şi măsuri pentru a proteja interesele copiiilor şi a familiilor adoptive“, adaugă Simona Czudar.
Ca perspectivă de viitor, ADOR Copiii intenţionează să formeze echipe şi să organizeze grupuri de suport în toate marile reşedinţe de judeţe şi să se implice activ în activităţi post adopţie. „De asemenea, ne vom aduce contribuţia la îmbunătăţirile privind sistemul de protecţie socială a copilului şi la monitorizarea felului în care sunt respectate drepturile familiilor adoptive“, mai spune Czudar.