Când copiii aşteaptă mai mult decât un Moş Crăciun
Problemele din sistemul românesc de învăţământ sunt binecunoscute. Nu sunt suficiente fonduri, nu sunt suficienţi profesori, medici sau asistenţi sociali. Programa şcolară e învechită şi mulţi copii provin din familii disfuncţionale, incapabile să-i trimită la şcoală, să-i educe sau să le ofere protecţie şi acces la serviiciile medicale de bază. Educaţia… educaţia a început de mai mulţi ani să fie oferită în paralel cu sistemele consacrate şi de asociaţii sau organizaţii nonguvernamentale. Vorbim în această lună a generozităţii despre voluntariat, dedicare, atenţie pentru copiii devaforizaţi, care altfel nu ar putea avea la timp sprijinul necesar pentru a deveni ceea ce numim „om întreg” în societatea din care facem toţi parte.
“Când mă fac, mare vreau să fiu politicos şi cuminte”
La conferinţa de presă organizată cu prilejul prezentării Festivalului Brazilor de Crăciun de anul acesta a fost prezent alături de invitaţi şi presă şi un grup de copii incluşi în programele Salvaţi Copiii. Erau însoţiţi de Daniela Bolozan, Asistent Manager de proiect la Salvaţi Copiii, o doamnă serioasă, calmă şi binevoitoare. Pe parcursul conferinţei copiii au stat cuminţi şi au urmărit curioşi evenimentul, ca la teatru. Unul dintre cei mai simpatici a fost Emil (nume fictiv), un băiat de zece ani, abandonat la naştere de părinţii lui toxicomani. Emil a fost înfiat de o soră a bunicii şi a crescut într-o familie cu probleme de tot felul, printre care psihice şi motorii. Practic, a avut parte de o educaţie deficitară sau aproape nulă, motiv pentru care are un comportament mai agresiv. Din cauza agresivităţii a rămas repetent de două ori, fiind la un pas să abandoneze şcoala. „Când mă fac, mare vreau să fiu politicos şi cuminte“, a spus copilul în filmul prezentat în conferinţa de presă. „Are zece ani şi este în clasa a doua, dar sperăm să meargă mai departe“, mi-a spus Sorina Fekete de la Salvaţi Copiii. Emil trăieşte acum la un centru pentru prevenirea abandonului şcolar, ştie să scrie şi să citească, dar este neastâmpărat, ceea ce a învăţat fiind mai degrabă rodul propriului discernământ decât al unei educaţii normale.
Să vorbim despre cifre, şcoală şi servicii medicale
Deşi învăţământul românesc este gratuit, costul rechizitelor, al materialelor didactice sau renovarea sălilor de clasă se resimte direct în buzunarele părinţilor. Sunt acele costuri ascunse pe care le ştiu numai părinţii, când îşi dau copiii la şcoală. Potrivit unui studiu realizat de Salvaţi Copiii, costul total mediu anual alocat pentru un copil este de 1.490 de lei, iar per familie este de 1.954 de lei. Sumele variază, rezultatele arătând că unii copii au nevoie de 4. 500 de lei pe an. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, ţara noastră are cea mai mare rată a riscului de sărăcie în rândul copiilor din UE. Problemele copiilor din familii sărace apar atunci când părinţii nu îşi permit costurile suplimentare şi mulţi abandonează şcoala. Potrivit statisticilor, numărul copiilor cu vârsta între şapte şi opt ani, care nu au fost incluşi în nicio formă de învăţământ în anul 2011, a fost de 24 447. Procentul copiilor romi înscrişi la şcoală anul acesta a fost de 52,8% , iar rata analfabetismului este de 41%.
Desigur, cum aminteam, problemele nu sunt doar de educaţie, ci şi de sănătate. În România, un copil cu vârsta mai mică la un an moare la fiecare cinci ore din cauza naşterilor premature. Este unul dintre motivele tulburătoare pentru care organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, şi-a concentrat eforturile organizând un sistem de donaţii prin SMS, la numărul 8864, care are ca scop dotarea cu aparatură medicală a 15 maternităţi din ţară.
Mai mulţi brazi, mai multe şanse
De 12 ani, Salvaţi Copiii organizează Festivalul Brazilor de Crăciun, un eveniment de strângere de fonduri printr-o licitaţie specială de brazi realizaţi din cele mai neconvenţionale materiale şi obiecte. Brazii, creaţi de unii dintre cei mai cunoscuţi designeri români, au participat la o licitaţie, iar banii strânşi au mers în fiecare an direct la proiectele derulate de Salvaţi Copiii. Din licitaţia celor 26 de brăduţi creaţi anul acesta de designeri, instituţii şi de copii de la Salvaţi Copiii, la care s-au adăugat bilete de tombolă, s-au strâns 185.000 de euro. Brazii-vedetă au fost creaţi de Alexandru şi Mihnea Ghilduş – Cortina cu Surprize, (adjudecat de BCR cu 10.000 de euro), Anca Rusu – Bradul Prinţesei Polonic (achiziţionat de Renovatio, pentru 10.000 de euro) şi echipa The One (bradul fiind achiziţionat de Carrefour România cu 7.000 de euro). Fondurile strânse vor fi utilizate pentru continuarea programelor sociale realizate de organizaţie. Dată fiind situaţia economică, în România unul din 10 copii între zero şi 17 ani trăieşte în familii unde nimeni nu are un loc de muncă. Potrivit Salvaţi Copiii, „362.062 de copii între 3 şi 17 ani nu sunt integraţi în sistemul de învăţământ preşcolar, liceal sau şcoală profesională“. Programul de reintegrare socială şi şcolară a copiilor aflaţi în situaţii vulnerabile a început în 2001, cu sprijinul sectorului privat (strângerea de fonduri organizată prin Festivalul Brazilor de Crăciun).
Încheiem acest articol şi anul 2012 cu speranţă şi o notă de optimism: în România, prin intermediul a două dintre programele derulate de Salvaţi Copiii, peste 16.000 de copii au beneficiat de integrare socială în sistemul educativ – programul “A doua şansă” – şi de suport educaţional, social şi juridic pentru a nu abandona şcoala – iniţiativa “Şcoală după şcoală”.
Articol preluat din Revista Cariere de decembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici