De azi trăim pe credit: umanitatea și-a consumat resursele pentru 2015
Potrivit site-ului oficial al „Earth Overshoot Day”, „suprautilizarea” globală are loc atunci când cererea anuală a omenirii pentru bunurile și serviciile pe care pământurile și mările Terrei le pot oferi – fructe și legume, carne, pește, lemn, bumbac pentru haine și absorbția dioxidului de carbon – depășește ceea ce ecosistemele planetei noastre pot reface într-un an.
Citește și Cine câştigă într-o lume mai verde?
Această depășire a ceea ce ne poate oferi Terra înseamnă o epuizare a capitalului natural al Pământului, dar și acumularea dioxidului de carbon în atmosferă.
Ziua din care omenirea începe să trăiască pe credit până la sfârșitul anului este calculată în funcție de raportul dintre amprenta ecologică (cererea de resurse de care are nevoie populația globului) și biocapacitate (capacitatea planetei noastre de a susține cererea). Cum 2015 nu este un an bisect, rezultatul se înmulțește cu 365 de zile.
Citește și Schimbarea începe cu noi!
În 2014, „Earth Overshoot Day” a fost pe 19 august, în 2013 – pe 20 august, și în 2012 – 22 august. Primul an în care s-a calculat ziua în care umanitatea își depășește resursele a fost 2006, iar ziua a căzut în luna octombrie. Concluzia este că, de la an la an, consumăm din ce în ce mai mult decât ne poate oferi Pâmântul.