Dr. Laura Markham: “De ce este atât de greu să îi creștem? De ce, oare de ce?“. Părinții și copiii lor, aproape de lumea dezlănțuită
Vorbim în primul rând despre părinții tineri, aceia ai vremurilor noastre, cei care au copii mici și nu mai știu ce e bine și ce e rău în comportamentul lor față de odrasle, atâta timp cât sunt angrenați în complicata matrice a jobului, cu viața personală așezată fix la mijloc.
Într-o lume în care familia tradițională – orice ar mai însemna acest lucru, tinde spre oriozonturi haotice, datorate în primul rând societății “pe repede înainte”, într-o lume în care fast food-ul emoțional dictează comportamente pe bandă, Dr. Laura Markham vine să facă ordine! “Sunt întrebări pe care probabil vi le-ați adresat nu odată în viața dumneavoastră de proaspeți părinți, sau de părinți în general“, spune faimosul specialist american în parenting Dr. Laura Markham – fondator al ahaparenting.com şi doctor în psihologie clinică, care pe 13 mai a susținut la București conferinţele Cum să devii părintele blând de care are nevoie copilul tău şi Cum să creşti un copil inteligent emoțional.
“Toți părinții își iubesc copiii. Atunci de ce este atât de greu să îi creștem? De ce, oare de ce?“, a început imbatabil Laura Markham, printr-o…întrebare care, desigur, domina si domină mințile tuturor. Ea nu pretinde a avea toate răspunsurile, dar are calificarea și măiestria de a le propaga pe cele posibile și exacte.
Misiune deloc ușoară
Un…maraton de parenting, în cadrul evenimentului în sine Laura Markham propunându-și să ofere sfaturi atât în partea dedicată tematicilor propriu-zise, cât şi în sesiunile dedicte întrebărilor şi răspunsurilor care le-au succedat. Și în care publicul a interacționat direct cu specialistul american, obținând răspunsuri personalizate, potrivit fiecărei solicitări în parte. Conferinţele, desfășurate la Rin Grand Hotel, au făcut parte din seria conferințelor susținute de către Dr.Markham sub egida platformei Totul despre mame şi au adus în atenţia publicului subiecte precum inteligenţa emoţională a copilului, comunicarea empatică, educaţia în care limitele sunt stabilite cu blândeţe şi cu atenţie la nevoile celui mic, conectarea sporită între părinţi şi copii, reglarea propriilor emoții şi împlinirea personală, metode pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. Toate fiind, potrivit specialistului, extrem de importante pentru armonia în familie, dar şi pentru a-l ajuta pe copil să devină un adult responsabil, sigur pe el şi fericit! Pentru a avea succes mai târziu, în orice ar întreprinde. Și pentru a câștiga bătălia cu lumea dezlănțuită, atât cât se poate – în unele societăți, “stronger people are dangerous”, spune Laura.
O misiune deloc ușoară, mai ales că “segmentul“ este unul delicat: părinți și copii. Sau, mai degrabă, extinzând exprimarea, părinții și copiii lor, aproape de lumea dezlănțuită (aluzie la două romane care au abordat la vremea lor meandrele societății: “Părinți și copii” de Ivan Turgheniev, roman despre conflictul dintre generații; “Departe de lumea dezlănțuită“ de Thomas Hardy, roman despre viața departe de înghesuiala orașelor suprapopulate și nu numai).
Și, de asemenea, omisiune deloc ușoară în fața unei săli pline cu un public majoritar format din atât din mame (unele dintre acestea însoțite de copii), viitoare mame, cât și din tați! Cum trecem peste propria copilărie și peste modelele de parenting pe care le-am primit de la părinții noștri? Vestea rea e că nu e ușor. Vestea bună e că nu e imposibil. Deși unele întrebări venite din public au oglindit drama – de ce nu, celor care născuți fiind în România decrețeilor trebuie să reziste acum, părinți fiind, atât amintirilor de “copii nedoriți“, cât și prezentului supus unui speed life tot mai acut. “Sunt atâtea lucruri care se întâmplă în prezent!”, exclmă Laura Markham. “Oricum ar fi, după cum subliniază ea, învață din copilăria ta! Nu putem schimba trecutul, iar dacă am avut o copilărie grea, nu avem cum să schimbăm acest lucru. Putem alege, în schimb, ce anume să păstrăm din ea și, mai mult decât atât, putem reanaliza lucrurile din perspectiva noastră de acum – de adulți, de părinți la rândul nostru. Dacă părinții au țipat la tine sau te-au bătut, nu înseamnă că ai fost un copil rău, ci că părinții tăi, la rândul lor, erau speriați și nu știau cum să reacționeze.
Cu dragoste și blândețe
Nu degeaba popularitatea Dr.Laura Markham face ca peste 100.000 de părinţi să fie abonaţi la newsletter-ul său săptămânal, în căutarea celor mai noi informaţii despre creşterea cu dragoste, blândeţe şi empatie a copiilor lor, iar alte mii de persoane să participe la conferinţele pe care specialistul le susţine internaţional. Sfaturile sale surprinzătoare se adresează părinţilor de copii de toate vârstele, de la bebeluşi şi până la adolescenţi.
Știați că bebelușii secretă substanțe neurochimice de liniștire? Sau că cei mici învață să se liniștească singuri atunci când sunt liniștiți de către părinți? Știați că vârsta de cinci ani e grozavă? Ori că disciplinarea fizică reduce IQ-ul? Sau că parentingul bland vine din tine? În cele din urmă, totul ține de vibrații, de lungimea de undă cu noi, cu cei mici, cu lumea exterioară, de energii, de preferință bune, după cum admite, nu fără umor, Laura. “Părinţii trebuie să-şi gestioneze propriile emoţii, iar în acest fel îi învaţă pe cei mici să facă acelaşi lucru. Consecinţa? O relaţie mai bună cu copiii, depăşirea momentelor dificile fără ca relaţia părinte-copil să fie afectată, copiii care se vor simţi ascultaţi şi acceptaţi. Un copil care se simte astfel va fi mult mai dornic să coopereze, din proprie voinţă. Totul începe prin a te înţelege pe tine însuţi, a conştientiza cum funcţionează emoţiile, a cere ajutor pentru a-ţi rezolva problemele vechi, a învăţa să te opreşti înainte de a acţiona! Cheia succesului fiind dorinţa de schimbare”.
Nu în ultimul rând și vizavi de comportamentul de părinți strict ca un cuplu, Laura l-a amintit pe psihologul american John Gottman, care trece drept autoritatea supremă în domeniul terapiei de cuplu. În institutul său de pe lângă Universitatea din Washington, el studiază, de aproape patru decenii, relaţiile a mii de cupluri. Într-un laborator consacrat iubirii (numit chiar aşa: Love Lab), partenerii sunt filmaţi şi li se montează senzori care le măsoară pulsul, cantitatea de transpiraţie apărută în palme, viteza de circulaţie a sângelui şi mişcările involuntare ale corpului în poziţia şezând, în timp ce bărbatul şi femeia au o dispută. Cercetătorii înregistrează fiecare gest, toate semnalele verbale şi nonverbale. Sunt "Măsurile iubirii", cum de altfel şi-a intitulat Gottman una dintre cărți. În paginile ei, el explică în ce mod se poate menţine funcţională o relaţie, una dintre indicații, marcată ca cea mai importantă, fiind transparenţa. Spre exemplu, o mulţime de oameni se plâng fără încetare de serviciul pe care-l au, însă le lipseşte curajul să renunţe la el. Ei ar trebui să împărtăşească perechilor lor grijile şi nemulţumirile lor, în loc să stea lângă ea, la masă, absenţi ca nişte zombie. Numai cine dezvăluie partenerului dorinţele, ţelurile şi temerile sale poate construi cu el o intimitate reală. Aceasta va acţiona ca o pavăză eficientă împotriva numeroşilor sabotori ai relaţiei, întâlniţi în viaţa de zi cu zi. Iar dacă un cuplu echilibrat are copiii, echilibrul și stabilitatea li se transferă.
Rol esențial
Recentele conferințe susținute la București au avut parte de un public cunoscător al „fenomenului Markham” (Laura este autorul bestseller-urilor „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” şi „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă”, publicate în limba română de Multi Media Est Publishing), avid de informație, deloc zgârcit cu întrebările, cu confesiunile chiar și cu aplauzele. Remarcabil momentul în care o tânără mămică a trei fetițe înfiate a adresat o întrebare cu privire la comportamentul diferit al copiilor săi, de vârste mici.
Curajul dovedit de tânăra “angajată“ în meseria de părinte a trei copii înfiați a stârnit ropote de aplauze. Și lacrimi de emoție în ochii tinerei și în ochii Laurei Markham. O altă “temă“, abordată de către cei care au adresat întrebări Laurei, a fost una veche și totodată atât de nouă: Bullying-ul la școală. Un fenomen care a luat amploare în România de ani buni. Fenomenul care, până nu demult, era privit relaxat de părinţi şi copii motivând că „aşa sunt copiii”, a început să fie luat tot mai în serios. Practic, bullying-ul se referă la comportamentul de hărţuire constantă şi de durată a unui elev sau grup de elevi, de către un alt elev sau grup de elevi, prin folosirea forţei, ameninţări cu forţa, intimidări etc. Laura subliniind prin răspunsurile ei că părinţii au un rol esenţial în combaterea acestui fenomen, fiind necesar să fie atenţi la semnalele copilului (fie că este în rolul de victimă sau de agresor), să îi asculte și să observe schimbările de comportament, ba chiar la nevoie să apeleze la cadrele didactice de la şcoală, sau la un psiholog.
Totul se află în inima ta!
Un „one woman show”, în urma căruia toți oamenii mari, cu copii ori fără au rămas cu experiența unei intrări antologice în tunelul emoțiilor, ghidați fiind de prezența, gesturile, vocea unui maestru-îndrumător și nu cea a unui coach. Ori motivational speaker. În cele din urmă, ghidați de vocea unui OM.
Care s-a dat pe alocuri pe el drept exemplu, plus propria familie (copii, soț), pentru a ilustra blândețea ca părinte, biruința furiei față de copii și față de tine în primul rând, prietenia cu emoțiile, depunerea unui jurământ de abstinență de la țipat la copilul tău, vindecarea sentimentelor rănite, agerimea emoțională și câte altele. Intenția nefiind aceea de a închide monstrul în dulap, ci de a deschide inima: “Totul se află în inima ta, care se deschide spre copilul tău! Nu este uimitor că putem crește o întreagă generație de copii cu inteligență emoțională? Dacă empatizați veți avea tot ceea ce vă doriți în viața cu copilul dumneavoastră!“.
Epilog
Dincolo de gesturi, dincolo de mimica Dr,Laura Markham care evidențiază dificultatea rolului de părinte și eroismul faptului de a zâmbi către copilul tău când acesta te scoate uneori din minți, dincolo de interacțiunea obișnuită, dar atât de complicată cu publicul românesc, cu meandrele societății românești față în față cu meandrele societății occidentale, rămâne un fapt simplu ca un cântec de leagăn: nu uitați să citiți copiilor dumneavoastră povești, nu numai înainte de culcare. Deoarece, tot de la Dr. Laura Markham citire: “All humans need a story!“…