Program de formare pentru tinerii instituţionalizaţi
Un alt obiectiv al proiectului este înfiinţarea Consiliului Tinerilor Institutionalizaţi care deşi va avea doar un rol consultativ, va oferi posibilitatea acestor tineri de a se organiza, de a deveni responsabili şi de a se implica în mod activ în problemele care le întâmpină în sistem.
Implementarea acestui proiect vine în urma unor statistici îngrijorătoare ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie care arată că, în prezent, există circa 60.000 de copii şi tineri abandonaţi.
Din anii 70 pâna în prezent, se estimează că un număr de 500.000 de persoane au trecut prin fostele orfelinate şi leagăne de copii, actualele centre de plasament. O buna parte dintre aceştia au murit în aceste instituţii din cauza tratamentelor inadecvate ce le-au fost aplicate, a indiferenţei sistemului şi societăţii în care ei s-au dezvoltat.
“Ne dorim ca noul Consiliu al Tinerilor Institutionalizaţi să dezvolte un mecanism de monitorizare a activităţii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a copiilor astfel încât legea să fie aplicată, iar drepturile copiilor respectate. Să contribuie cu un input real vis a vis de necesităţile celor institutionalizaţi astfel încât să devină cel mai important partener de dialog în mecanismele de consultare care îi vizează”, declară Vişinel Bălan, managerul acestui proiect.
Proiectul, implementat în perioada ianuarie – mai 2016, este dezvoltat de Asociaţia “Desenăm Viitorul Tău” în parteneriat cu asociaţiile “Life Education for All” şi “Federeii – Asociaşia Adulţilor din Casele de Copii”.