Liderii inspiraţionali dăunează sănătăţii angajaţilor
Studii recente sugerează că, deşi sunt foarte apreciaţi, liderii inspiraţionali dăunează sănătăţii angajaţilor. Departe de a crede că aceşti lideri cresc productivitatea propriilor angajaţi, şefii care impun cultura lui „se poate!” riscă să streseze şi să pună presiune pe angajaţii vulnerabili, până când le este afectată sănătatea. Fapt ce înseamnă absenteism pe termen lung. Asta reiese dintr-un studiu al cercetătorilor de la University of East Anglia care a monitorizat, timp de trei ani, 155 de lucrători poştali danezi şi managerii lor.
Publicate în Revista Work & Stress, rezultatele studiului sunt primele care au analizat în detaliu relaţia dintre liderii transformaţionali (definiţi ca fiind cei care încurajează angajaţii să-şi depăşească potenţialul) şi efectele pe care le au asupra acestora care, bolnavi fiind, se află la muncă. Acest lucru se traduce prin prezenteism, adică a fi prezent la job, în condiţiile în care eşti bolnav. Prezenteismul înseamnă o productivitate scăzută, epuizare şi declanşarea unei epidemii printre colegi, anunţă The Telegraph.
Karina Nielsen, profesor în cadrul Work and Organisational Psychology al University of East Anglia, care a condus cerectarea, spune că "este posibil ca aşteptările legate de o performanţă crescută să prezinte un risc mare pentru angajaţii sănătoşi şi vulnerabili, iar aspectele motivaţionale ale ledearshipului transformaţional s-ar putea să provoace un rezultat nedorit".
"Liderii transformaţionali pot promova sacrificarea de sine a angajaţilor vulnerabili pentru binele întregului grup prin încurajarea lor de a ignora problemele legate de sănătate. Acest lucru creşte riscurile absenţei pe caz de boală a angajatului pe termen lung de la locul de muncă “, mai spune aceasta.
De asemenea, profesorul Nielsen sugerează că mulţi lideri se fac răspunzători pentru presiunea pe care o impun în propria organizaţie.