O şansă la viaţă bolnavilor de cancer
Asociaţia „Salvează Vieţi“ a luat naştere în 2009. A venit ca un pas absolut necesar în lupta asociaţiei cu neputinţa autorităţilor, în încercarea de a salva viaţa unui tânăr de 18 ani. „Nu am crezut că vom «da naştere» unui ONG, îl consider şi acum doar un «instrument» de care ne folosim pentru a ne atinge visurile. Visurile noastre privind un sistem medical la standarde europene, legi care să ne apere, medici care să fie alături de pacienţii lor, autorităţi care să coopereze cu societatea civilă şi, nu în ultimul rând, oamenii care să creadă în şansa lor“, spune Carmen Uscatu.
Un laborator de citogenetică moleculară
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale Asociaţiei „Salvează Vieţi“ este campania „Nu mă ignora“, desfăşurată în perioada decembrie 2010 -martie 2011. Campania a avut o componentă accentuată de informare în rândul mediului de afaceri românesc, scoţând la iveală o facilitate a Codului Fiscal necunoscută firmelor – de a redirecţiona 20% din impozitul pe profit – şi contribuind, astfel, la dezvoltarea conştiinţei responsabilităţii sociale corporative. În cadrul acestei campanii, s-a strâns suma de 1 100 000 de euro, bani necesari pentru un laborator de citogentică moleculară pentru diagnosticare în profunzime şi tratare ţintită în toate tipurile de cancer.
„Dacă un copil se îmbolnăveşte de leucemie într-una din ţările Uniunii Europene, şansele ca el să se vindece sunt de peste 80%. Dacă se întâmplă ca acea ţară să fie România, şansele lui scad sub 50%. Acest laborator va creşte rata de supravieţuire la copiii bolnavi de cancer în România“, spune Carmen Uscatu.
Campania a avut două etape. În prima dintre ele, asociaţia a semnat contracte de sponsorizare cu peste 400 de firme. Astfel, au reuşit să se strângă peste 400 000 de euro. A doua etapă s-a desfăşurat în ianuarie – martie 2011 când s-au strâns 378 000 de euro, de la persoane fizice, printr-o campanie de tip SMS. În acest proiect, Fundaţia Vodafone, ca partener al proiectului, a donat 350 000 de euro.
Construcţia laboratorului se află astăzi aproape de finalizare şi, conform estimărilor, acesta ar putea fi funcţional chiar de la sfârşitul lunii mai. Consumabilele acestui laborator, estimate la 100 000 de euro anual, vor fi asigurate de către ONG, din campaniile de 2%.
În urma acestei campanii, Asociaţia „Salvează Vieţi“ a obţinut numeroase distincţii: marele premiu la Gala Oameni pentru Oameni, dar şi premiul pentru cea mai de succes campanie de atragere de fonduri, marele premiu la Gala Societăţii Civile şi premiul cel mare la secţiunea „Sănătate“, Gold Effie la secţiunea Sănătate la Gala Effie şi PR Award la secţiunea Sănătate.
Un alt proiect important al ONG-ului a fost „Salvaţi copiii care se sting aşteptând“ (decembrie 2009). În cadrul acestuia s-au strâns peste 100 000 de euro. Cu aceşti bani s-a construit o cameră sterilă, necesară în transplantul de celule stem, ce va salva de la moarte aproximativ 30 de copii anual. Această cameră sterilă a fost finalizată şi au fost deja realizare numeroase transplanturi.
Camere sterile pentru centrele hematologice în şase oraşe
Cea mai recentă campanie a asociaţiei este „Cifrele înseamnă viaţă“, începută în luna decembrie. „În urma proiectului «Nu mă ignora 2010 – 2011» am creat premisele ca pacienţii bolnavi de cancer să fie diagnosticaţi corect. Proiectul 2011 – 2012 va crea premisele ca pacienţii să fie trataţi corect, în ţara lor, conform protocoalelor moderne. Ne-am propus să strângem suma de două milioane de euro pentru a dota cu camere sterile centre hematologice în şase oraşe din ţară: Bucureşti, Craiova, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Târgu Mureş“, spune preşedinta ONG-ului.
În lipsa acestor camere sterile, în timpul tratamentului, bolnavii de cancer pot contracta infecţii ce le pot fi fatale. În majoritatea centrelor medicale nu există camere sterile, iar tratamentul chimioterapic se face în saloane cu câte 10 pacienţi, cu toalete la comun, adevărate focare de infecţie menite să reducă dramatic şansa la viaţă a pacienţilor diagnosticaţi cu leucemii în România.
„Reducerea riscului de a contracta aceste infecţii conduce la creşterea ratei de supravieţuire a bolnavilor de cancer astfel încât să se apropie de rata europeană de 80%“, explică Carmen Uscatu.
Costul realizării unei astfel de camere se ridică la aproximativ 70 000 şi 80 000 de euro. „Ne-am propus, cu banii strânşi până acum, să demarăm lucrările de construcţie de camere sterile la Institutul clinic Fundeni (secţiile de copii şi adulţi) şi la Spitalul Municipal“, adaugă Carmen Uscatu. În luna decembrie 2011, ONG-ul a încheiat contracte de sponsorizare, folosindu-se de aceeaşi facilitate fiscală de redirecţionare a 20% din impozitul pe profit, cu peste 500 de companii. Suma strânsă a fost de peste 630 000 de euro.
„Ordinul morţii“ acum poate salva vieţi
Asociaţia „Salvează Vieţi“ a reuşit să obţină schimbarea Ordinului de Ministru 50/2004, care din cauza inexistenţei termenelor de rezolvare a dosarelor, trimitea pacienţii care aveau nevoie de tratamente în străinătate direct la moarte, în Ordinul 1011/2011. În urma unor presiuni de doi ani (acţiunea a demarat în noiembrie 2009 şi s-a finalizat cu schimbarea conform propunerilor ONG-ului, în iulie 2011), Asociaţia a obţinut o procedură ce conţine termene precise pentru rezolvarea dosarelor medicale, capabilă să eficientizeze bugetul Ministerului Sănătăţii şi să ofere şansă la viaţă.
„Atitudinea reprezintă totul. Dacă tu crezi că un lucru este posibil, îl faci să se întâmple“ mai spune preşedinta ONG-ului.
Această acţiune a primit premiul „Salvează vieţi, ucide birocraţia“ în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, organizată sub Patronajul Ambasadei Norvegiei.
Asociaţia şi munca în proiecte reprezintă un hobby pentru Carmen Uscatu. „Aşa cum unii practică un sport, alţii citesc foarte mult, ea s-a ocupat de proiecte ONG în timpul liber. Sigur că stilul acesta de lucru, uneori heirupist, cu nopţi şi weekenduri ocupate, nu a fost formula ideală, dar acest mod de implicare, în regim de voluntariat, a mers până acum foarte bine. Oamenii au apreciat acest fel de a derula proiecte, unii au zis că ar putea face mai multe dacă s-ar profesionaliza. Una peste alta, entuziasmul cu care faci lucrurile este cel care te face credibil. „Oamenii ni s-au alăturat pentru că lângă noi au simţit că pot mişca munţii din loc. Şi chiar i-am mişcat, nu-i aşa?“, se întreabă retoric Carmen Uscatu, şi noi nu ezităm să-i dăm dreptate.
Între 2009 şi 2012, peste 700 de oameni au apelat la ONG-ul său. Preşedinta Asociaţiei „Salvează Vieţi“, alături de voluntarii săi au luptat cu birocraţia sistemului medical românesc pentru a găsi cele mai bune soluţii de tratament medical în ţară sau în străinătate, iar rezultatele obţinute sunt fabuloase. Cheia succesului constă în faptul că preşedinta ONG-ului face doar lucruri care îi plac, fără niciun compromis. „Gândesc pragmatic şi egoist: ştiu că doar atunci când reuşeşti să fii într-un echilibru cu tine poţi să dăruieşti şi celor din jur.“