Mai mult decât tendință eco: “A fi verde” – culoare și stare
Așa precizează inspirat și, de ce nu, poetic, CNN despre culoarea verde. O culoare cu multiple semnificații.
Acea binecunoscută exprimare cu rezonanță oarecum tragică “la loc cu verdeață“, nu are o rezonanță chiar așa de tragică. Vechii egiptenii credeau ca sufletele celor morti pleaca intr-o lume cu iarba verde, unde vor avea parte de viata vesnica. Si astazi, crestinii se roaga pentru ca sufletul raposatilor sa ajunga pe "un camp cu verdeata, unde nu e nici durere, nici suspin".
“Înaintea apariției zgârie-norilor, strămoșii noștri locuiau în regiuni împădurite pline de verdeață”, specifică CNN (https://edition.cnn.com/2017/06/05/health/colorscope-green-environment-calm/index.html). În fapt,CNN a publicat o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre această culoare obținută din amestecul de albastru și galben, fiind cel mai ușor vizibilă pentru ochiul uman.
Oamenii percep trei culori în mod primar (vedere tricomată) — albastru, verde și roșu. Retina umană poate detecta lumina între lungimile de undă de 400 și 700 nanometri – interval cunoscut drept spectrul vizibil. Fiecare culoare primară corespund unei lungimi de undă diferite, începând cu albastru, la pragul de jos (400 nanometri) și până la roșu, care corespunde pragului de sus la 700 de nanometri. La mijlocul acestui spectru se află culoarea verde…Culoare care corespunde unei lungimi de undă de aproximativ 555 nanometri.
Lăsând explicațiile științifice oarecum deoparte, verde este un simbol al unui mod de viață sănătos. Dar poate fi și o nuanță asociată bolii sau invidiei, precum și monștrilor grotești, așa cum este menționat chiar în introducere.
Deși nu mai trăim în păduri ca în urmă cu mii de ani, felul în care percepem și interpretăm semnificația culorii verzi continuă să aibă un rol esențial în modul în care ne hrănim. Unii cercetători fiind de părere că percepția culorii verzi ne ajută și să ne calmăm. Lungimea de undă specifică acestei culori se află la mijlocul spectrului vizibil al luminii, fiind recepționată cu cel mai mic efort, condiții în care ne poate ajuta să ne relaxăm.
Mai multe oportunități
De asemenea, mediul natural, plin de verde, ne poate ajuta să trăim mai mult. Un studiu recent a ajuns la concluzia că traiul în mijlocul naturii sau în apropierea spațiilor verzi este legat de o creștere a speranței de viață și de o mai bună stare de sănătate psihică în rândul femeilor. Studiul a fost realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Brigham și raporta riscul de mortalitate la prezența de spații verzi, păduri și parcuri din jurul sau în apropierea locuințelor a peste 100.000 de femei.
Persoanele care trăiesc în zone cu multă verdeață au o sănătate psihică și fizică mai bună, dispunând de mai multe oportunități de a socializa în mijlocul naturii.
"Am fost surprinși de cât de mari sunt beneficiile spațiilor verzi pentru sănătatea mentală", a subliniat Peter James, co-autor al studiului și cercetător la Departamentul de Epidemiologie de la Harvard Chan School of Public Health.
So…”So although we may not reside in the forests anymore, our keen perception of green continues to play a significant role in keeping us healthy” (CNN).