Aspecte care te-ar putea ajuta. Retenția angajaților într-o companie mică
Atunci când conduci o organizație mică, gradul de retenție în companie este de cele mai multe ori dat, nu de lista de beneficii, ci mai degrabă de dinamica relațiilor stabilite în cadrul orgaizatiei, de abilitatea de a cunoaște cu adevărat nevoile angajaților și de a crea un mediu organizațional care să le ofere challenge-urile profesionale de care au nevoie dar și posibilitatea de a-și atinge balance-ul dintre viața profesională și cea personală.
Ca CEO, tu ești drive-ul principal al companiei. Asta cu siguranță că nu înseamnă că trebuie să faci tu totul și mai mult, să faci totul perfect. Vei fi însă întotdeauna identificat cu compania pe care o conduci. Oamenii cu care vei lucra vor adopta atitudinea ta, indiferent dacă ceea ce transmiți este pozitiv sau negativ. Vei descoperi în timp că angajații tind să îți ia valorile drept exemplu. Nu de puține ori, am întâlnit companii mici care nu aveau definit un set de valori în mod oficial, însă cu toții urmau setul de valori impus de către CEO prin caracterul sau. Și acest lucru se explică prin faptul că angajații au văzut în CEO nu doar managerul afacerii ci și leaderul de care au nevoie. Puterea de a depăși targete și de a atinge excelentă, într-un mediu organizațional restrâns, este adesea echivalentă cu abilitatea CEO-ului de a-și asumă faptul că organizația condusă de către el, îi reflectă valorile și abilitățile de leader.
Nu îți fie teamă să spui “nu știu”. Capacitatea de a realiza că nu ai experiență sau knowledge-ul necesar pentru a rezolva problemele, pentru a dezvolta un anumit aspect al organizației sau pentru a crea unul de la zero, este una dintre cele mai puternice abilități ale unui leader. Orice concept nou, pentru a fi implementat, cere experiență, expertiză în domeniu și dedicare. Dacă una dintre ele lipsește, succesul întregului demers este pus sub semnul întrebării. De aceea, angajează sau promovează intern oameni cu experiență sau caută colaboratori externi capabili să aducă această infuzie de know-how în compania ta și bucură-te de rezultate pozitive.
Deleagă oamenii cu care lucrezi. Identifică pozițiile cheie în organizația ta. Apoi angajează sau promovează din interiorul organizației oameni competenți, cu expertiză largă, cu atitudine pozitivă, care rămân flexibili în față schimbărilor și care sunt capabili să ia decizii corecte și rapide în situații de criză. Investește încredere în abilitățile lor și da-le putere decizională.
Gestionează corect procesul de recrutare a poziţiilor cheie din organizaţia ta. Implică-te activ. Recrutarea poziţiilor cheie într-o organizaţie mică este un lucru delicat asupra căruia trebuie să ai un over-view detaliat. Asigură-te că oamenii pe care îi vei însuși cu putere decizională acţionează în conformitate cu interesul businessului, în numele şi pentru angajaţiicare le raportează şi că valorile pe care le transmit mai departe sunt cele pe care doreşti să le ai, și să le menţii în organizaţia ta.
Comunică eficient. Asigură-te că ceea ce transmiți mai departe este ușor de înțeles și clar. Acordă feedback echipei tale și setează așteptări clare, care nu lasă loc de discuții. Un angajat care își cunoaște foarte bine responsabilitățile și știe ce se așteaptă de la el, are șanse mult mai mari de a aduce rezultate pozitive pentru companie. În același timp, rezultatele obținute vor constitui și sursă de retenție și motivare pentru el (un angajat mulțumit, fericit de rezultatele sale este un angajat mult mai stabil în cadrul organizației).
Încurajează exprimarea ideilor și acordarea de feedback din partea angajaților. Un astfel de comportament va favoriza un mediu creativ. Într-o organizație mică, orice idee poate aduce o îmbunătățire și în același timp orice angajat care se va bucură de reușită ideii lui va fi un angajat mult mai ușor de reținut în cadrul companiei pe termen lung.
Recompensează performanța în cadrul companiei.Indiferent care ar fi modalitatea potrivită de a face acest lucru (simple aprecieri verbale sau scrise, traininguri, oportunități de promovare, recompense financiare corelate cu performanță angajaților etc), asigură-te că angajații din organizația ta se simț apreciați pentru munca depusă.
De asemenea, este important de subliniat că politica de retenție în cadrul unei organizații mici trebuie să ia în considerare gradul de identificare a angajaților cu organizația. Într-o organizație puternică, gradul de atașament al angajaților față de companie trebuie să fie și el unul crescut. Asigură-te că faci tot ce îți stă în putință pentru a seta un exemplu pozitiv din acest punct de vedere. Ia parte la evenimentele din organizație, implică-te în proiecte, respectă promisiunile făcute (indiferent cât de mici sau puțin importante ar părea), promovează pozitiv organizația ori de câte ori este nevoie și/ sau ai ocazia, acordă-ți timp să vorbești cu angajații, rămâi deschis la a primi și acordă feedback și, indiferent de situație, nu seta așteptări negative angajaților (un astfel de exemplu fiind și comunicarea în mod repetat că greșelile sau neatingerea targeturilor vor duce în mod automat la închiderea proiectului, disponibilizări, demiteri etc.). Fii sincer cu echipa ta fără a le inspira teamă. Transpunerea lor într-o continuă stare de nesiguranță, în mod cert, îi va determina s caute stabilitatea în altă parte.
În concluzie, pentru a adopta şi implementa o politică de retenţie cu rezultate positive, este necesar, în primul rând, să te implici activ în acest proces. Porneşte de la nevoile reale ale organizaţiei şi clădeşte pe acestea un program eficient care să respecte dorinţele angajaţilor şi care să includă de la simple formule de încurajare până la recompense corelate cu performanţa şi posibilităţi de dezvoltare, în cadrul companiei, pe termen lung.