4 ritualuri care te vor face fericit, potrivit neuroștiinței
1. Întreabă-te pentru ce ar trebui să fii recunoscător!
Câteodată te simți ca și cum creierul tău nu ar vrea să fii fericit. Te simți poate vinovat sau rușinat. De ce? Potrivit lui Alex Korb, vina și rușinea activează în creier centrul recompensei. „În ciuda diferențelor dintre ele, mândria, rușinea și vinovăția activează circuite neuronale similare, inclusiv în cortexul dorsomedial prefrontal, amigdală, insulă și în zona numită nucleus accumbens. Surprinzător, mândria este cea mai puternică dintre aceste emoții în declanșarea activității în respectivele regiuni, cu excepția zonei nucleus accumbens unde câștigătoare sunt vina și rușinea. Acest lucru explică de ce ne grăbim să acumulăm vină și rușine în noi”.
Când nu simțim vină sau rușine ne îngrijorăm. Și asta pentru că pe termen scurt, grijile aduc o stare puțin mai bună în creier, te simți ca și cum ai face totuși ceva în privința problemelor cu care te confrunți.
Pe termen lung, însă, vina, rușinea și grijile nu sunt soluțiile potrivite. Cercetătorii recomandă în schimb să-ți pui întrebarea: Pentru ce sunt recunoscător? Și asta pentru că recunoștiința afectează creierul la nivel biologic. Crește dopamina sau serotonina, substanțe neurotransmițătoare, așa cum fac și medicamentele antidepresive. Dacă nu găsești motive pentru care fii recunoscător, nu te îngrijora. Important nu este să găsești motive ci este suficient să le cauți.
2. Etichetează emoțiile negative!
Când te simți oribil, cel mai bine este să dai un nume stării tale. Ești trist, anxios sau furios. Sună stupid de simplu, dar cercetătorii spun că este eficient. „Să recunoști în mod conștient emoțiile reduce impactul acestora”, spun cercetătorii. Suprimarea emoțiilor nu este o rezolvare, adaugă ei, pentru că acest lucru se poate întoarce împotriva ta.
Etichetarea funcționează atât de bine încât este folosită și în relația cu alții. De exemplu, negociatorii FBI o folosesc în crizele de ostatici pentru a-i calma pe agresori. Ar mai fi de menționat că etichetarea este folosită de mult timp în meditație de exemplu și este un instrument fundamental și în ceea ce numim azi „mindfulness” .
3. Ia o decizie!
Imediat după luarea unei decizii te simți mai liniștit, iar acest lucru nu este întâmplător. Știința creierului arată că luarea deciziilor reduce grijile și anxietatea și te ajută la rezolvarea problemelor. „Luarea deciziilor include crearea intențiilor și stabilirea obiectivelor, toate trei părți ale aceluiași circuit neuronal și angajează cortexul prefrontal într-un mod pozitiv”, afirmă cercetătorii.
Când ți-e greu să pui capăt șirului de argumente pro și contra și să pui capăt procesului de deliberare, neuroștiința recomandă să iei măcar o hotărâre destul de bună, nu una care să fie 100% cea mai bună. Perfecționismul este stresant, confirmă știința. Să încerci să fii perfect copleșește creierul cu emoții și te face să te simți fără control. Când iei o decizie, simți că ai controlul, ceea ce reduce stressul.
4. Atinge oameni!
Nu pe toți, fără discriminare: ai putea da de bucluc. Ține cont de faptul că avem nevoie de afecțiunea și acceptarea altora, iar când nu le primim ne doare. Relațiile sunt foarte importante pentru starea de fericire a creierului, spun chiar oamenii de știință. „Una dintre primele căi de eliberare a oxitocinei este prin atingere.
Mici atingeri precum strângerea de mână sau o bătaie ușoară pe spate sunt bune atunci când interacționezi cu oameni de care nu ești foarte apropiat”. Atingerea este foarte puternică: te face mai persuasiv, crește performanța echipei și chiar impulsionează aptitudinile matematice, susțin cercetătorii. Atingerea unei persoane iubite poate chiar reduce durerea. În cuplurile căsătorite, cu cât este mai puternic mariajul, cu atât crește eficiența atingerii. Se recomandă îmbrățișările lungi și chiar o „cură” de cinci îmbrățișări pe zi timp de patru săptămâni.
Iar dacă n-ai pe cine îmbrățișa o soluție alternativă este … masajul. „Masajul crește serotonina cu 30%, scade hormonii de stress și ridică nivelul dopaminei, ceea ce te ajută să își creezi noi obiceiuri bune. În plus, reduce durerea pentru că sistemul oxitocinelor activează endorfinele. Masajul îmbunătățește somnul și reduce oboseala”, dau asigurări cercetătorii.