Desene animate pentru oameni mari
Primul film de animatie stop motion pe care Vasile Alboiu l-a creat se numeste "The rope" si spune povestea unei funii care nu se lasa taiata de o foarfeca. Al doilea, "Two friends", vorbeste despre doua personaje construite din carton care isi mananca sufletele. Filmele au si o coloana sonora, semnata de prietenul sau, Yvat, alaturi de care a lansat, in 2007, un DVD intitulat "Subliminal Crush". Acesta din urma contine sase filme de scurt-metraj stop motion, printre care si unul intitulat "Cain si Abel". "Povestile lor sunt mai mult sau mai putin intunecate si modificate. Se porneste de la Cain si Abel si se ajunge pana la incursiunea metaforica prin corpul unui personaj artificial", isi explica Vasile Alboiu metafora.
Pasiunea pentru aceasta tehnica i-a fost trezita de Tim Burton si al lui "Nightmare before Christmas", film pe care, din ’96 pana acum, l-a vazut de aproximativ 50 de ori, pentru ca de fiecare data descopera in el lucruri si tehnici noi. Printre preferatele lui de acum se numara "The Emperor’s Nightingale" (Jiri Trnka), "Street of crocodiles" (Quay Brothers) si "The Osuary" (Jan Svankmajer).
Pentru filmele pe care le creeaza se inspira din tot: de la basmele lui Hans Christian Andersen, pana la basmele populare, din intamplarile reale sau chiar din stirile de la ora 5. Stop motion nu se invata la scoala. Tocmai de aceea, pasiunea reprezinta singurul motor care da viata unui filmulet de acest fel, deoarece pentru un film de patru minute, Vasile face aproximatix 10.000 de fotografii, dintre care foloseste doar trei sferturi. Apoi, urmeaza montajul si se adauga muzica. Toate acestea dureaza aproximativ trei sau patru luni, in functie de complexitatea scenografiei, a personajelor si a miscarii.
Chiar daca subiectele difera de la un film la altul, in fiecare productie a sa apare un copil/papusa care misca incet din ochi: "La inceput, nu mi-am dat seama ca se repeta, doar ca pe la al treilea film am vazut ca apare din nou. Asa ca… l-am pastrat".
Animatiile stop motion semnate Vasile Alboiu pot fi vazute si ca visualuri la petrecerile la care Yvat, prietenul sau, pune muzica: "Tin minte ca la un concert tinut in Bucuresti, la un moment dat, o fata a iesit din sala pentru ca i s-a facut rau din cauza imaginilor vazute. Nu cred ca e tocmai reactia pe care mi-as fi dorit-o, dar asta s-a intamplat…
Alta data, la Paris, a trebuit sa cenzurez 15 minute din film pentru ca organizatorilor li s-au parut prea violente". Asta pentru ca, ne explica el, muzica electronica ii transmite niste imagini, uneori electrice, alteori violente, pe care incearca sa le construiasca.
Chiar daca visualurile si muzica electronica tin de modernitatea vremurilor pe care le traim, tehnica stop motion a fost pentru prima oara folosita in 1898 de catre Albert E. Smith si J. Stuart Blackton in "The Humpty Dumpty Circus". Chiar si "Corpse Bride" (2005) a lui Tim Burton este facut in aceeasi tehnica. Anul acesta, cel mai asteptat film de animatie de acest gen este cel al lui Henry Selick, "Coraline".