Leadership predat de copiii strazii
V-ati gandit vreodata ca ati putea invata de la copiii strazii cum sa va conduceti mai bine compania? Dar cum sa supravietuiti in criza? Informatiile colectate direct sau din observarea comportamentului lor, care este orientat spre supravietuire sau spre iesirea din criza, au fost transformate in programe de training pentru companii.
„Strangerea de informatii a vizat mai multe paliere: evaluarea situatiei si nevoilor acestor copiii, consiliere sociala, psihologica si educationala, orientarea lor spre servicii oferite de alte institutii guvernamentale sau neguvernamentale care ofera servicii medicale, administrative etc.”, ne spune Liviu Magurianu, Coordonator Program, Organizatia Salvati Copiii din Iasi.
Proiectul neconventional rezultat se numeste Scoala mobila si este importat de cinci ani in tara noastra de organizatia Salvati Copiii din Iasi. Pana acum, cei care au solicitat trainingurile sunt ONG-uri, organizatii guvernamentale si mici companii din IT. Cursurile se concentreaza pe cateva concepte cheie: oportunitati, creativitate si rezilienta (rezistenta in urma unui soc) si in cadrul lor sunt folosite materiale video cu povesti inspirationale ale unora dintre copii.
Asistenti sociali, psihologi, psihopedagogi au observat o serie de caracteristici ale copiilor strazii pe care, in general, profesionistii le ignora sau nu le inteleg in totalitate corect: capacitatea de a rezolva probleme noi pe baza experientei acumulate si leadership (capacitatea de a organiza si orienta grupul din care faci parte spre obiectivele propuse pe termen scurt si lung).
Proiectul este finantat de UE, Fundatia Soros si alte organizatii, dar si din banii obținuti din traininguri, care se intorc la copii sub forma unor servicii complementare: reintegrare scolara, sprijin material, consiliere psihologica, sociala si educationala, facilitarea accesului la serviciile medicale sau sustinere in instanta in scopul apararii drepturilor acestora.
„Ceea ce a facut diferenta intre echipa noastra si alti profesioniști este ca procesul de invatare a functionat potrivit semnului rutier «circulatie in ambele sensuri». Copiii strazii au invatat de la noi si noi de la ei” – Liviu Magurianu, Coordonator Program, Organizatia Salvati Copiii Iasi
Copiii sprijina copiii
SOS Satele Copiilor Romania a dezvoltat proiecte sociale in trei zone – Bucuresti, Cisnadie (Sibiu) si Hemeius (Bacau), comunitati care le ofera copiilor posibilitatea sa creasca si sa se dezvolte intr-un mediu familial, facilitand relationarea cu ceilalti copii din sat.
Alina are 15 ani si este unul dintre cei 200 de copii aflati in ingrijirea SOS. Ea a crescut intr-o familie SOS, alaturi de sora ei si de mama sociala si a devenit o persoana responsabila. A mobilizat toti copiii din sat pentru o actiune de ajutorare a copiilor afectati de cutremurul devastator din Haiti din luna ianuarie. Multi dintre copii si-au donat banii de buzunar. Apelul de urgenta a fost lansat ulterior si in randul angajatilor organizatiei. Alina ii ajuta prin voluntariat si pe copiii cu sindromul Down. In planurile ei de viitor intra sprijinul pentru copiii aflati in dificultate.
Scoala de duminica
In comuna Jilava, 15 copii cu varste intre 12 si 18 ani, cu performante scolare bune, care provin din familii cu mari dificultati sociale, acorda sprijin sub forma de voluntariat altor 50 copii cu varste intre 7 si 12 ani din comunitate, in cadrul proiectului „Scoala de Duminica”, dezvoltat de Fundatia United Way. Mai exact, ei ii mediteaza pe cei mici la citit, scris, socotit, dar se ocupa si de activitatile creative – pictura, decoratiuni.
Cei 15 voluntari sunt sprijiniti la randul lor lunar cu materiale educationale, iar costurile de transport sunt acoperite pentru cei care invata in Bucuresti. In plus, ei primesc si o bursa in valoare de 200 de lei lunar pentru activitatile extrașcolare, imbracaminte sau costuri medicale. Proiectul, care a obtinut rezultate bune in alte doua localitati din judetul Ilfov (1 Decembrie si Copaceni), este sustinut financiar in proportie de peste 70% de fundatie, iar restul este acoperit de alti finantatori sau din contributie proprie.
Mobile School
Povestea Scolii Mobile a inceput in 1996, cand belgianul Arnoud Raskin a fost provocat de un grup de oameni care lucrau cu copii ai strazii din Columbia sa dezvolte un produs cu impact pozitiv pentru acei copii. Aceștia reuseau sa supravietuiasca datorita abilitatilor de adaptare in situatii extreme. Raskin și-a dat seama ca acestea pot fi transformate intr-un model de business care sa sustina dezvoltarea retelei independent de contributii externe. Asa a luat nastere conceptul Streetwise – programe de training pentru companii. In prezent, in lume, exista 30 de scoli mobile. Ikea si Deloitte sunt cateva dintre companiile care au apelat la aceste traininguri. In alte tari, o parte din banii obtinuti de pe urma trainingurilor sunt investiti in Mobile School, iar o alta merge catre copiii strazii.
Voluntariat saptamanal
Este talentat la pictura, a obtinut multe premii nationale si internationale, insa posibilitatile financiare reduse ale familiei nu-i permiteau acestuia sa se dezvolte ca artist. Din 2007, Florin Petrachi a devenit bursier al fundatiei Blue Heron, cu ajutorul careia isi poate achizitiona materialele necesare pentru pictura. In prezent, este student al Facultatii de Arta „G. Enescu” din Iasi.
Fiecare tanar inclus in programul fundatiei beneficiaza de indrumarea unui mentor cu care corespondeaza in fiecare luna prin intermediul unui „raport lunar”, vorbesc la telefon sau chiar se intalnesc. „Este important ca tinerii care primesc sprijin sa daruiasca la randul lor, așa ca solicitam si cinci ore de voluntariat din partea fiecarui student pe saptamana”, spun reprezentantii fundatiei. Bursierii fac voluntariat la diferite centre ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, unde ii ajuta pe copii sa-si faca temele si ii incurajeaza sa isi cultive ambitiile si aspiratiile.
Pictura si voluntariatul
Prin proiectul „Tinere Talente”, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei ofera burse de studiu si promoveaza artisti aflati la inceput de cariera, care au nevoie de sprijin financiar pentru a-si dezvolta talentul. Beneficiarii, cu varste cuprinde intre 14 si 24 de ani, primesc bursele in urma unor anchete sociale.
Printre beneficiarii bursei se numara si Raluca Gologan, de 22 de ani, care provine dintr-o familie cu probleme financiare. In prezent ea este studenta in cadrul Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, la Facultatea de Arte Decorative si Design. In 2010, Raluca a obtinut pentru al doilea an consecutiv bursa „Tinere Talente”.
De aproape un an, ea este si voluntara in programul „Voluntari ambasadori ai schimbarii“ si se implica in activitatile de la centrul de varstnici „Sf. Dimitrie”, fiind responsabila de organizarea cercului de pictura din cadrul acestuia. Tot ea este cea care ii invata pe varstnici tehnici de pictura si le supravegheaza activitatea. In saptamanile in care cercul de pictura nu are loc, Raluca ajuta la chestiunile administrative ale programului: le duce varstnicilor tichete sociale, pachete cu alimente sau haine. Pe langa toate aceste actiuni, ea mai merge si la centrul „Generatii”, infiintat de fundatie, unde ii invata pe cei mici sa picteze.