Bridge-ul dintre business si hobby
Vestul a intervenit in licitatie cu un baraj pe cupa. Contractul final s-a oprit la micul slem pe trefla (5 levate), contrat si recontrat. S-a atacat Popa de cupa, taiat cu 9, urmat de o trefla la As… Nu, nu dati pagina, va rog, vorbim despre jocul de bridge, pasiunea directorului general Simplus, Dan Boabes.
Va amintiti vechiul post de muzica Atomic TV si sms-urile care curgeau unul dupa celalalt, in partea de jos al ecranului? Poate ca primul raspuns care va vine in minte are legatura cu "nu ascult muzica romaneasca" sau "televizorul indobitoceste", dar va propun sa plecati capul din cand in cand. S-ar putea sa vedeti lucruri noi, precum diferite posibilitati de a castiga bani. In 2002, Dan Boabes a adus sistemul interactiv prin sms pentru televiziunile din Romania si, astfel, a luat nastere Simplus. Acum, directorul Simplus spune despre el ca inventeaza proiecte si ca joaca bridge doar din cand in cand. De ce i-ar placea cuiva bridge-ul? "Este un exercitiu foarte bun pentru afaceri, cultiva atat spiritul de echipa, cat si partea de concentrare", spune el.
Jocul de bridge presupune doua etape. In primul rand, dupa distribuirea cartilor, are loc partea de licitatie in care cei patru jucatori impartiti in echipe de cate doi, printr-un limbaj codificat, realizeaza un contract. Componentii unei echipe, nu au voie sa foloseasca semne pe care adversarii sa nu le inteleaga: "Este un joc etic, nu exista politie in bridge. Fiecare urmareste regulile in mod natural". Dupa partea de licitatie, urmeaza jocul de levata, asa cum este denumit de catre specialisti, in care echipele incearca sa-si realizeze contractul. Pare palpitant ce am auzit pana acum, dar peste asta, Dan Boabes ne-a impartasit din reguli: "In bridge e interesant sa ai o culoare lunga, adica sa ai mai multe carti de aceeasi culoare. Ca in afaceri, unde este foarte important sa te concentrezi pe un singur domeniu. Lungimea conteaza atat in bridge, cat si in afaceri!" Si nu numai atat, pentru ca bridge-ul reprezinta un exercitiu mental, iti dezvolta capacitatea de a gandi, antreneaza, dezvolta atentia si increderea in sine. Transpuse in lumea businessului, aceste aptitudini sunt utile pentru a face o analiza corecta a mediului, a partenerilor si a semnalelor pe care si le transmit intre ei.
A inceput sa isi petreaca timpul liber astfel, inca din perioada studentiei. Fie vorba intre noi, statea lipit de cartile de joc si cate douasprezece ore pe zi. In zilele noastre, bridge-ul nu mai este la moda, iar printre motivele invocate de Dan Boabes, pe primul loc se afla programul prea incarcat al celor pasionati. Poate ca inca nu suntem convinsi cu totii, dar de ce totusi, sa joci bridge cu prietenii, cand poti sa faci asta la calculator? Scuzati-mi indrazneala, dar intreband, am aflat ca bridge-ul ii uneste si formeaza pe oameni. Asa ca, uitati de calculatoare macar in timpul liber: "este un joc de inteligenta, apoi ai ocazia de a socializa si de a intra in contact cu psihologia altor jucatori. In cazul in care ai juca pe Internet, doar partea de tactica s-ar mai pastra".
Nu stiu daca a mai observat cineva, dar oamenii mari au cate un hobby. Si nu numai unul. Pentru ca Dan Boabes calatoreste, practica tirul cu pistolul, citeste carti SF, ba mai mult, planuieste sa scrie o carte science-fiction… Indraznesc sa imi imaginez cum ar incepe o scriere de-a directorului Simplus: "Am supralicitat. Aveam o mana regulata, mai degraba de <