Moda birourilor open space a apus. Generațiile tinere optează pentru spații individuale
Mediul de lucru își pune amprenta decisiv asupra satisfacției și a productivității angajaților. Este decisiv pentru atragerea și reținerea oamenilor. Cel mai recent studiu referitor la calitatea mediului de lucru arată că generațiile tinere optează pentru spații de lucru individuale: 43% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 ani și 51% din categoria 25 – 34 ani.
În ce privește generația X, 56% dintre respondenți și-au declarat preferința pentru spațiile împărțite pe departamente. La fel și seniorii, cu 50% dintre opțiuni.
Generația Y (25 – 34 ani), care până în 2020 va avea o pondere de 50% din forța globală de muncă, prezintă cel mai mic procent de persoane relativ mulțumite sau foarte mulțumite de condițiile actuale din spațiile de birouri în care muncesc.
Una dintre concluziile importante ale studiului arată că cei mai tineri angajați (18 – 24 ani) sunt cei mai mulțumiți de spațiul în care lucrează. Fapt care contrazice percepția des întâlnită în lumea afacerilor care consideră post-milenialii o generație dificilă atunci când vorbim de integrarea în muncă,
Studiul a urmărit percepția angajaților din mai multe puncte de vedere:
- accesul facil cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun;
- existența în incinta clădirii sau în apropierea acesteia a unor magazine, restaurante, farmacii sau bancomate;
- locuri de parcare disponibile;
- accesul la o sală de sport;
- posibilitatea de a veni cu bicicleta la muncă.
Alte criterii de alegere a locurilor de muncă analizate în cadrul studiului au fost: existența dușurilor, a vestiarelor și a spațiilor destinate relaxării și meditației, calitatea mobilierului etc.
Printre concluziile relevate de cercetare este și faptul că peste 50% dintre participanții aparținând fiecărei categorii de vârstă în parte petrec între 30 și 60 de minute în drum spre muncă.
Despre studiu
CBRE, jucător pe piața de consultanță imobiliară, a realizat în 2018 primul studiu referitor la importanța calității mediului de lucru din clădirile de birouri pentru activitatea angajaților. La cercetare au participat 500 de persoane care lucrează în birouri din București. Studiul s-a concentrat pe reliefarea gradului de satisfacție și pe criteriile relevante pentru oameni din categorii de vârste distincte, care lucrează în diferite zone ale orașului și în domenii de activitate extrem de diverse.
Open space sau închis între patru pereți? Depinde
Psihologul George Chiriacescu explica pentru Revista CARIERE că organizațiile trebuie să țină cont de părerea angajaților atunci când stabilesc aranjarea spațiului de lucru. Unii preferă să aibă oameni în jurul lor, căci simt că așa sunt mai productivi, alții dimpotrivă. De altfel, unele situații necesită lucrul individual, în timp ce pentru altele e nevoie de interacțiune directă, O soluție poate fi combinarea celor două tipuri de spații de lucru, adică birouri individuale cu zone de tip open space.
“Un echilibru poate fi găsit prin observarea directă a angajaților, focus grupuri, sociograme, discuții libere cu cei direct implicați. De cele mai multe ori, avem răspunsurile la întrebările noastre în realitatea imediată și nu în concepte teoretice care nu pot fi puse în aplicare sau care nu sunt conforme cu realitățile din teren”, a subliniat George Chiriacescu.