Terapiile alternative – cea mai veche formă de vindecare, adusă în contemporaneitate
Corpul fizic, pe care îl vedem cu ochiul liber şi la care suntem obişnuiţi să ne raportăm permanent, este doar «învelişul» nostru superficial. Mult mai complex decât stratul fizic palpabil, omul este creat din mai multe «corpuri» invizibile ochiului liber în mod curent, dar pe care anumiţi iniţiaţi, terapeuţi sau mistici le percep tactil, prin intuiţie sau prin clarvedere. Medicina holistică priveşte omul ca pe un întreg (holos = „întreg”, în limba greacă). Toate organele şi sistemele trupului fizic sunt interconectate între ele şi, pe acelaşi principiu de interdependenţă, toate straturile ce compun fiinţa umană (corpul fizic şi cele subtile) sunt strâns legate între ele.
Augustin Niculescu, terapeut specializat în proceduri energetice superioare şi bioenergoterapie, maestru internaţional Karuna Reiki (diplomă acordată de International Center for Reiki Training – Centrul Internaţional pentru Pregătire în Reiki, SUA) şi tehnician maseur spune că pachetul de terapii alternative trebuie gândit pe trei zone: corpul fizic, energetic şi cel psihoemoţional.
„Omul se îmbolnăveşte în proporţie de peste 90% din interior, în stratul psihoemoţional. Adică, înseamnă că există un gând (mental) sau un sentiment (sufletesc) care apare din diferite motive şi, în termeni colocviali, începe să «macine» persoana respectivă. Sentimentul sau gândul respectiv – noţiuni pe care noi le considerăm în general pur abstracte – începe, tehnic vorbind, să coboare în vibraţie şi apoi se sedimentează pe celelalte corpuri. Primul care este prejudiciat e corpul energetic.”
Terapeutul afirmă că trupul energetic e un dublu perfect al corpului fizic.
„De fapt, ca ordine, câmpul energetic este primul strat care se formează la un făt în burtica mamei şi tot el e primul afectat de un gând sau sentiment care supără. În timp, dacă nu se intervine în niciun fel, nici cu tratament psihoemoţional şi nici energetic, supărarea se materializează şi devine boală pe corpul fizic, unde deformează întâi funcţionarea organului şi abia apoi structura sa.
Boala e, aşadar, un proces evolutiv şi dacă oamenii ar adopta o atitudine preventivă, sănătatea lor ar fi mai bună”, spune terapeutul.
Cristina Niculescu, terapeut specializat Reiki, bioenergoterapie, masaj reflexogen şi în hipnoterapie – calificare acordată de Academia de Regresii în Vieţi Anterioare – Past Life Regression Academy – Marea Britanie, spune că din totalul pacienţilor care i-au trecut pragul cabinetului, aproape toţi au disfuncţii în corpul energetic şi de aceea prima şedinţă de terapie este evaluarea energetică. După aceasta, cei doi terapeuţi propun, în funcţie de problemele pacientului, o schemă de tratament care poate cuprinde, pe lângă terapii energetice, forme de masaj terapeutic, tratament prin hipnoză sau regresii în vieţi anterioare.
Terapeuţii recomandă ca verificarea şi tratarea energetică să se facă o dată pe lună (de întreţinere) sau atunci când te simţi epuizat. Desigur că pentru cei cu o problemă de sănătate diagnosticată pe corp fizic frecvenţa trebuie să fie mai mare.
Cum se face evaluarea energetică a corpului
„Sunt două mari categorii de concepte pe care lucrăm, preluate din medicina orientală: meridianele (pe care le regăsim şi în acupunctură), care sunt canale prin care circulă energia şi chakrele, care sunt centri energetici”, povesteşte Cristina Niculescu. „Avem o anatomie energetică aşa cum este şi cea fizică. La fel cum mergem la doctor, de unde aflăm că avem organul X afectat şi că trebuie să urmăm un anumit tratament, aşa vedem şi noi cum stă omul cu anatomia lui energetică, unde sunt problemele şi ce trebuie să tratăm. Noi practicăm bioenergoterapie şi Reiki, o tehnică japoneză ce presupune tratament prin energie transmisă direct prin palme în zona tulburată a pacientului.”
Chakra – cuvânt care înseamnă «roată» în sanscrită – este un concept fundamental cu care se lucrează în bioenergoterapie. Ea este un «motor» care alimentează corpul fizic cu energia vitală de care are nevoie pentru a supravieţui. Forma normală a unei chakre sănătoase este, aşa cum o defineşte şi cuvântul în sine, una circulară, de roată, sau, văzută tridimensional, are forma unei spirale care se roteşte intrând ca un vârtej în corp.
Tratatele de medicină orientală menţionează existenţa a şapte chakre principale în corpul uman, amplasate în linie dreaptă, de-a lungul coloanei vertebrale. „Este ca şi cum am avea câte o baterie, răspunzătoare pentru fiecare zonă a corpului, alimentată energetic prin aceste roţi (chakre)”, explică Augustin Niculescu, terapeut la cabinetul de medicină alternativă Adonai.
Cunoscută în special pentru cercetarea sa de pionierat în domeniul bioenergiei, cu o abordare vizionară, dr. Valerie Hunt şi-a câştigat aprecierea internaţională în domeniile de fiziologie, medicină şi bioinginerie, iar cercetarea ei revoluţionară a dus la prima înţelegere cu adevărat ştiinţifică a relaţiei dintre tulburările de câmp energetic, boli şi patologii emoţionale. Valerie Hunt a trăit 98 de ani (1916-2014).
Valerie Hunt, autoarea cărţii „Infinit Mind:The Science of Human Vibrations”, a înregistrat debitul din zone ale corpului cu o energie mare – cunoscute drept chakre – şi a obţinut rezultate uimitoare. Cei mai mulţi oameni supuşi studiului au înregistrat limite normale, dar când testele au fost făcute pe oameni care obişnuiau să folosească energii vindecătoare (cum ar fi Reiki) măsurătorile arătau că frecvenţele lor erau duble sau chiar triple, mai ales cei care nu erau parapsihologi, dar practicau regulat meditaţia profundă.
„Explicaţia ştiinţifică este că noi trăim într-un câmp energetic. Şi acest câmp se poate manevra. Aşa cum intervine medicul-chirurg asupra unui organ, terapeutul poate observa ce zonă a corpului energetic e afectată, poate curăţa locul şi poate «alimenta» cu energie curată. Energia nu aparţine terapeutului, ci acesta preia, dirijează şi lucrează cu energia din câmpul energetic universal.”, spune Cristina Niculescu.
Ce ne poate «murdări» energia
Terapeuţii consideră că vindecarea este o colaborare între ei şi pacient. Dacă o zonă nu funcţionează bine şi e în continuare alimentată de un conflict interior, tendinţa este ca omul să scoată afară energia primită la tratament. Ceea ce ne poate „murdări” energia sunt gândurile negative, şocurile emoţionale, stresul, orice stare conflictuală de la serviciu sau de acasă.
„Noi îi oferim pacientului tot sprijinul prin terapiile noastre: îi echilibrăm energiile, îi ajutăm corpul fizic prin diferite tehnici de masaj şi ne concentrăm pe aflarea cauzelor problemelor psihoemoţionale. Însă, e nevoie şi de colaborarea pacientului. De exemplu, o problemă de vezică biliară poate fi determinată de un sentiment de furie faţă de o persoană sau situaţie. Pentru a se vindeca deplin, persoana trebuie să elimine acest sentiment, aşadar decizia de schimbare a pacientului e esenţială. Dacă pacientul este afectat de o problemă superficială, e suficientă o discuţie cu noi pentru ca persoana să îşi dea seama de cauza afecţiunii sale şi să înceapă să lucreze spre schimbare. Unele persoane apelează în paralel şi la ajutorul unui psiholog”, spune Cristina Niculescu.
În cazul în care cauza emoţională care tulbură corpul energetic este de lungă durată şi a afectat eventual şi trupul fizic, Cristina Niculescu afirmă că se poate apela şi la terapia prin hipnoză sau la regresie în vieţi anterioare. „Se întâmplă ca pacientul să manifeste o problemă de sănătate şi totuşi să aibă toate analizele medicale perfecte. Diagnosticarea începe din corpul energetic, dar este posibil să nu existe nici acolo cauza primară. Sunt situaţii în care oamenii acuză dureri de cap, de exemplu, şi deşi fizic nu există niciun motiv al durerii, persoana poate avea o disfuncţie energetică provenită dintr-o traumă emoţională petrecută în anii precedenţi sau chiar într-o viaţă anterioară”, povesteşte Cristina Niculescu.
(Acest material a apărut în numărul 230 al Revistei CARIERE aferent lunii septembrie)