Preventia imbolnavirii: echilibrul intre munca si viata personala
De exemplu, o persoana care are probleme cu digestia, si pe de alta parte cu greutatea trebuie sa puna accentul mai mult pe alimente fierte, usor de digerat, sa nu consume prea multe cruditati. O alta persoana, cu probleme asemanatoare, dar cu o constitutie atletica, va profita de o alimentatie cu salate. Deci, nu se trateaza tulburarea sau boala, ci pacientul, cu individualitatea lui. „In general, gasesc ca ritmul alimentatiei este important, trei mese pe zi, la ore asemanatoare, in liniste si nu pe fuga sau cu ochii pe calculator. Produsele semipreparate trebuie sa fie o exceptie, sa se gateasca din produse proaspete. Putin si de calitate este deviza”, spune Mihaela Chariat. Foarte importanta este si activitatea fizica, practic singura noastra posibilitate de regenerare alaturi de somn. „Toate aceste aspecte sunt si mai importante pentru cei care lucreaza mult sau chiar prea mult. Exista o asa-numita work-life balance, ca sa folosesc un americanism. Daca bilantul acesta este negativ pentru partea de regenerare, sistemul nostru nu poate functiona mult timp. De aceea avem de-a face din ce in ce mai mult cu situatii de burnout, de depresii si stari de epuizare, care ii forteaza pe pacienti sa-si intrerupa activitatile pentru un timp foarte indelungat”, adauga Mihaela Chariat, care a infiintat Centrul de la Münster in anul 2003. Mai exact, impreuna cu sotul ei, Dr. Michael Chariat, a deschis un cabinet privat in anul 2001, iar din acesta s-au dezvoltat pe parcursul timpului cele doua centre medicale: Centrul de Medicina Traditionala Chineza si Terapie Naturista si Centrul de Medicina Preventiva.
Baza activitatilor lor este medicina universitara la un nivel inalt, dar pacientii de toate categoriile de varsta, de la bebelusi pana la oameni de 100 de ani, pretuiesc aceasta combinatie de metode clasice si inovative si vin din toata Germania, dar si din alte tari europene, precum si din Asia si Statele Unite ale Americii.
„Este o satisfactie profesionala deosebita sa avem sansa de a trata pacienti atat de diversi. Si noi invatam de la pacientii nostri si evoluam odata cu cerintele lor”, spune Mihaela Chariat. Chiar daca exista destul de multe oferte de preventie, de prevenire a imbolnavirii, cele mai multe nu ajung la cei care au cea mai mare nevoie de ele.
Dr. Mihaela Chariat crede ca aceste solutii alternative de prevenire nu sunt intelese, din cauza ca oamenii nu sunt suficient de responsabili pentru propria sanatate.
O solutie in acest sens ar putea fi cursurile de alimentatie sanatoasa incepand cu scoala primara.„Eu sunt nascuta in Brasov, in 1962, si am studiat trei ani de medicina la Targu-Mures inainte de a-mi continua studiile in Münster, in anul 1985. Generatia mea a crescut cu mese regulate, cu mancare gatita in fiecare zi si cu multa miscare.
Ofertele tehnice de astazi, pentru copii, incepand cu jocuri electronice, calculator si pana la smartphone, nu existau si de asta eram tot timpul in miscare la aer curat”, spune Mihaela Chariat. Desi viata de astazi, cu privilegiile si avantajele clare care exista, nu trebuie criticata, trebuie pastrat un echilibru in tot ceea ce facem.
De exemplu, un copil supraponderal, care nu a invatat sa se miste si sa manance sanatos, nu o va face nici ca adult. Asta, deoarece schimbarea modului de viata este cu atat mai dificila cu cat suntem mai in varsta. De aceea o solutie pentru cei care vor sa aiba un stil de viata sanatos, desi se stiu suferinzi, este sa imbine medicina universitara si traditionala in tratamentele lor. „Amandoua formele de medicina sunt importante, daca se aplica de medici cu o specializare adecvata si se pot aplica impreuna, complementar”, mai spune Mihaela Chariat.
De la chirurgie la medicina traditionala chineza
Mihaela Chariat este nascuta in 1962 la Brasov. Intre 1982 si 1985 a studiat medicina la UMF Targu-Mures, apoi la Westfälische Wilhelms-Universität Münster pana in 1993. In 1996 si-a sustinut doctoratul la Universitatea din Münster.
Intre 1993 si 2000 s-a specializat in chirurgie generala la Clinica Universitara de Chirurgie si Traumatologie WWU Münster, iar intre 1996 si 2006 in acupunctura/ medicina traditionala chineza, medicina naturista, chiroterapie, homeopatie. In cadrul specializarii la clinica universitara de chirurgie si traumatologie a Universitatii din Münster, a ajuns la concluzia ca multe metode traditionale din medicina naturista au efecte pozitive medicale, pe langa metodele medicinei universitare.
In anul 2002 a infiintat impreuna cu rectorul de atunci o catedra de medicina complementara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures. In 2003 a infiintat Centrul de Medicina Traditionala Chineza si Medicina Naturista Münster si Centrul de Medicina Preventiva (www.chariat.de).