Flirtul la locul de munca
Au ajuns in fata justitiei o multime de cazuri de hartuire sexuala – de multe ori, exagerari ale unor simple gesturi de curtoazie. Nu iau apararea nimanui – mai cu seama ca nu doar barbatii sunt acuzati de astfel de intentii interpretate drept hartuire, ci si femeile. Insa s-a ajuns, in Occident mai ales, la aberatii juridice care inculpeaza un angajat numai pentru ca a adus o cafea unei colege ramase sa lucreze pana tarziu in noapte.
Ba mai mult, socilogii au constatat o alterare a comportamentului profesional al unor angajati barbati, care renunta la cele mai elementare gesturi de amabilitate fata de colegele lor de frica sa nu fie interpretate ca manifestari cu tenta frivola.
Insa nu despre acestea as vrea sa va vorbesc in acest material, ci despre limitele fine, fragile si de multe ori insesizabile dintre simpla manifestare a amabilitatii si avansurile de natura sexuala din mediul de afaceri, mai ales in cadrul evenimentelor din afara biroului, cu precadere petrecerile.
In primul rand, atingerile.
Orice contact fizic trebuie evitat; desigur, in lift e uneori inevitabil, insa si acolo e corect sa incercati sa ocupati cat mai putin spatiu.
In mediul profesional, o usoara bataie camaradereasca pe umar are o conotatie nevinovata, asa, ca intre colegii de orice sexe care se felicita reciproc. O atingere pe brat sau pe cap sugeraza insa cu totul altceva…
Cand stati de vorba pe scaune apropiate, incercati sa va reprimati obiceiul de a atinge interlocutorul, fie si o secunda, pe mana sau pe genunchi.
Vocabularul trebuie si el ajustat pentru a nu stirni ambiguitati. Nu faceti referiri la detaliile anatomice, nu spuneti glume cu caracter vulgar, nu provocati la randul dumneavoastra astfel de discutii alunecoase.
In plus, emailurile cu continut dubios sau de/a dreptul pornografic va pot atrage nu doar antipatii, dar si sanctiuni, stiati? Nu dati forward la orice pare deplasat, chiar daca pe dumneavostra v-au amuzat.
Limitati-va in comunicare la surasul sincer, conversatiile amicale, gentiletea cuvenita femeilor din birou. Recunosc, aici e un pic mai dificil pentru barbati pentru ca femeile nu vor nici sa fie tratate precum barbatii – ar lipsi acel strop de curtoazie placuta – dar nici sa fie considerate fragile si menajate in consecinta – ca doar muncesc cot la cot cu colegii. Va veti descurca pe masura ce intelegeti insemnatea cuvantului „prudenta” in orice relatie, de munca sau personala…
Femeile sunt mult mai subtile cand e vorba sa transmita mesaje subliminale de atractivitate sau afectiune, si au un vocabular al trupului foarte bogat: psihologii au numarat peste 50 de gesturi prin care femeile semnaleaza asta. Zambetul, privirea, rasul, inclinarea capului, fluturarea genelor si a parului, trasul fustei in jos, suspinul… la barbati, repertoriul gestual nu e asa larg. Ei isi largesc cravata, isi trec mainile prin par, isi umfla pieptul si incearca un contact vizual direct.
Regula valabila pentru ambele sexe: Daca vi se adreseaza remarci frivole, dati de inteles cu delicatete ca va deranjeaza. La a doua tentativa, spuneti de-a dreptul ca nu e cazul sa insiste. Evitati de asemenea situatiile care ar putea crea conditii de flirt; de exemplu, sa luati o cina trarzie cu un partener de afaceri daca sunteti intr-o deplasare.
Cunosti o poveste despre flirt sau hartuire in organizatia in care activezi? Trimite-ne povestea ta pe adresa Redactiei Cariere redactia [at] cariereonline.ro
E mult mai intelept sa nu amestecati munca si flirtul, chiar daca atentia afectuoasa manifesta de vreun coleg de sex opus va flateaza. Daca sunteti tentat sa dati curs avansurilor, mutati scena actiunii dupa orele de program.
Si pentru ca am ajuns la subictul orele de dupa program, as vrea sa remarcati ca multe dintre situatiile de mai sus isi pastreaza veridicitatea si la petrecerile de firma. Or fi petreceri, cu muzica, mancare si bautura, dar normele de eticheta sunt tot cele de la birou. Adica fara atingeri, fara priviri in decolteu, + ceea ce inseamna si „fara decolteu”, fara priviri cu subintelesuri exacerbate de un pahar in plus. Nu este un teren de achizitii amoroase sau de propuneri cu caracter jignitor.
Pana la urma, in toate aceste situatii functioneaza reguli de bun simt, dumneavostra decideti pina unde merge toleranta. Sa fim fermi cu cei care se comporta nepotrivit, sa fim vigilenti ca sa nu cumva sa devenim noi cei care gresesc, dar nici sa nu devenim paranoici. Cum ar fi daca o simpla replica de „agatament” al unui tinar ar fi considerata o insulta penala cand, poate, nu e decat un simplu compliment exprimat cu stangacie?!