Tinerii români pot deveni profesori în școlile cu provocări
Cei mai buni dintre candidați vor trece printr-un program intens de pedagogie și leadership, urmând ca din această toamnă să fie relocați timp de doi ani într-o școală parteneră, într-unul dintre cele 11 județe din țară în care funcționează proiectul. Pe parcursul celor doi ani, ei vor transforma percepția despre învățătură a unor generații întregi de copii cu rezultate slabe la școală, oferindu-le informațiile necesare prin metode inovative, bazate de feed-back pozitiv și gândire critică.
Cine sunt profesorii de la sate?
Cei mai mulți dintre candidații care își doresc să devină lideri educaționali au între 23 și 29 de ani și sunt proaspăt absolvenți de facultate, care vor să înceapă o carieră în educație sau care vor să schimbe în bine situația copiilor de la sate, printr-o educație de calitate și o relație deschisă cu elevii, bazată pe încredere, respect și comunicare. O altă categorie frecvent întâlnită de profesori este cea a tinerilor profesioniști care vor o schimbare radicală de carieră sau să se dezvolte ca lideri, dornici să exploreze noi domenii profesionale, renunțând uneori chiar la locurile de muncă, pentru a deveni mentori în comunitățile vulnerabile.
Părăsirea timpurie a sistemului de educație are consecințe alarmante
Fenomenul abandonului școlar timpuriu are dimensiuni îngrijorătoare în România, cei mai mulți dintre copiii care nu ajung să își încheie ciclul școlar primar sau gimnazial, provenind din mediul rural sau din cartierele defavorizate. Conform celor mai recente statistici UNICEF, copiii de la sate renunță la școală cu 30% mai frecvent decât cei din mediul urban. Acest lucru ar putea avea urmări deosebit de grave pentru întreaga societate, educația din primii 15 ani de viață determinând parcursul profesional și personal al tânărului respectiv. Incapacitatea de a-și găsi un loc de muncă, de a-și întemeia o familie sau chiar delicvența infantilă sunt doar câteva dintre urmările lipsei unei forme elementare de educație.
Recrutarea unei noi generații de lideri educaționali
Tinerii motivați și talentați care vor să înceapă o carieră în educație și să facă o schimbare în bine pentru societate pot aplica până la data de 29 februarie 2016, prin completarea unui formular online pe care îl găsesc pe site-ul Teach for Romania. Sunt eligibili tinerii cetățeni români, care au absolvit o facultate sau sunt în an final și care sunt dispuși ca timp de doi ani să devină profesori și învățători cu impact asupra comunităților în care urmează să intre.
La finalul celor doi ani, profesorii și învățătorii devin membri ai rețelei naționale de Alumni Teach for Romania și ai rețelei internaționale Teach for All, beneficiind de acces la cea mai mare comunitate globală în educație și leadership, cu peste 500.000 de profesori care lucrează cu peste 5 milioane de elevi.
Mai multe detalii cu privire la procesul de recrutare și selecție sunt disponibile pe site-ul www.teachforromania.org.
Pentru mai multe informatii referitoare la program, vă rugăm accesați acest link.