Cati manageri folosesc analiza SWOT?
Pe masura ce afacerea se specializeaza, competentele necesare cresterii sau mentinerii ei nu mai sunt aceleasi. Firma are nevoie de resurse noi, de manageri profesionisti, care, cu detasare si obiectivitate, sa-i asigure adaptabilitatea la schimbarile din piata.
In multe cazuri, antreprenorii nu deleaga managementul, iar in momentul in care afacerea ajunge la punctul maxim de crestere doar pe baza informatiilor si resurselor initiale, rezultatul este previzibil: palierul de stabilitate este foarte scurt si caderea este rapida.
Cu toate ca au intentia de a ajuta afacerea, uneori, patronii ei o saboteaza, nu numai implicandu-se cu subiectivism in elaborarea strategiei, ci si creand o cultura organizationala de tip defensiv, in care, cu mic, cu mare, toti angajatii, manageri sau nu, asteapta sa li se spuna ce au de facut.
Un studiu recent asupra competentelor manageriale arata ca principala problema a managerilor autohtoni este lipsa capacitatii de delegare. Aceasta se propaga de la top management (care de multe ori coincide cu patronii afacerii) in jos, spre nivelurile inferioare de management.
O intrebare inutila si cu raspuns previzibil este: "De ce nu deleaga?"
O intrebare relevanta este: "Ce fac dupa ce au delegat cu succes activitatile din prezent?" Majoritatea managerilor nu stiu ce ar face in acea situatie si evita sa ajunga acolo.
Ce ar trebui sa faca? Lucruri care ii scot din zona de confort: sa traga concluzii corecte din analiza afacerii, a proceselor, a nivelului de performanta al angajatilor, sa previzioneze schimbarile pe care firma ar trebui sa le faca, sa anticipeze situatiile de criza si pregatirea unui plan de management al crizei, alaturi de cel de management al riscurilor.
O analiza SWOT poate fi primul pas… Cati manageri folosesc analiza SWOT?
Nota: Cristina Stroe, Vertical 4 Consulting, este si autoarea pastilei cu titlul " Mergem la munca sau mergem sa muncim?" din nr. 133 pe care, in mod eronat, i-am atribuit-o lui Carmen Buruiana (D. O.)