Asociațiile de mediu în cursa continuă pentru finanțări
Raul Pop, managerul de programe al ONG-ului, spune că proiectele asociației acoperă majoritatea aspectelor tehnice legate de deșeuri, de la comunicare către generatorii de deșeuri până la bune practici în logistica lor, de la aspecte operaționale efective până la politici publice și scheme de finanțare. Mai exact, lucrează atât cu mediul public, cât și cu cel privat, academic sau nonprofit.
„Avem proiecte permanente (centrate pe colectarea selectivă a deșeurilor, evidența și raportarea lor, amendarea cadrului legislativ, derularea de consultări tehnice, ateliere și grupuri de lucru, comunicare publică) și proiecte pe termen finit, în funcție de specificul finanțărilor atrase – ateliere de upcycling, organizare de evenimente de mediu, campanii de advocacy etc.”, spune Raul Pop.
Cum rezistă o asociație de mediu în România? Cu proiecte pe termen lung în parteneriate private, cu finanțatori care au interes în domeniul managementului performant al deșeurilor. În plus, participă la concursuri de finanțări adresate ONG-urilor de mediu, cu proiecte care sprijină domeniul acesta de activitate. „O parte foarte mare a activității noastre se bazează pe parteneriate nonfinanciare, cum este – de exemplu – colaborarea cu facultățile cu specializări de protecția mediului, unde ținem cursuri deschise și încercăm să-i implicăm pe studenți în activități concrete relevante specializării lor. De asemenea, organizăm vizite la companii de managementul deșeurilor”, mai spune Raul Pop.
De-a lungul timpului au avut însă și experiențe nefericite cu finanțările, de exemplu un proiect POSDRU ratat, lucru care „ne-a tras înapoi semnificativ din punct de vedere financiar, al eficienței eforturilor depuse și al moralului oamenilor implicați”.
Fonduri europene, și nu numai
Fondurile pentru organizațiile de mediu sunt puține și, în multe cazuri, nu acoperă cheltuielile cu personalul, este de părere și Felicia Ienculescu-Popovici, directorul asociației Greenitiative. „Noi am avut șansa să primim pentru proiectul Centrul de Instruire și Consiliere Energetică Green Mogo un grant mediu în valoare de 71.693 de euro prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG în România (altfel cunoscute și ca «fondurile norvegiene»), care acoperă o mare parte din bugetul proiectului”, spune Felicia Ienculescu-Popovici. Ea adaugă că aceste fonduri permit cheltuieli cu personalul, cheltuieli de dezvoltare a organizației și chiar modernizarea unui spațiu unde își desfășoară activitatea.
În ceea ce privește donațiile, care ar putea să vină de la companii, de multe ori, cele care activează în zona de construcții și energie preferă să doneze către cauze sociale, și nu de mediu, mai spune directorul asociației Greeninitiative.
Greenitiative este o organizație de mediu și dezvoltare durabilă care promovează, de opt ani în România, prin proiecte de eco educație, green building & living și dezvoltare comunitară durabilă, trecerea la o societate cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.
Realizarea Centrului de Instruire și Consiliere Energetică Green Mogo este doar unul dintre proiectele asociației. Început în martie 2015, proiectul presupune transformarea sediului Greenitiative într-o clădire zero-energie, de dimensiuni mai mari.
„Suntem preocupați la modul cel mai serios de problema schimbărilor climatice și considerăm că există în acest moment tehnologie și know-how care să permită să ne schimbăm modul de viață într-unul mai sustenabil și, în același timp, mai confortabil. De aceea am hotărât să realizăm o astfel de clădire demonstrativă, cu un important rol de „instrument didactic”, pentru ca aceia care vor vizita clădirea sau vor fi participat la atelierele pe care le organizăm”, explică Felicia Ienculescu-Popovici.
Conceptele folosite la schimbarea clădirii sunt: adaptarea la schimbări climatice, economia circulară, building management systems, producție de energie din surse regenerabile, acoperiș înverzit, grădină de permacultură, compostarea deșeurilor etc.
Întrucât centrul își propune să colaboreze cu universități, au fost organizate în cadrul proiectului seminarii practice având ca grup-țintă studenți și persoane interesate de construcții verzi, vizite ale unor grupuri de elevi în săptămâna Școala Altfel, dar și evenimente speciale dedicate angajaților unor companii preocupate de sustenabilitate.
Cele mai mari provocări, însă, au fost legate de partea de construcție, din două motive principale: dificultatea de a găsi proiectanți specializați în domeniul clădirilor verzi, care să aibă disponibilitatea de a colabora pe un proiect de dimensiuni mici, dar și lipsa de înțelegere a unor furnizori de materiale sau echipamente.
„În ceea ce privește donațiile care ar putea să vină de la companii, de multe ori chiar companiile care activează în zona de construcții și energie preferă să doneze către cauze sociale, nu de mediu. Noi am reușit totuși să găsim companii care să înțeleagă că și munca noastră e importantă și au direcționat către noi sume de până la 20% din impozitul pe profit.”, adaugă Felicia Ienculescu-Popovici, Director Greeninitiative.