Echilibru: armonia între corp, minte și suflet într-un singur organism
Viața într-o țară străină probabil că nu este ușoară la început. Te întâlnești cu oameni noi, obiceiuri noi, tradiții noi. Uneori prinzi din mers tot ce îți trebuie să pornești în noua călătorie, alteori te adaptezi mai greu. Vorbim astăzi despre un cuplu format dintr-o româncă, de profesie medic și un indonezian, terapeut specializat, instructor în reflexologie și în echilibrul fizic și psihic. Urmăriți interviul acordat de Wahyu Diarto (Yudi) și Daniela Godoroja Diarto pentru Revsta CARIERE, în secțiunea Work Life Balance pentru a afla cum este să începi de la 0… din nou.
Cine sunt soții Wahyu Diarto (Yudi) și Daniela Godoroja Diarto?
În lumea antreprenoriatului, Yudi și Daniela Godoroja Diarto sunt un cuplu puternic, care aduce împreună pasiunea pentru natură, plante și modul de viață sănătos. Aceștia sunt co-fondatori ai Blue Phoenix România, o companie care promovează armonia între oameni și mediul înconjurător, prin intermediul produselor pe bază de plante și a ritmurilor ancestrale.
Yudi, originar din Java, Indonezia, a adus în România cunoștințele și experiența sa în utilizarea plantelor în medicina tradițională. El a creat Blue Phoenix cu scopul de a-și împlini un vis și de a oferi oamenilor modalități de dezvoltare personală prin întoarcerea la natură și ascultarea adevărată a propriului corp. Aceasta implică învățarea lecțiilor prețioase despre cum să trăim în armonie cu noi înșine și cu tot ceea ce ne înconjoară.
În viața de zi cu zi, Yudi și Daniela împărtășesc multe pasiuni comune, iar cuvântul-cheie care le ghidează relația este “simplu”. Amândoi iubesc plantele și au grijă de o varietate de flori și plante, în casă și în grădină. Muzica este o altă pasiune comună a cuplului Diarto, exprimându-și iubirea pentru muzică prin cântat și dansat.
Soții Yudi Diarto și Daniela Godoroja Diarto sunt o echipă închegată și inspirațională, atât în viața personală, cât și în mediul de afaceri. Prin Blue Phoenix România, ei își aduc contribuția la promovarea unui echilibru sănătos între muncă și viața personală, oferind produse naturale și susținând un stil de viață bazat pe armonie cu natura și cu sinele.
Aveți în total 4 copii. Cum reușiți să faceți față provocărilor vârstelor lor?
Viața noastră ca părinți este în continuă schimbare, pe măsură ce copiii noștri cresc și se îndreaptă către lumea adultă. Avem împreună patru copii, iar fiecare dintre ei se află în etape diferite ale vieții lor, cu propriile lor provocări și responsabilități.
Ana și Alex, gemenii mei (Daniela), studiază în prezent în Londra. Ana este o talentată soprană și urmează cursurile Royal Academy of Music, unde a terminat anul 3. Pe de altă parte, Alex a finalizat studiile de Computer Science la Kings College of London și începe un contract de muncă în Londra, începând din luna septembrie. Este o provocare să facem față nevoilor și solicitărilor acestor tineri adulți, deoarece ei își asumă acum mai multe responsabilități și încep să-și croiască propriul drum.
Yoga, al treilea copil al nostru – din partea lui Yudi, a absolvit un master în Științe Cognitive la Facultatea de Filosofie a Universității din București, după ce a finalizat studiile de licență în Filosofie în Yogyakarta. Iar Vika – tot din partea lui Yudi, se află în ultimul an de liceu în Solo, în Java Centrală. Copiii noștri se îndreaptă spre maturitate și asumarea propriilor lor responsabilități, iar noi încercăm să nu-i răsfățăm prea mult. Îi sprijinim financiar în prezent, dar ei încep să lucreze part-time și să-și gestioneze singuri responsabilitățile casnice, deoarece locuiesc departe de noi.
Recent, ne-am întors dintr-o călătorie la Londra, unde am participat la un congres și la câteva întâlniri de afaceri. Am petrecut timpul împreună cu Ana și Alex în apartamentul lor, am mers la cumpărături și am avut o cină într-un restaurant deținut de Gordon Ramsay, pentru a ne inspira în bucătărie. De asemenea, am avut privilegiul de a asista la un spectacol muzical extrem de frumos, “Hamilton”, care a oferit o experiență deosebită de interacțiune și comunicare.
Cu toate că își urmează propriile drumuri, îi sfătuim pe copiii noștri atunci când ne cer părerea, dar înțelegem că ei trebuie să trăiască propriile lor experiențe. Vika are, în special, nevoie de sprijinul nostru acum, deoarece este cea mai departe de noi și se află într-o etapă crucială a vieții în care trebuie să decidă direcția pe care o va urma. Atunci când mergem în Indonezia, stă mereu alături de noi și povestim despre viață, fiind o persoană comunicativă. Pe lângă acestea, copiii noștri știu că oricând pot veni la noi pentru a discuta și pentru a primi îndrumare. Cu toate acestea, deciziile lor de viață, inclusiv cele financiare, trebuie să fie asumate de ei înșiși.
Ce înseamnă pentru voi echilibru, în general? Cum creăm această stare de bine, până la urmă?
Atunci când discutăm despre echilibru, ne referim la armonia între corp, minte și suflet, la un echilibru spiritual și emotional, într-un singur organism. În viață, fiecare persoană experimentează o gamă variată de emoții, de la râs la plâns, de la bucurie la tristețe și alternează între muncă și efort intens și momente de relaxare. Menținând acest echilibru, putem accepta și traversa momente de tristețe sau lacrimi fără a ne prăbuși, revenind la starea normală de bine.
Dvs, doamna Daniela Diarto, profesați ca medic? Dacă da, cum reușiți să obțineți echilibrul între viața personală și viața profesională?
Răspunsul se regăsește în ideea de echilibru menționată anterior. Mereu mi-a plăcut ceea ce fac și am ales să progresez, să descopăr lucruri noi și să mă dezvolt, inclusiv în profesia mea de medic. În același timp, viața personală nu este nici pe departe neglijată. Există o îmbinare între aceste două aspecte ale vieții mele. Firma actuală pe care o conduc aduce mereu descoperiri noi și mă menține într-o stare de deschidere și curiozitate constantă. Totuși, partea personală are un rol extrem de important în viața mea. Acasă, înconjurată de familie, am grijă de grădină, gătesc, stau pe canapea citind sau, pur și simplu, mă relaxez. Acestea sunt momente care au loc mai rar decât mi-aș dori, deoarece există și perioade dificile, în care lipsa odihnei se simte. Cu toate acestea, încercăm să menținem un echilibru între viața personală și profesională, pentru a ne asigura că ne simțim bine pe ambele paliere.
Echilibrul este o călătorie continuă, iar succesul constă în menținerea unei bune gestionări a timpului și a priorităților. Găsirea momentelor de odihnă și relaxare înseamnă să ne acordăm nouă înșine importanța pe care o merităm. Fiecare persoană poate găsi propriul său echilibru, iar acesta poate varia de la individ la individ. În final, obiectivul este să ne simțim bine în viața personală și să fim împliniți și realizați în viața profesională.
Sunteți căsătoriți de câțiva ani. Cum ați reușit să împăcați diferențele de religie?
Într-adevăr, suntem căsătoriți de câțiva ani și întrebarea referitoare la cum am reușit să împăcăm diferențele religioase este una importantă. Însă răspunsul este destul de simplu. Bazați pe credința în Dumnezeu, există un punct comun important între noi. Restul, de fapt, se referă la forma și calea prin care ne apropiem de Dumnezeu. Principiile morale sunt similare în religia musulmană și în cea creștin-ortodoxă. De aceea, am avut oportunitatea să ne căsătorim religios, într-o moschee musulmană, fără a fi necesară schimbarea religiei pentru niciunul dintre noi. Acest proces a fost unul personal, bazat pe cunoaștere și decizii individuale, în care nimeni nu ne-a impus să facem acest pas.
Abordarea noastră în gestionarea diferențelor religioase în cuplu a fost una bazată pe respect, înțelegere și sprijinirea valorilor și principiilor comune. Găsirea unui echilibru în viața personală și profesională implică, de multe ori, abordarea deschisă și flexibilă a diversității și a perspectivelor diferite. În cele din urmă, rezultatul final este un parteneriat solid, în care fiecare membru al cuplului se simte respectat și valorizat, iar armonia și echilibrul sunt menținute într-un mod sănătos și durabil.
Care sunt obiceiurile/ tradițiile preferate de fiecare dintre voi din țara celuilalt?
Atunci când vine vorba de obiceiuri și tradiții, ne bucurăm de o experiență captivantă, explorând și îmbrățișând diversitatea culturilor din țările noastre de origine. Unul dintre aspectele care ne aduce bucurie și împlinire este arta culinară, în special, gătitul tradițional. Ne place să ne străduim să recreăm preparatele autentice și să savurăm aromele autentice ale bucătăriilor noastre. Fie că este vorba despre preparate delicioase din bucătăria românească sau de mâncăruri rafinate din cultura indoneziană, gătitul reprezintă o formă de exprimare a iubirii și respectului față de tradițiile noastre.
În timpul petrecut împreună, descoperim și trăim tradițiile culturale în forme diverse. În ceea ce privește dansul și muzica, acestea reprezintă modalități minunate de a ne conecta la rădăcinile noastre și de a ne bucura de expresivitatea artistică. Atât în cultura românească, cât și în cea indoneziană, dansul și cântatul ocupă un loc special, fiind adesea asociate cu sărbători și momente de bucurie. Împreună, ne-am îndrăgostit de ritmurile diferite, de pașii de dans și de acordurile muzicale care ne învăluie inimile și ne aduc zâmbetul pe buze.
A fost greu cu adaptarea în altă țară? – întrebare pentru ambii soți, din perspectiva fiecăruia.
Adaptarea într-o țară străină a fost o călătorie complexă și plină de provocări, dar am depășit cu succes obstacolele întâmpinate. Una dintre primele provocări a fost comunicarea într-o limbă străină, care inițial părea ca un zid în fața noastră. Cu perseverență și dorință de a învăța, am reușit să ne dezvoltăm abilitățile lingvistice și să ne integrăm în societatea-gazdă. Această experiență ne-a demonstrat importanța deschiderii către noi culturi și modalități de viață, oferindu-ne o perspectivă mai amplă asupra lumii.
În plus, am avut de-a face și cu o adaptare climatică. De exemplu, pentru Yudi, venind dintr-o țară tropicală, iernile reci din noua noastră țară au fost o schimbare majoră. A fost necesar să se adapteze la temperaturi scăzute și să învețe să gestionăm aspectele practice ale vieții cotidiene, într-un mediu diferit. Cu timpul, am găsit modalități de a ne bucura de fiecare anotimp în parte și de a descoperi frumusețea pe care o aduce diversitatea climatică.
Această perioadă de adaptare ne-a învățat să ne valorizăm flexibilitatea și capacitatea de a ne adapta la situații noi și neașteptate. Am învățat să apreciem momentele de echilibru dintre viața personală și cea profesională, recunoscând că ambele aspecte sunt esențiale pentru o viață împlinită. Astfel, am găsit modalități de a ne organiza timpul într-un mod echilibrat, astfel încât să ne dedicăm atât carierei noastre, cât și familiei noastre, dar și pasiunilor personale. Această adaptare continuă ne-a transformat într-un cuplu mai puternic și mai înțelegător, capabil să navigheze cu succes într-un mediu în continuă schimbare.
Ați avut o cumpănă în 2010. Cum a fost să o luați de la zero, într-un domeniu nou?
Experiența de a porni de la zero într-un domeniu nou în urma obstacolului din anul 2010 a fost o provocare majoră, dar și o oportunitate de creștere și reinventare profesională.
Exemplul personal al tatălui meu este ceea ce mă ghidează. El îmi spunea să nu las limba să fie mai ascuțită decât sabia, să gândesc înainte să vorbesc și să fiu modest. M-a ajutat mult acest sfat, mai ales atunci când am avut de trecut peste neputința motorie, după accidentul vascular suferit. Am reînceput viața de jos, de la zero, din toate punctele de vedere, a trebuit să îmi regândesc inclusiv alimentația și am introdus în viața mea abordarea echilibrată, echilibru între minte și spirit.
În acest moment crucial, am fost nevoit să ma adaptez rapid la schimbări și să îmi reconstruiesc cariera din temelii. A fost un proces plin de provocări, dar și de învățare continuă, în care ne-am descoperit noi abilități și am explorat potențialul neexploatat.
Deși drumul de la zero într-un domeniu nou a fost presărat cu provocări și incertitudini, am reușit să transform această experiență într-un motor de creștere și dezvoltare personală și profesională. Acest proces a consolidat abilitățile de leadership și m-a învățat valoarea perseverenței și curajului în fața provocărilor.
Aveți un motto după care vă ghidați în viață?
Da, avem un motto care ne ghidează în viață și care ne ajută să menținem un echilibru între carieră și viața personală. Cum spune Albert Einstein – Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.
Această filosofie ne amintește că succesul în carieră nu trebuie să vină în detrimentul sănătății, relațiilor sau fericirii personale, dar că trebuie să ne menținem în mișcare, să învățăm continuu – fie că e vorba de viața profesională, fie că ne gândim la cea personală. Creativitatea și învățarea nu fac rău sănătății, ci dimpotrivă – consider că acestea mențin mintea trează și plictiseala deoparte.
Spre exemplu, Yudi a creat un sistem de irigare a plantelor, care să funcționeze și când suntem plecați, iar asta a presupus căutare pe internet, analiză si multă muncă pentru a pune în aplicare totul. Asta s-a întâmplat în timpul liber, ca un mod de relaxare. Ne străduim să menținem un echilibru între angajamentele profesionale și cele personale, pentru a ne bucura de o viață echilibrată și plină de satisfacții.
Pe de altă parte, suntem constienți că, în această perioadă – când dezvoltăm și creăm compania Blue Phoenix, motto-ul nostru este însuflețit de cuvintele: muncă serioasă, răbdare, sacrificiu, consistență, disciplină proprie și încredere în sine. Dar, odată ce etapa vieții se schimbă, odată ce obiectivele inițiale sunt atinse, ne dorim o viață linistită, calmă și plină de reflecții. Motto-ul nostru ne inspiră să fim conștienți de prioritățile noastre și să ne dedicăm timpul și energia în mod echilibrat între carieră, familie, timp liber și dezvoltare personală. Înțelegem că fiecare aspect al vieții noastre contribuie la starea noastră generală de bunăstare și succes.
Astfel, suntem determinați să căutăm armonia între muncă și viața personală, să ne îngrijim de sănătatea noastră, să ne dezvoltăm abilitățile și să cultivăm relații sănătoase și satisfăcătoare. În final, credem că un echilibru sănătos înseamnă să prosperăm în toate aspectele vieții noastre și să ne bucurăm de succesul atât în carieră, cât și în viața personală.
Ați avut mentori de-a lungul vieții? Dacă da, care au fost învățămintele cele mai de preț care v-au ajutat în viață?
Am avut privilegiul de a avea mentori în viața noastră, iar învățămintele pe care le-am dobândit de la ei au avut un impact profund asupra noastră. Tatăl lui yudi a fost mentorul său principal, dovedindu-și vorbele prin fapte. Sfaturile sale au urmat proverbul javanez: “Sopo tekun bakale tekan, Siapa yang tekun, komitmen pada tujuan pada akhirnya akan sampai juga” (limba indoneziană), adică, în traducere, “Cine este harnic și dedicat obiectivului urmărit, îl va îndeplini în cele din urmă”.
De asemenea, în afară de angajament de la vorbă la faptă, era un om simplu și modest în comportamentul său, insuflându-i acestea și lui Yudi, zi de zi.
Una dintre lecțiile cele mai valoroase pe care le-am primit a fost să ne acordăm timp pentru reflecție și autocunoaștere. de a ne cunoaște valorile, pasiunile și scopurile în viață, pentru a ne ghida deciziile și acțiunile. Am înțeles că auto-reflecția ne ajută să ne aliniem alegerile cu ceea ce este cu adevărat important pentru noi, conducând astfel la o viață mai echilibrată și împlinită.
De asemenea, tot mentorii noștri au fost cei care ne-au îndemnat să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare și relaționare. Am învățat că relațiile solide și autentice construite cu colegii, clienții și membrii echipei sunt esențiale pentru succesul profesional și personal. Am mai învățat că ascultarea activă, empatia și colaborarea sunt cheia pentru a avea relații sănătoase și productive, în viață și la locul de muncă.
Ce sfat aveți pentru tinerii aflați la început de drum?
Sfatul nostru pentru aceștia ar fi să-și găsească pasiunea și să urmeze calea pe care o simt cu adevărat în inima lor. În lumea agitată în care trăim, este important să îți dedici timpul și energia unei activități sau profesii care îți aduce bucurie și împlinire. Caută să descoperi acele domenii care te fascinează și care te fac să te simți într-un flux creativ.
Totuși, echilibrul este la fel de important pe cât este și pasiunea. În drumul tău către succes, asigură-te că acorzi o atenție echilibrată atât vieții profesionale, cât și celei personale. Învață să stabilești limite clare între timpul de muncă și timpul de odihnă, și acordă-ți timp pentru activități care îți aduc fericire și îți reîncarcă bateriile.
De asemenea, nu ezita să cauți mentori și să înveți de la oamenii cu experiență. Aceștia îți pot fi ghizi valoroși în dezvoltarea ta personală și profesională. Ascultă-le sfaturile și învață din experiențele lor, dar nu uita să-ți găsești propria voce și să îți urmezi propriile visuri.
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.