Ciclaton: inimi care bat de milioane de ori pentru educație
Marcian emană o energie care ar putea motiva pe oricine să se urce în șa și să pedaleze alături de ei prin România. În timp ce îmi povestește conceptul Ciclaton, numit așa din unirea denumirii a două sporturi, Ciclism+Maraton, nu pot să nu îmi imaginez câtă satisfacție trebuie să aibă cei câțiva zeci de bicicliști știind că sunt primul element din dominoul care va schimba, cândva, lumea.
Cum ajută la apariția liderilor de mâine
„Este un a da mai departe, dintr-un film care mi-a plăcut mie mult, Pay it forward. Așa se schimbă lucrurile. Nu este doar o strângere de fonduri. Nu este nici despre a duce ciclismul dincolo de sport și de plăcere. Este despre educație alternativă, despre a ajuta tinerii să își descopere abilități pe care să le pună în practică. Să afle cine sunt, la ce sunt buni, să capete o perspectivă pe care mulți dintre noi ne-am dorit-o când eram de vârsta lor, la școală.
Cicliștii sunt motorul acestei acțiuni, prin faptul că fiecare povestește despre cele 5 proiecte pe care le susținem și spune lumii ce se întâmplă. Chiar dacă sunt puține, ele au impact, din punctul nostru de vedere.
Cred, atât eu cât și Irina și ceilalți voluntari, că Ciclaton ajută la apariția liderilor de mâine, prin construirea de valori sănătoase. Astfel, se vor forma oameni cu opinie, care vor produce ulterior o schimbare în societate. Avem nevoie de lideri cu o viziune sănătoasă pentru a duce societatea noastră într-o direcție bună”, îmi spune Marcian, unul dintre cei care au venit cu ideea evenimentului.
Irina și Marcian au fost corporatiști încă de când au terminat facultatea. În vreme ce el a lucrat în audit, publicitate, consultanță de business, management și marketing, ea s-a ocupat și se ocupă de satisfacția angajaților, de așa-zisul „welbeing”. S-au cunoscut în Orange, unde Irina i-a atras atenția lui Marcian cu programul inițiat de ea, „Orange Bike Comunity”. Acesta presupunea organizarea de ture cu bicicleta pentru angajați: în oraș, prin împrejurimi, la munte. S-au gândit însă că programul nu este suficient, că s-ar putea realiza ceva la o scară mai mare, să fie atinse mai multe puncte de lucru ale companiei pentru care lucrau, dar să ofere și ceva pentru societate. Așa a luat naștere Ciclaton, în februarie 2014.
„Ideea de Ciclaton a venit repede, la fel și cea de fundraising. Ne-am gândit că în tot acest peisaj în care se întâmplă multe în sănătate, societate, se plantează copaci, se întrețin zone verzi, ceea ce merge la baza societății și o schimbă este Educația. Ea îi țintește pe cei care au puterea și posibilitatea de a privi lumea cu ochi deschisi, capacitatea de a produce schimbarea pe care ne-o dorim. Greu ne-a fost însă alegerea proiectelor educaționale pe care să le susținem”, povestește Marcian.
… dar îl completează Irina: „Până la urmă am stabilit niște criterii în baza cărora să alegem ONG-urile și proiectele pe care să le susținem. Trebuie ca ceea ce fac cele 5 proiecte pentru care strângem să aibă impact pe termen lung și, pe cât posibil, la nivel național”.
Anul acesta pedalează 720 de kilometri
În toamnă, la început de Octombrie, va avea loc a 3-a ediție a Ciclatonului. „Am crescut de la an la an, atât în numărul de participanți, dar și în numărul de kilometri parcurși”, spun cei doi.
Astfel, vor fi 40 de bicicliști care pedalează 720 de kilometri. Lor li se adaugă, pe parcursul turului de 5 zile, pe segmente de cel puțin o zi, alți cicliști din zona în care se află „caravana” la momentul respectiv.
„Pentru participanți Ciclatonul nu este doar o plimbare, este și o provocare creativă. Ei trebuie să adune o sumă minimă, de la prieteni, colegi, pe care să o doneze cauzei pentru care au ales să pedaleze. Astfel, unii organizează cine cu prietenii, alții vând obiecte care nu le mai sunt de folos sau chiar bătăile inimii. La Ciclaton, am făcut un calcul și inima fiecărui ciclist bate de circa 210.000 de ori pe parcursul celor 5 zile. 40 de cicliști, cu o astfel de medie, înseamnă 8 milioane de bătăi ale inimii. Dacă îi socotim și pe cei care ni se alătură pentru câte o zi, cifra depășește 10 milioane. 10 milioane de bătăi ale inimii, pentru educație și un viitor mai bun. Revenind la ceea ce spuneam mai devreme despre creativitate, le-am sugerat participanților să își monetizeze pulsul.
Avem și sponsori, care ne susțin organizarea traseului, încă din primul an. Ba chiar ne întreabă, de fiecare dată, dacă îl mai facem și anul următor și ne anunță că vor să se implice în continuare”, spune Marcian.
Ce susțin
- „Dă-ți pasiunea mai departe!”
Prin proiectul „Dă-ți pasiunea mai departe”, copii din centre de plasament participă săptămânal la cursuri și ateliere interactive, alaturi de tineri voluntari care le devin profesori, prieteni și modele.
Prin diverse activități non-formale, copiii își dezvoltă abilități, învață să lucreze în echipă și prind încredere în ei, iar fiecare „Bravo” primit reprezintă o încurajare pentru ca ei să își continue educația și să ajung MARI.
- „De-a arhitectura”
"De-a Arhitectura" își propune să formeze cetățenii de mâine, pentru orașe mai bune, printr-un curs opțional despre arhitectură și mediu. Prin acest curs se cultivă curiozitatea copiilor față de mediul în care trăiesc , dar și întelegerea legăturii dintre comunitate și oraș. Proiectul sprijină formarea de cetățeni responsabili, implicați în dezvoltarea orașelor în care trăiesc, trasformându-le în comunități din care își doresc să facă parte.
- „Impact”
Cele peste 130 de cluburi IMPACT ale Fundației Noi Orizonturi îi ajută pe tineri să-și răspundă la cele mai importante întrebări: Cine sunt eu? La ce sunt bun? Ce vreau să devin? Cum aș putea să ajut? Iar în drumul lor de găsire a răspunsurilor, tinerii renovează școli și saloane de spital; ajută familii nevoiașe; conving autoritățile să facă treceri de pietoni. Teoretic, fac proiecte. Practic, se pregătesc de viața în lumea pe care o mută din visele lor în realitate.
- „Zburd”
Îți amintești de profesorul care te-a inspirat să devii cineva în viață? Cum ar fi ca astfel de profesori, aflați în minoritate, să fie puși în valoare și sprijiniti printr-o rețea la nivel național?
Ei bine, cu ajutorul „Zburd”, elevii pot veni cu drag la școală, fiindcă orele sunt atractive, iar relația cu profesorul lor este apropiată, bazată pe încredere și respect.
Zburd îi sprijină pe dascăli, pentru ca schimbarea pe care ei o reprezintă să se extindă la nivel de sistem.
- „Ardor”
Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică lucrează anual cu peste 300 de profesori minunați și peste 100 de studenți și absolvenți ce și-au asumat responsbabilitatea de a fi instructori în cluburile de dezbateri pentru liceeni. Tabăra de leadership își propune să fie locul în care să punem la un loc profesorii și studenții, să îi învățam dezbateri (pe primii), pedagogie (pe cei din urmă) și mai ales să le mulțumim și să îi inspirăm să continue munca voluntară cu cei peste 5000 de elevi și studenți beneficiari cu care lucrează în fiecare an.
Un eveniment organizat în timpul liber, fără experiență prealabilă
Nici Marcian și nici Irina nu aveau habar cu ce se mânâncă organizarea unui asemenea eveniment. În 2014, tot conceptul a fost gata în mai puțin de 4 luni. S-au chinuit să comunice, să găsească sponsori, să realizeze platforma online, să pună la cale turul propriu-zis. Și au reușit chiar să își depășească așteptările, grație voinței și ajutorului primit de la ceilalți opt voluntari, dar și ale participanților, care au crezut încă din prima clipă în cauza Ciclaton.
„Anul trecut ajunseserăm însă într-un punct de saturație. Gândește-te că e un proiect pe care îl facem în timpul liber, la care lucrăm aproape un an întreg. Uităm de oboseală grație cu ajutorul entuziasmului, însă, uneori, nici el nu este suficient. Un lucru fain ni l-a spus însă o prietenă, într-un moment de maximă cumpănă și anume că, deși poate nu o să știm niciodată, unul dintre copii pe care îi ajutăm este posibil să schimbe lumea. A fost suficient să știm asta pentru a trece peste orice greutate întâmpinată”.
Dar organizarea nu se termină atunci când se urcă în șa…
Dificultăți sunt tot timpul, spun cei doi. Fiecare are ceva de făcut, este un tumult continuu, chiar dacă participanții, de la ghidoane, nu îl simt.
„Îmi amintesc zile când am stat cu Irina și cu o parte din echipă să rezolvăm anumite lucruri până la 2-3 noaptea, urmând ca, peste câteva ore, să ne trezim și să pedalăm mai departe. Pe drum însă se petrec lucruri frumoase și greutățile își pierd din importanță. Fie ne amuzăm de ploaia care ne surprinde, fie ne conduce câte o mașină de Poliție, din senin, în semn de susținere.”
Decepții nu au. Cei doi sunt de părere că acestea țin de așteptări și că fac tot posibilul să nu și le creeze. „Sunt lucruri care îți dorești să nu scârțâie și să meargă mai bine. E totuși natural să se întâmple asta, ne lovim de astfel de momente în orice lucru pe care îl facem, zi de zi”.
Irina și Marcian nu își doresc decât ca oamenii să înțeleagă cât mai mult de ce există Ciclaton, să își depășească, de fiecare dată, ținta și să răspândească vorba despre proiectele pe care le susțin. „Ne-am propus să nu fim doar o platformă, ci să ne implicăm activ”.
Ce au învățat ei din Ciclaton
„Cel mai de preț lucru învățat în Ciclaton? Greu de spus, dar dacă este să mă gândesc la primul lucru care îmi vine în minte este că dacă faci bine ceea ce faci și crezi cu pasiune în asta, cumva se strâng în jurul tău oameni care cred în aceleași lucruri. Oameni cu aceleași valori si cu care poti construi. Asta s-a întâmplat și se întâmplă în Ciclaton. Totodată, am mai învățat că dacă dai mai departe din prea plinul sufletesc… poți schimba lumea”, îmi spune Irina.
Marcian o completează. El a învățat ce înseamnă Răbdarea. „Prin răbdare am învățat inclusiv să îmi ascult oamenii din echipă, am învățat să nu îmi creez sau să le creez altora așteptări, apropo de ce vorbeam, să lucrez spre a construi chiar și când lucrurile nu par să se întâmple și ai senzația că ai ajuns la o limită în care evenimentul nu va mai avea loc, că lipsește ceva. Am învățat inclusiv ce înseamnă răbdarea cu sine. Este un lucru pe care nu ai cum să îl înveți în mediul corporatist”.