Solutii „verzi” la birou
Toti avem responsabilitati, insa cand vine vorba de mediu, strambam din nas pentru ca rezultatele nu se vad imediat, ci in timp. Asa ca, daca nu ati ajuns deja in acest punct, trebuie sa incepeti sa fiti mai responsabili cu propriul birou, acolo unde va petreceti cel mai mult timp.
Biciclete cu cravata
In acest sens, companiile dezvolta o serie de programe interne de responsabilitate sociala destinate angajatilor. Orange, de exemplu, a lansat „Biciclete cu cravata“, program ce s-a extins in trei sedii din Bucuresti. Compania a modificat regulamentul de imprumut al bicicletelor astfel incat sa se permita utilizarea lor si pe parcursul weekendului. Printre cei care folosesc bicicleta, pentru a se deplasa la serviciu sau la intalniri, se numara si membri ai top managementului. Pe parcursul lui 2010 aproximativ 1.000 de angajati au folosit biciclete din proiectul coordonat de companie. Conform unui sondaj realizat in luna noiembrie la care au raspuns aproximativ 1.700 de persoane, 3% dintre acestia folosesc bicicleta pentru transportul de acasa la serviciu, si invers.
Daca unii angajati folosesc frecvent bicicleta in sezonul cald, tot timpul anului ei sunt invitati sa aduca maculatura de acasa pentru a o recicla la locul de munca. Este si cazul angajatilor Royal Bank of Scotland. „Nu exista un procent legat de numarul de angajati care aduc hartie de acasa, dar ii putem vedea in fiecare zi cu sacosele de PET, sticla, metal, baterii, mici echipamente electrice si electronice, becuri“, spune Georgeta Bora, Corporate Social Responsibility Coordinator.
Aceasta pentru ca in noul sediu verde exista un sistem integrat de reciclare la dispozitia angajatilor, precum si o noua abordare pentru folosirea imprimantelor si a copiatoarelor. In prezent, RBS foloseste aparate multifunctionale pentru printat, copiat si scanat, la care angajatii au acces doar pe baza unei cartele speciale. Astfel documentele se printeaza doar in momentul in care scanezi aparatul cu cardul de securitate. Angajatii au la dispozitie optiuni, cum ar fi printarea pe ambele fete sau posibilitatea anularii comenzilor gresite. In acest fel se eficientizeaza resursele, scad costurile si creste gradul de confidentialitate.
Zona Barbu Vacarescu, in care este situata cladirea bancii, ofera acces rapid la metrou, ceea ce are un impact pozitiv asupra mediului, intrucat o parte dintre angajati se vor putea orienta catre folosirea mijloacelor de transport in comun, utilizand mai putin autoturismele.
Gradini verticale
Pe langa ideile clasice de amenajare a unui birou prietenos cu mediul, va mai livram una: gradinile verticale. Avantajele pentru compania care detine o gradina verticala sunt traduse in principal prin decorul imbunatatit si nota naturala data incaperii in care angajatii isi petrec timpul. Beneficiarii remarca in primul valoarea decorativa, dar si valoarea adusa de contributia gradinii verticale la imbunatatirea mediului si a microclimatului. Practic, gradinile dau o stare de bine doar prin simpla lor prezenta, reducand din atmosfera de stres sau plictis generata de prezenta la birou.
Lucian Barligea, Manager, Gradiniverticale.ro
Emisii de carbon reduse
Alte companii sunt preocupate de reducerea emisiilor de carbon. Este si cazul Vodafone Group, care din 2007 a anuntat ca, pana in anul 2020, va reduce emisiile de CO2 cu 50% (fata de nivelul emisiilor din 2006). Vodafone Romania a elaborat in acest sens un plan anual de eficienta energetica ce include masuri si solutii tehnice. De exemplu, una dintre solutii este oprirea automata a iluminatului si a echipamentelor de climatizare, dupa terminarea orelor de program. O alta masura, care depinde de data aceasta de implicarea angajatilor, este inchiderea calculatoarelor, la sfarsitul programului de lucru, si a instalatiilor de climatizare din salile de intalnire, la iesirea din sala.
„Am luat masuri de eficientizare a consumului de energie in special pentru echipamentele de incalzire, ventilatie, aer conditionat si utilizam un software dedicat pentru managementul consumului energetic. Periodic, specialisti din domeniul energetic realizeaza analize de audit, pentru monitorizarea eficientei, si vizite la statiile de telecomunicatii. Anual, am reusit reducerea consumului de energie cu 5 pana la 10%, in conditiile in care dezvoltarea retelei ar fi presupus cresterea consumului“, ne spune Angela Galeta, Project Manager, Corporate Social Responsibility.
In cazul companiei Toyota, angajatii si dealerii participa periodic la traininguri despre importanta masinilor-hibrid inca din 2007, unde este prezentat si filmul lui Al Gore: Un adevar incomod. Pe langa participarea la cursul in clasa, angajatii sunt invitati sa studieze si aplicatia Toyota Connect, unde se remarca simulatorul de conducere economica.
„Trainingurile despre tehnologia hibrid pe care le avem pe anumite modele Toyota si Lexus sunt pur tehnice. Consumul redus de combustibil, noxe reduse, faptul ca masina in proportie de 80% este recliclabila, ii ajuta pe angajati sa inteleaga ca sunt responsabili pentru conduita la volan si pentru modul in care trateaza partenerii de trafic“, spun reprezentantii Toyota Romania.
De exemplu, reprezentantii de vanzari invata despre tehnologia-hibrid pentru a transmite mai departe clientilor informatiile legate de aceasta, modul in care trebuie sa conduca pentru a beneficia de consumul redus de combustibil pe care aceste masini il pot oferi. Fiecare curs e adaptat la pregatirea angajatului.
8 solutii pentru un birou verde
Reducerea energiei electrice. Cand lipsiti de la birou este indicat sa va inchideti calculatoarele. Nu va lasati PC-urile in stand-by pentru ca acestea consuma energie. Angajatorii ar trebui sa retina faptul ca un calculator de generatie noua consuma mai putin decat cele mai vechi.
Hainele sunt efemere, in timp ce fabricile si poluarea nu sunt. Plecand de la aceasta premisa, va recomandam sa incercati sa purtati haine din bumbac organic sau din fibre reciclate. Nu numai ca va veti simti foarte bine in ele, dar veti si lucra bine.
Work from home. Daca organizatiilor le vor oferi angajatilor ocazia de a lucra de acasa, cel putin doua zile pe saptamana, consumul de energie va fi mult mai redus.
Nu mai folositi paharele de plastic, sunt poluante. Mai bine va aduceti cana preferata si o tineti in permanenta pe birou.
Un sediu verde va aduce o reducere substantiala de energie si o atmosfera de lucru relaxanta angajatilor. Ce implica un sediu verde? Reducerea impactului cladirilor asupra mediului, luand in considerare diferite aspecte: management, sanatate, energie, transport, apa, materiale, folosirea terenului, poluare.
Aveti grija de un Baby Tree. Mica planta de doar 5 cm inaltime reuseste sa va cucereasca inca de la primul contact. Poti sa-l pastrezi la birou sau te poate insoti peste tot. Planta poate fi un bun remediu impotriva stresului de la locul de munca.
Transportul in comun. Incercati sa veniti pe jos la munca sau cu mijloacele de transport in comun, daca drumul este prea lung. In acest fel nu mai participati la poluarea mediului.
Inlocuiti becurile incandescente cu cele economice. Acestea consuma de cinci ori mai putin decat cele normale. Pe timpul verii, cand ziua este mai lunga, incercati sa va folositi din plin de lumina naturala, care este mai confortabila pentru ochi.