Într-o lume a bărbaților, reconectează-te cu energia ta feminină
Femeilor li se spune adesea să fie mai asertive și mai puțin emoționale. Și deși e un sfat excelent în anumite situații (mai ales când vine vorba de negocierea salariilor), este, câteodată, mult mai mult indicat să fii în contact cu latura ta feminină decât să fii puternică. De unde provin diferențele dintre energia masculină și cea feminină ne poate ajuta să înțelegem cum funcționăm diferit și cum ne afectează acest lucru corpul și mintea.
Cristina Dimitrescu, psihoterapeut integrativ platforma online Hedepy.ro, platformă online al cărui scop este de a ușura calea către psihoterapie, cu peste 250 de psihoterapeuți afiliați din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și România: „Trăim într-o societate foarte conștientă de gen, cu norme înrădăcinate privind modurile adecvate de comportament pentru bărbați și femei. Indiferent de măsura în care acceptăm sau respingem conștient aceste norme, ele există, sunt bine asimiltate și deseori acționăm / suntem judecați de către cei din jurul nostru prin filtrul lor. Bărbații sunt mai susceptibili la a ocupa poziții de putere și autoritate decât femeile. Femeile sunt mai predispuse să-și asume rolul de a avea grijă de familie și casă, în timp ce de la bărbații așteptăm, în general, să aducă în casă banii necesari familiei. Aceste roluri există de când oamenii trăiau în triburi cu mii de ani în urmă, când era necesar ca femeile să stea acasă cu copiii, în timp ce bărbații ieșeau la vânătoare pentru supraviețuire. Acum, însă, toate aceste lucruri s-au schimbat. Lumea noastră este din ce în ce mai competitivă, cu un focus puternic pe realizări, pe succes. Acest lucru a influențat multe femei să-și suprime energia naturală feminină pentru a se potrivi și a reuși într-o lume predominant masculină. Pentru că trebuie să facem, să câștigăm, să avem succes, să realizăm mai mult, mai repede, mai bine, să ne grăbim mai tare ca niciodată și să ne urmărim visele cu orice preț. Nu? Capacitatea și dorința noastră de a „avea totul” este însă o sabie cu două tăișuri, pentru că energia feminină este esențială pentru bunăstarea noastră generală și echilibru, și este important să ne conectăm cu ea pentru a duce o viață împlinită”.
Potrivit unui studiu recent elaborat de un site de recrutare, România e pe primul loc în UE la femei în roluri de conducere. În 2012, proporția femeilor care dețineau roluri de management în companiile listate la bursă era de 30,5%, arată datele Institutului European pentru Egalitate de Gen, iar în 2021, România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în privința prezenței feminine în pozițiile executive (34%). Cu toate acestea, femeile se confruntă în continuare cu inegalități la nivelul societății, generate, de multe ori, de responsabilitățile casnice sau legate de creșterea copiilor care ajung cel mai adesea exclusiv în grija lor.
Cum este o femeie care s-a deconectat de latura ei feminină?
Sunt o varietate de simptome și sentimente care indică o suprimare a energiei feminine. Acestea pot include: faptul că este mereu orientată către obiective, acțiune și rezultate, este mereu în control, este extrem de pragmatică și de competitivă, este agresivă în tonul discusului și folosește gesturi bruște, încearcă din răsputeri să-și dovedească valoarea.
Care este diferența dintre energia masculină și cea feminină?
Mădălina Golgoțiu, psihoterapeut Hedepy: „Energia masculină este mai asertivă, în timp ce energia feminină este adesea asociată cu compasiunea, intuiția, creativitatea și receptivitatea. Energia masculină se concentrează pe progres și succes, iar energia feminină se concentrează pe îngrijire și iubire. Această energie femină de „a fi” este opusul polar al energiei masculine, care se învârte în jurul lui „a face.” Nu se limitează la femei, ci o întâlnim, mai degrabă, la ambele sexe, și este esențială pentru echilibrul din viața noastră. Când suntem deconectați de energia noastră feminină, putem deveni excesiv de analitici, rigizi și deconectați de emoțiile noastre. Acest lucru poate conduce la stres, anxietate și, ultimamente, sentimentul de lipsă de împlinire în viață”
Cum ne putem reconecta cu latura noastră feminină?
Cristina Dimitrescu: „Nu încerca să fii perfectă, nici la job, nici acasă. Pur şi simplu nu va funcţiona şi te va costa o cantitate enormă de energie. Înconjoară-te de oameni care te susţin şi evită-i pe cei care te judecă din cauza deciziei tale de a avea şi familie şi o carieră, dacă ești în această situație. Găseşte-ţi timp pentru a-ţi reîncărca bateriile şi fă ceva care este doar pentru tine şi îţi aduce bucurie. Terapia este o modalitate excelentă de a te conecta cu latura ta feminină. A fi mai în contact cu feminitatea ta îți oferă o mai bună înțelegere proprie și-ți îmbunătățește relația cu tine.”
Ortansa Mărgărit, terapeut specializat în psihologie integrativă Hedepy: „Societatea noastră a fost condiționată să creadă că a fi femeie înseamnă a fi mai puțin decât a fi bărbat, sau cel puțin că femeile ar trebui să fie supuse bărbaților. Dar acest lucru nu este adevărat. De fapt, îmbrățișarea propriei tale energii feminine te va ajuta să te vindeci de traume și răni din trecut, și asta este un pas important către o viață mai împlinită. Factorii care duc cel mai des la inhibarea feminității sunt: traumele, abuzul, lipsa sentimentului de siguranță și aparația sentimentului de <<supraviețuire>>, critica constantă la adresa vulnerabilității și emotivității sale, umilire din punct de vedere sexual, umilire pe baza sensibilității sale, presiunea carierei, abuzuri sexuale, iar lista poate continua.”
Îmbrățișează-ți emoțiile: femeile sunt adesea învățate să-și suprime emoțiile și să fie stoice. Cu toate acestea, este important să ne recunoaștem și să ne îmbrățișăm emoțiile, indiferent dacă sunt pozitive sau negative. Acest lucru ne permite să ne conectăm cu intuiția noastră și ghidarea interioară. Dacă te simți deconectată de tine și de emoțiile tale, este important să vorbești despre ele.
Ai grjă de tine: Grija față de sine este esențială pentru a ne hrăni energia feminină. Aceasta poate include activități precum a face meditație, a practica yoga, a face terapie, a ține un jurnal sau a petrece timp în natură. Având grijă de noi înșine, devenim mai receptive la propriile noastre nevoi și dorințe.
Cultivă-ți creativitatea: Angajarea în activități creative, cum ar fi pictura, dansul sau scrisul, ne permite să profităm de energia noastră feminină. Ne ajută să ne exprimăm și să ne conectăm cu intuiția noastră.
Conectează-te cu alte femei: Femeile adesea prosperă în comunități în care membrii se susțin. Conectarea cu alte femei care împărtășesc valori și interese similare te poate încărca cu energie pozitivă într-un mod incredibil.
Stabilește-ți limitele: Într-o lume condusă de bărbați, poate fi dificil să tragi linii clare și să spui nu. Cu toate acestea, stabilirea limitelor este esențială pentru a ne proteja energia proprie și pentru a avea timp pentru prorpiile noastre nevoi. Ne permite să creăm spațiu pentru propria noastră dezvoltare personală și împlinire. Atunci când nu impunem limite, ne pierdem identitatea de sine, nu mai putem identifca ce nevoi ne aparțin și care ne-au fost transmise sau internalizate, fără ca ele să existe în noi cu adevărat. Ajungem copleșite, epuizate de situațiile în care ne aflăm, de toate sarcinile pe care le avem de făcut și uităm să ne prioritizăm. Pe termen lung, acest comportament duce la pierderea identității, deconectarea de emoțiile și nevoile noastre, depresie, atacuri de panică, anxietate, codependență și simbioză- ambele fiind patternuri de relații toxice.
Renunță la control și nevoia de a-ți dovedi valoarea: este important să înveți să te bucuri de ceea ce ai, să iei o pauză și te îți mulțumești pentru toate reușitele tale, oricât de mici ar părea. Dacă stai constant „în grdă” și vei vrea să controlezi totul, vei pierde bucuria de a trăi, fericirea și satisfacția vieții. De asemenea, fuga continuă de a primi validarea celorlați și aprecierea volorii tale, este mult mai costisitoare energetic, decât dacă ai învăța să fii propriul tău sprijin. Prin urmare, un proces terapeutic te poate ajuta în a-ți dobândi această independeță.
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.