Echilibrul, ceva extrem de instabil…
S-a născut la Ploiești, a copilărit mult și frumos lângă bunicii și matușa ei, într-un sat lângă Târgoviște. A absolvit liceul Al. I Cuza din Ploiești și apoi facultatea de Litere de la Unibuc, specializarea Comunicare și Relații Publice. Masterul este tot în Comunicare, cu o dublă specializare în Relații Publice Europene. Este căsătorită și are și un copil. Și mai are timp și de business. Am vrut să aflăm de la Anca Amariei, Owner EKA – Centrul Starii de Bine, cum ne găsim echilibrul în viață și cum menținem bunăstarea din toate punctele de vedere într-un material marca Revista CARIERE, pentru secțiunea Work Life Balance. Regăsiți mai jos ce am aflat și vă oferim posibilitatea de a vă inspira dintr-o poveste reală de succes:
Cum a fost la început de carieră? Ai plecat în parcursul profesional cu încredere maximă în corporații? Te vedeai ieșind la pensie dintr-o organizație? 😊
Am pornit cu mult entuziasm și m-am angajat prima dată part-time într-o corporație din industria farma. Am continuat apoi în IT&C (securitate cibernetică), telecom și media. Ultimii 9 ani în corporație au fost la Warner Bros Discovery, ca PR pentru regiunea EMEA. M-am văzut avansând ușor în corporație, pentru că îmi plăcea foarte tare ceea ce fac, dar la pensie nu cred. Am lucrat 15 ani în mediul corporate, dar la pensie nu m-am văzut ieșind din el. Am avut întotdeauna sentimentul că pot face o carieră minunată în mediul corporate, dar că misiunea mea este în altă parte, mai aproape de firul ierbii și în contexte în care să văd legătura directă între muncă și rezultate.
Ce te-a facut să faci shift-ul către antreprenoriat?
Eu am mers în paralel cu corporația și solo-prenoriatul part-time vreme de vreo 4-5 ani, însă decisivă a fost apariția fiului meu și concediul de maternitate. Atunci am reușit să fac un „zoom out” și să mă uit mai atent la chemarea mea. Apoi, în pandemie am început să lucrez mult alături de soțul meu, care este psihoterapeut, coach și trainer, livrând împreună foarte multe ateliere de wellbeing, mental health & employee engagement pentru angajații din companii. Atunci s-a produs declicul și am realizat că putem construi ceva mai mare împreună, pornind de la faptul că eu am mers în zona de terapii somatice & neuromindfulness. Acum, avem o întreagă echipă pe lângă noi, pe lângă Anca și Matei s-au mai adunat alți 20 de specialiști în domeniul sănătății fizice, mentale și relaționale, așa că sper că împreună construim un imperiu al stării de bine!
Ce înseamnă echilibrul minte-corp-spirit, în opinia ta?
Este un echilibru aflat într-o continuă dinamică, în mod cert. Înseamnă sănătate emoțională, sănătate fizică și sănătate relațională. Înseamnă să te cunoști foarte bine, să îți știi butoanele, respectiv ce anume ai nevoie să faci pentru a te simți bine, în diferite etape ale vieții tale. Înseamnă multă iubire și grijă de sine.
EKA – Centrul Starii de Bine – după nume pare a fi exact partenerul de care ai nevoie într-un astfel de proces. Cum ai început povestea EKA și ce se întâmplă aici zi de zi?
EKA s-a născut la finalul lui 2022 și a pornit din nevoia mea de a avea un spațiu pentru sesiunile de terapie prin yoga pe care le lucrez individual. Apoi, mi-am dat seama că vreau să fie mai mult decât despre mine, că trebuie să construiesc un ecosistem al stării de bine. A mai pornit și de la insight-urile soțului meu, din sesiunile lui de psihoterapie în cabinet alături de clienții lui. Iar aceste insight-uri veneau să îmi spună că nu e suficient să mergem doar la psiholog, dacă în continuare corpul este tensionat, de exemplu și nu facem nimic în sensul ăsta. Apoi ne-am uitat la ce zice OMS, că sănătatea nu este doar absența bolii, ci starea de bine la nivel fizic, emoțional, social. Așa că asta se întâmplă la Eka în fiecare zi – oamenii vin pentru sesiuni individuale de coaching, psihoterapie, mindfulness, masaj, consilere vocațională sau de cuplu. Participă, de asemenea, la sesiuni de grup de yoga, la ateliere de lumânărit sau de respirație somatică. Mai avem și clienții care vor ei să organizeze evenimente la noi în spațiu și cărora noi le punem la dispoziție infrastructura noastră (spațiul, specialiștii, facilitățile). Avem și conceptul de #EkaLaTineLaBirou, adică mergem noi spre angajații din companii și le aducem starea de bine la locul de muncă. Toate actvitățile noastra au componenta de conexiune individuală, la echipa, plus inputul unui psihoterapeut / coach, care vine să aducă informații despre dinamica echipelor, relațiile dintre oameni, dezvoltarea skill-urilor soft si de leadership.
Ce auzi cel mai des de la clienții tăi referitor la dezechilibru și echilibru? Ce îi face să vină la centru?
Cel mai des aud că echilibrul este ceva extrem de instabil 😊 Ce îi face pe oameni să vină la Eka? Cred că e vorba despre complexitatea vieții noastre și faptul că suntem copleșiți, iar în această agitație avem nevoie de timp și spațiu personal, să ne aerisim mintea și corpul. Oamenii vin la Eka și pentru că ăsta este genul de loc în care își face plăcere să te afli, fie că lucrezi cu un terapeut, fie că vrei doar să bei un ceai și să citești o carte într-una din sălile noastre.
Cine te-a susținut în tot acest demers antreprenorial?
Cel mai mare sprijin moral a fost soțul meu, care are experiență în lumea asta și mi-a pus centura de siguranță ori de câte ori am simțit că îmi fuge pâmântul de sub picioare. În afară de asta, însă cred că sunt o mulțume de oameni care au contribuit indirect la parcursul meu profesional, chiar și oameni din corporație, care au fost adevărați lideri pentru mine. O să menționez câțiva dintre ei – Ada Roseti, Edina Constantinescu, Diana Iosu (cu care de altfel acum avem și un parteneriat pentru Eka).
Stiu că ai un băiețel mic, cum împaci viața profesională cu cea personală? Cum navighezi printre rolurile multiple de anreprenor, soție, mamă, prietenă, fiică etc?
Încerc să nu iau totul foarte în serios, ca să nu mă sperii cand mă uit la toate aceste roluri. Am învățat că e ok să nu fac totul perfect, în același timp, pe toate planurile, pentru că mi-ar fi imposibil. Am învățat că trebuie să îmi placă de mine și când greșesc, desi îmi este extrem de greu să primesc și să accept critici (de-a lungul timpului, am fost cel mai mare critic al meu!). Acum, cred mai degrabă în progres (vs. perfecțiune), în ideea că e bine să greșesc rapid, ca să mă redresez rapid. Navighez cu zâmbetul pe buze și cu oamenii potriviți în jurul meu, fără ei totul ar părea mult mai sumbru.
Fiecare om are „binele” lui. Ce înseamnă „starea de bine” pentru tine personal? Cum obții tu această stare?
La mine, starea de bine poate să însemne ceva diferit, în momente diferite ale vieții mele. Poate să însemne un somn bun, timp de calitate cu mine însămi sau cu ai mei, o petrecere la care să dansez non-stop, o călătorie în care să explorez locuri noi. Zi de zi, înseamnă să am cel puțin o oră liberă pentru mine în calendar, în care să decid eu ce vreau să fac cu acel timp.
Ai avut/ ai mentori? Care a fost cel mai bun sfat primit vreodată de la cineva?
Să investesc în mine! Mentorii mei sunt menționați si mai sus (Ada, Edina, Diana), iar în afara de ei o sa o menționez pe profesoara mea de la Instititul de Terapie prin Yoga din Amsterdam (Montserrat Mukherjee), care de câte ori mă vede și aude cât lucruri fac, îmi reamintește că “less is more”. Și mereu îi dau dreptate și încerc să îmi dau si mie un reset.
Ai un motto după care te ghidez în viață?
Libertate cu responsabilitate!
Ce hobby-uri ai?
Citesc, ascult multă muzică, fredonez oricând, oriunde, îmi place să dansez. Iubesc yoga și natura, îmi plac comediile, ascult podcasturi inspiraționale.
Îți place natura și echilibrul ei?
Da, iubesc soarele, marea, muntele, drumețiile și călătoriile.
Ce sfaturi ai pentru tinerii aflați la început de drum în ale antreprenoriatului?
Să își exploreze pasiunile și să facă din ele cărămida de bază a meseriilor / business-urilor pe care vor să le construiască.
Centrul EKA este primul hub cu servicii integrate de psihoterapie, wellbeing și dezvoltare personală din București, care abordează integrat pilonii minte-corp-relații. Eka oferă servicii precum: coaching emoțional, coaching de cuplu, mental fitness, terapie prin yoga, focusing, meditație ghidată, terapie vibrațională prin sunet, masaj, consiliere vocațională, nutriție funcțională, antrenamente de respirație, constelații sistemice și multe altele. Toate acestea sunt oferite prin sesiuni individuale, evenimente de grup, grupuri de suport, ateliere și retreat-uri transformaționale, pentru adulți, adolescenți, familii, angajați și antreprenori. Mai multe informații sunt disponibile pe www.centruleka.com.
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.