Nimeni nu ne poate fura fericirea, fiindcă suntem singurii responsabili de ea
În cover story, psihoterapeutul Raina Şaguna, life coachul Alis Anagnostakis şi trainerul Liviu Ardeleanu vorbesc despre factorii interni şi externi care ne influenţează starea de bine şi se opresc asupra câtorva aspecte esenţiale, precum: factorul genetic, intelectul, educaţia, stresul, echilibrul muncă-viaţă, autorealizarea şi self-managementul. De la ei am aflat, în esenţă, că deşi suntem tentaţi să dăm vina pe ceilalţi, pe mediu şi pe destin, nimeni nu poate fi făcut responsabil de starea de fericire a cuiva. „Nimeni nu ne poate fura fericirea, fiindcă suntem singurii responsabili de ea.”
Despre cât de fericiţi sunt românii aflaţi în secţiunea Strategie de la Daniel David, cel care a creionat profilul psihologic al poporului român în monografia sa cognitiv-experimentală apărută la editura Polirom în 2015. În articolul semnat de Luiza Gireadă – „Calea regală spre bunăstarea psihologică”, profesorul David atenţionează, la rândul său, că „nu ceea ce ni se întâmplă influenţează bunăstarea psihologică, ci modul în care noi gândim despre ceea ce ni se întâmplă.”
O soluţie pentru a combate stresul, devenită şi practică globală în companii şi în instituţiile publice occidentale, propune Luiza Gireadă în articolul secţiunii Trend – Mindfulness şi fericire. Practicienii din România, Heidi Hoka, Mihai Popa-Radu şi Daniela Andreescu explică pe înţelesul tuturor care sunt beneficiile: autocunoaşterea, creşterea puterii de concentrare, capacitatea de a rămâne calm şi în situaţiile de criză.
Despre artterapie, ca metodă de a îndepărta traumele, de a reduce stresul, de a debloca creativitatea şi de a favoriza dezvoltarea personală scrie Dana Badea în articolul din secţiunea Well-being – „Arta, cel mai scurt drum de la un om la altul.” Specialiştii pe care i-a consultat,- Laura Ciocoiu şi Mihai Albu explică formele şi efectele benefice ale disciplinei aflate la confluenţa dintre artă şi psihoterapie. „Lucrarea creată de o persoană reflectă caracteristicile personalităţii sale şi poate arăta: perseverenţa, pasiunea, tensiunea interioară, starea depresivă şi poate scoate la suprafaţă traumele neexteriorizate.”
În secţiunea Employment, Eugenia Mihalcea a stat de vorbă cu funizorii de traininguri orientate pe dezvoltarea personală a angajaţilor pentru a afla care sunt cele mai populare şi căutate cursuri ale momentului. Veţi vedea că printre beneficiile programelor de well-being şi dezvoltare personală se numără creşterea nivelului de engagement, a productivităţii, diminuarea absenteismului pe motive de boală şi scăderea fluctuaţiei de personal.
Aşadar, fie că vreţi să vă îmbunătăţiţi starea de bine, fie că sunteţi în căutarea sensului vieţii sau că vreţi, pur şi simplu, să fiţi la curent cu ultimele noutăţi pe care cercetătoriii şi practicienii le pun la dispoziţie în acest moment în privinţa tehnicilor de self-help, această ediţie de iulie-august a revistei CARIERE oferă fiecăruia un răspuns posibil.