Programele Wellbeing, o metodă puternică de incentivare a angajaților în 2023
Sunt peste 10 ani de când vorbim despre wellbeing în mediul organizațional, acea „stare de bine” pe care companiile doresc să o cultive în rândul angajaților. Am stat de vorbă cu Alecsandra Ioniță, specialist programe wellbeing și fondator Wellbeing.ro by SmartExperience, despre cât de benefice sunt pentru companii astfel de programe.
„În general, cinci piloni sunt considerați a fi esențiali pentru a crea și menține această stare generală de bine: bună starea fizică, emoțională, cognitivă, spirituală, respectiv socială”, spune Alecsandra Ioniță. Pentru bună starea fizică, ea a dezvoltat programe care vizează sănătatea corpului și creșterea nivelului de energie – ateliere practice ce acoperă subiecte precum nutriția, exercițiile fizice, odihna.
Pentru bună starea emoțională, a implementat programe care au în centru gestionarea emoțiilor și a stresului la locul de muncă și acasă, dezvoltarea unui sentiment general de fericire și satisfacție cu viața, echilibrul viață personalăviață profesională. Ateliere precum mindfulness, combaterea sindromului Burnout, gestionarea situațiilor dificile, comunicare interpersonală, growth mindset sau habits hacking. Compania ei a adresat, de asemenea, bună starea cognitivă: învățarea, dezvoltarea personală și intelectuală, stimularea mentală. Atelierele din această categorie acoperă o gamă largă de soft skills, personal branding, actorie și improvizație.
Pilonul care vizează bună starea spirituală include ateliere de yoga, sound healing, respirație corectă, terapie prin artă.
Experta în programe wellbeing spune că bună starea socială este una dintre cele mai vaste și ofertante arii pe care le acoperă. „Aici includem majoritatea atelierelor de CSR, prin care oamenii se conectează la comunitate, atelierele din zona de hobby și dezvoltare a pasiunilor, precum și cele de parenting sau lifestyle”, explică fondatoarea Wellbeing.ro.
Programele de wellbeing ajută la crearea unui mediu de lucru mai fericit
Am vrut să aflăm cum ajută acest tip de programe companiile în care sunt implementate și dacă ele reprezintă metode de incentivare a angajaților în anul 2023. „Categoric, programele de wellbeing sunt o metodă puternică de incentivare a angajaților și vor fi cu siguranță importante în viitorul pieței forței de muncă. Participanții la programele noastre au confirmat faptul că acestea ajută la crearea unui mediu de lucru mai sănătos și mai fericit, de care beneficiază nu doar angajații, ci compania în ansamblu”, spune Alecsandra Ioniță.
Topul beneficiilor
Dacă ar fi să realizeze un top al beneficiilor dovedite în urma programelor pe care le-a implementat, pe primele locuri s-ar situa creșterea productivității, reducerea absenteismului și crearea unui mediu de lucru mai plăcut, care contribuie la creșterea satisfacției și loialității angajaților. De asemenea, subliniază Alecsandra Ioniță, foarte important, aceste programe contribuie la consolidarea brand-ului de angajator.
De ce companiile aleg Wellbeing.ro?
Wellbeing.ro este o companie pionieră pe piața românească de Corporate Wellbeing. „Organizăm astfel de programe din 2012, avem o vastă experiență în colaborarea cu majoritatea companiilor cunoscute din România și am creat o multitudine de programe personalizate, bazate pe nevoile specifice ale fiecărui client. Suntem singurul one-stop-shop din România în domeniul corporate wellbeing, oferind consultanță, implementare și analiză a programelor, și deținem cel mai variat portofoliu de ateliere și programe. Vă invităm să aflați mai multe pe www.wellbeing.ro”, conchide Alecsandra Ioniță.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 283
Pentru abonare, click aici