Povestea medicului stomatolog care redă zâmbetul copiilor din orfelinate
Ştim cu toţii că o mare parte dintre copiii crescuţi în centrele de plasament sunt alungaţi în stradă la vârsta majoratului şi sunt nevoiţi să-şi ia în mâini propriul destin. De aceea, obiectivul Asociaţiei Zâna Măseluţă este îmbunătăţirea sănătăţii dentare şi a stării de igienă orală a acestor categorii de copii, pentru a se putea integra social şi după împlinirea vârstei de 18 ani.
Geanina Miu, stomatolog cu o experienţă de peste 14 ani, absolventă a Facultăţii de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a înfiinţat, la începutul acestui an, Asociaţia Zâna Măseluţă. Pentru că nu a reuşit să aibă un copil, preşedinta ONG-ului şi-a dorit să îi poată ajuta pe cei care nu au părinţi sau pe cei lipsiţi de posibilităţi materiale pentru a-şi rezolva problemele dentare. Ideea înfiinţării ONG-ului i-a venit după o întâmplare petrecută acum câţiva ani.
Povestea care a dat naştere unui ONG
În cabinetul stomatologului a intrat un tânăr care i-a spus că a crescut într-un orfelinat, dar ajuns la vârsta majoratului şi nu mai poate să rămână acolo. Pentru a nu ajunge în stradă, tânărul s-a hotărât să lucreze. Salariul i-ar fi permis plata unei chirii şi a întreţinerii. Însă, nu a reuşit să-şi găsească niciun loc de muncă din cauza faptului că dantura lui era inestetică: dinţii din zona frontală erau cariaţi şi aveau un aspect extrem de neplăcut. Patronul unui fast-food i-a promis tânărului că o să-l angajeze dacă îşi tratează dinţii. Însă, cum nu avea bani pentru aşa ceva, băiatul a început să cutreiere cabinetele stomatologice în speranţa că va găsi un medic care să-i înţeleagă problema şi care să vrea să-l ajute.
„Norocul tânărului a fost că eu am înţeles drama prin care trece şi am acceptat să îi tratez dinţii, urmând ca el să plătească în rate, după ce se va angaja. Atunci am înţeles cu ce probleme grave se confruntă copiii fără părinţi care la vârsta de 18 ani sunt obligaţi să părăsească orfelinatul pentru că nu mai au dreptul legal de a locui acolo. Nimeni nu angajează o persoană care are dinţii cariaţi, strâmbi sau înghesuiţi ori care are mereu obrazul umflat din cauza infecţiilor dentare. Cu toţii ştim că o persoană bolnavă nu este productivă, iar o durere de dinţi creează un disconfort foarte mare“, spune cu tristeţe Geanina Miu.
Acesta este motivul principal pentru care stomatologul a hotărât, împreună cu cele două prietene, să înfiinţeze această asociaţie care să ofere un sprijin real copiilor şi care să facă mai mult decât să le ofere nişte bomboane de sărbători. Nu mică i-a fost mirarea să vadă că tânărul, după ce şi-a rezolvat problemele dentare, chiar a reuşit să se angajeze, iar primul lucru pe care l-a făcut atunci când a luat salariul a fost să vină şi să înapoieze o parte din suma datorată. „Mi-a dat vreo 50 de lei, însă gestul a fost uimitor. A contat foarte mult că a venit la mine şi mi-a spus că datorită mie el îşi poate câştiga existenţa. Un gest deosebit, care te face să te simţi altfel, într-un mod care nu poate fi descris în cuvinte“, spune Geanina, vizibil emoţionată, chiar dacă au trecut câţiva ani de la acea întâmplare. Şi-a mai dorit ca, prin această asociaţie, să poată lăsa ceva în urma ei. „Banii vin şi se duc! Copiii din orfelinate au nevoie stringentă de modele în viaţă. Ei nu cresc alături de părinţi, iar la şcoală toţi îi marginalizează şi asta îi face să-şi piardă încrederea în ei. Nu au o persoană care să îi încurajeze şi care să le arate calea pe care trebuie să o urmeze. Băiatul care mi-a cerut ajutorul a fost curajos şi a avut noroc. Este un caz fericit. Dar sunt atâţia care au probleme şi apucă pe căi greşite pentru că nu ştiu că au şi alte alternative“, mai spune stomatologul, care adaugă că acest ONG funcţionează doar cu voluntari. Cea mai mare parte dintre voluntari sunt pacienţi ai Geaninei. „Noi nu vrem ca banii pe care îi primim să se ducă în salarii, ci în materialele de care avem nevoie şi în plata radiografiilor etc. Am fost surprinsă de câtă lume ne-a sărit în ajutor. O doamnă mai în vârstă s-a oferit să ne plătească taxele, alt pacient ne găzduieşte site-ul şi ne plăteşte contabila, altcineva ne-a făcut site-ul şi cărţile de vizită. Fiecare ne-a ajutat cu ce a putut. În plus, noi – cei care am înfiinţat această asociaţie – suntem şi principalii sponsori momentan. Sperăm să ni se alăture şi alţii, pentru că avem nevoie de foarte multe lucruri“, adaugă Miu.
Educaţie dentară
Asociaţia Zâna Măseluţă desfăşoară programe cu rol în educarea şi informarea corectă asupra importanţei igienei dentare corecte şi a unei alimentaţii sănătoase. În acest scop, stomatologii implicaţi în ONG se duc în orfelinate, dar şi la alte asociaţii umanitare care au în grijă copii şi îi învaţă să se spele corect pe dinţi, dar şi despre importanţa unei alimentaţii sănătoase. „Mulţi copii nu ştiu îşi perie corect dinţii şi, deşi se spală şi dimineaţa, şi seara, tot au carii. De aceea, le facem o demonstraţie, îi învăţăm să ţină periuţa corect şi le arătăm mişcările care trebuie executate atunci când îşi periază dinţii, pentru a îndepărta resturile alimentare. Altfel acestea vor duce la formarea plăcii bacteriene“, mai spune stomatologul.
În plus, având în vedere că de la vârsta de şase până la doisprezece ani copiii au dentiţie mixtă, adică au pe arcadă şi dinţi de lapte, şi dinţi definitivi, este recomandabil să se facă sigilarea celor care apar după această vârstă. „În această perioadă, copiii au dinţii de lapte afectaţi de carie, iar cei permanenţi sănătoşi, dar aceştia din urmă se pot caria de la «vecinii» afectaţi. Sigilarea dinţilor este un procedeu care constă în aplicarea unui lac pe suprafaţa dintelui definitiv cu scopul de a-l proteja împotriva atacului acid şi al cariei“, explică preşedinta ONG-ului.
„Ne dorim integrarea tuturor copiilor în societate”
Stomatologii urmăresc şi depistarea precoce a afecţiunilor carioase şi tratamentul celor existente. În plus, pentru categoriile de copii vizate, aceşti specialişti vor acorda şi tratament chirurgical al anomaliilor dento-maxilare şi dento-alveolare gratuit. Sunt unii copiii care deşi au ambii părinţi ajung să fie abandonaţi în orfelinate. Cauza? Aspectul lor facial extrem de neplăcut. Unii se nasc cu diferite malformaţii maxilo- faciale, cum ar fi despicătura de buză, despicătură de boltă palatină, despicătură de val palatin sau anomalii dento-maxilare precum progmatismul mandibular, ocluzia deschisă – copilul nu poata să închidă gura. „Aceşti copii au o dublă suferinţă, una fizică: nu se pot alimenta aşa cum trebuie, nu pot vorbi corect, nu pot respira, iar toate aceste probleme îi impiedică să se dezvolte normal, dar şi una emoţională: ei vor fi mereu singuri, izolaţi de societate şi nu vor evolua. Ne dorim ca aceşti copii să aibă o viaţă normală, să beneficieze de tratamente de specialitate pentru corectarea anomaliilor, de logopedie pentru a învăţa să vorbească corect şi, nu în ultimul rând, de consiliere psihologică pentru a-i ajuta să depăşească acest obstacol din viaţa lor şi să se integreze în societate“, conchide Geanina Miu.
Articol preluat din Revista Cariere de august. Pentru detalii legate de abonare, click aici