Meseriile verzi cer noi abilităţi
România are un potenţial imens de energie regenerabilă, în special în sectorul eolian, de biogaz, dar şi solar. Sectorul energiei eoliene a avut o evoluţie rapidă. S-a estimat că ţara poate produce până la 14.000 MW de energie eoliană. Parcul eolian din Fântânele, unde se folosesc turbinele eoliene GE din seria 2,5 MW, va fi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate totală de 600 MW. România este ideal poziţionată de-a lungul coastei de vest a Mării Negre şi atrage investitorii în energie eoliană. Această dezvoltare a adus oportunităţi de meserii verzi în ţară în special în domeniul fabricării de piese pentru turbinele eoliene, dar şi al dezvoltării, instalării, punerii în funcţiune şi întreţinerii parcurilor eoliene. Există şi numeroase locuri de muncă indirect legate de parcurile eoliene.
„Meseriile verzi sunt prezente în întreg portofoliul GE. În domeniul energetic, unul dintre exemple se regăseşte în divizia de energie eoliană, unde există 1200 de angajaţi în Europa, cu unităţi de dezvoltare şi asamblare în Germania. Flota de turbine eoliene instalată în Europa depăşeşte în prezent 3020 de unităţi în 16 ţări“, spun reprezentanţii companiei GE în România.
Biogazul este o altă sursă promiţătoare de energie regenerabilă. Dacă este bine valorificat, biogazul poate contribui la dezvoltarea sectorului agricol în România, precum şi a culturilor de biomasă pentru producţia de energie. Astfel, zonele rurale ar putea beneficia de un sprijin uriaş.
Spania creează companii verzi
Emplea Verde – Programul verde de angajări al Spaniei – îşi propune să creeze 1000 de noi companii verzi şi să ofere traininguri pentru 50 000 de muncitori. Cu un buget de peste 44 milioane de euro, programul subvenţionează proiecte care oferă ajutor pentru personalul care desfăşoară activităţi independente şi pentru IMM-uri. Trainingurile acoperă informaţii ce ţin de proiectarea tehnică sau poziţionarea de panouri solare.
Noi abilităţi pentru piaţa joburilor verzi
În prezent, potrivit Comisiei Europene, peste 20 de milioane de joburi europene au legătură într-un fel sau altul cu mediul înconjurător. Uniunea Europeană s-a angajat să crească nivelul economic al zonei, însă intenţionează să protejeze pământul şi resursele lui. În plus, UE vrea să reducă la 20% emisiile de gaze cu efect de seră în piaţa de energie regenerabilă, până în 2020.
Ca acest lucru să fie posibil trebuie depuse eforturi mari pentru stimularea economiei verzi. „New jobs need new skills“ („Noile locuri de muncă au nevoie de noi abilităţi“) este iniţiativa Comisiei Europene care face parte din strategia programului Europa 2020, al cărui scop general este să-i ajute pe angajaţi să-şi găsească un job verde, iar pentru angajatori să obţină forţa de muncă de care au nevoie. Agenda „noilor abilităţi“ va fi capabilă să asigure tranziţia oamenilor către o economie cu emisii reduse de carbon, ajutând Europa să anticipeze nevoile viitoare ale forţei de muncă din această zonă.
Aceasta va avea rolul de serviciu public de ocupare a forţei de muncă care va oferi oamenilor informaţii sau traininguri, astfel încât aceştia să exploateze oportunităţile joburilor verzi de îndată ce apar pe piaţă. În plus, este important ca ei să fie la curent cu cele mai noi tehnologii. De exemplu, un arhitect poate construi o casă perfect ecologică folosind cele mai recente tehnologii pentru a reduce consumul de energie şi pentru a creşte eficienţa termică, însă lucrările vor fi în continuare efectuate de tâmplari, electricieni sau instalatori. Este esenţial ca aceştia să fie instruiţi cu privire la cele mai noi tehnologii şi aplicaţii.
De asemenea, reprezentanţii GE spun că trebuie luat în considerare şi faptul că, deşi majoritatea meseriilor verzi nu necesită studii superioare, trebuie să se investească şi în programe educaţionale şi de pregătire pentru a corela competenţele forţei de muncă locale cu noile locuri de muncă din sectorul energiilor regenerabile şi alte sectoare auxiliare conexe.
Potenţial de joburi
România are cel mai mare potenţial de creştere în industria energiei eoliene din Europa de Est pentru următorii cinci ani, având în vedere că poate produce până la 14 000 de MW de energie eoliană şi poate deveni o piaţă durabilă. De asemenea, ţara noastră atrage investitori în domeniu datorită poziţiei sale de-a lungul ţărmului vestic al Mării Negre, unde viteza medie a vântului este de aproximativ 25,2 km pe oră. Industria locală are potenţialul necesar pentru a produce până la 30,7 miliarde de kilowaţi/oră pe an, oferind energie echivalentă cu necesarul din Irlanda, Serbia sau Peru.
Danemarca, Germania şi Spania sunt pionierii energiei eoliene. Ultimele două ţări şi-au valorificat şi potenţialul solar, devenind principale ţări europene în sectorul solar şi eolian. Având în vedere conturarea tot mai clară a crizelor economice şi climatice, noţiunea de „meserii verzi“, în special în sectorul energiei regenerabile, se bucură de o atenţie sporită.
Dezvoltarea pieţei verzi
Pentru a atrage investiţii şi a dezvolta piaţa verde trebuie luate în considerare câteva elemente critice. „O strategie clară, transparentă şi o legislaţie previzibilă“ sunt absolut necesare, spun reprezentanţii GE în România, care adaugă că „investiţiile în energie nu pot fi dezvoltate pe termen scurt. Acestea presupun resurse financiare considerabile, dar şi o perioadă lungă de execuţie.“ Pe lângă investiţiile în proiecte, mai sunt necesare şi investiţii în reţea, astfel încât volatilitatea parcurilor eoliene să nu influenţeze calitatea alimentării cu energie.
Potrivit greenjobs.com, în Statele Unite, în 1995 existau peste 45 000 de locuri de muncă înrudite direct sau indirect cu programele de eficienţă energetică şi energie regenerabilă, iar numărul a crescut rapid în următorii ani. Un studiu recent estimează că în 2006 existau peste 2,3 milioane de joburi în domeniul energiei regenerabile, în toată lumea.