Mainile, mai expresive uneori decat cuvintele
Dar asta pana cand am dat peste citatul urmator: „Often the hands will solve a mystery that the intellect has struggled with in vain” (Carl Gustav Jung). Adesea, mainile descifreaza un mister cu care mintea in zadar s-a luptat… Si am inteles ca, mai presus de evidenta lor functie utilitara, mainile sunt cai de exprimare a sinelui. Ca au o forta de expresie colosala! Ca pot transmite celui caruia ii strangi mana mesaje pe care ratiunea nu le putea descifra altfel.
In primul rand, sunt cele mai mobile parti ale corpului; ganditi-va ca rareori palmele sau degetele sunt in repaos complet, chiar daca restul corpului e in relaxare, cand citim sau privim la televizor. Mainile stiu sa faca atatea… Apuca, scriu, mangiie, lovesc… Mobilitatea lor le face asadar cu atat mai expresive.
Apoi, putini sunt cei care tin mainile nemiscate atunci cand tin un discurs si mai ales atunci cand converseaza. Gestica „vorbeste” la fel de explicit precum cuvintele. Mai mult, pentru cei care stiu sa decripteze miscarile mainilor, acestea transmit informatii importante despre personalitatea si caracterul fiecarei persoane in parte. Scolile de oratorie dedica mare atentie felului in care sunt folosite mainile in fata unui auditoriu. Gesturile prea ample sau rigide sunt taioase, amenintatoare si autoritare.
In schimb, degetele care descriu in aer caligrafia unui balet prea lent subliniaza deseori lipsa de consistenta a discursului. Lucrurile acestea sunt perfect valabile nu doar pe scena, ci si in mediul profesional. Si nu numai la sedinte, ci si in comunicarea curenta dintre angajati sau dintre parteneri de afaceri.
Preocuparea pentru aspectul mainilor ar trebui sa se ridice la rang de arta, cu atat mai mult cu cat „lectiile” ce trebuie asimilate sunt putine si simple.
Unu: o palma umeda e respingatoare. Exista tratamente impotriva transpiratiei excesive ca afectiune medicala si exista servetele de hartie in buzunarul celui care stie ca transpira de emotie.
Doi: unghiile sunt tot un fel de carte de vizita, precum dintii – daca sunt neingrijiti, galbeni sau cariati va descalifica din prima secunda. Unghiile necuratate, cu „tighel” negru sau roase pana in carne sunt evidente detalii in defavoarea dumneavoastra. In privinta cosmetizarii excesive, doamnele ar trebui sa tina cont de doua reguli: cu cat mai scurte unghiile, cu atat mai profesionista persoana, si a doua: decat o oja ciobita, mai bine deloc. In mediul business nu au ce cauta unghiile false sau cele pictate, indiferent de maiestria artistului care le-a impodobit. Modelul „french” e agreat, dar numai in masura in care se pastreaza proportiile: dunguta alba sa nu fie mai lata de 1, max 2 mm, altminteri de ciudat de nenaturala. In privinta culorilor, am vazut atate nuante nepotrivite ca as putea scrie un articol numai despre asta! Pe scurt, nu folositi nimic strident: mov, violet, ciclam, albastru. Nici negrul, oricat de mult va place. Il recomand doar cand sunteti in mediul privat. Folositi culori nude, lac incolor. Sau deloc.
Domnilor le-as recomanda sa renunte la lacul incolor pe care il propun zeloasele manichiuriste. E suficient luciul natural al unghiei taiate scurt si pilite fara franjuri.
Tot la capitolul cosmetizare as vrea sa mentionez importanta unei epiderme fara cusur, asta insemnand ca pielea trebuie constant si din belsug hidratata, zilnic. Unghiile bine ingrijite or sa treaca neobservate daca pielea mainilor seamana cu harta topografica a Saharei. Asa cum mainile sunt cele mai mobile si „muncitoare” parti ale corpului, sunt si cele mai expuse intemperiilor. Sa nu vi se para, domnilor, ca hidratarea pielii e o operatiune cam feminina. Chiar si dumneavoastra puteti pastra un tub cu crema in sertarul biroului, mai cu seama pe timpul iernii. Va sfatuiesc sa apelati la ea, desigur, cu toata discretia. O piele crapata si asprita e la fel de dezagreabila la atingere precum cea umeda.
Va rog sa retineti acel lucru pe care eu am ajuns sa il repet ca pe o mantra, caci face parte dintre regulile de baza ale construirii unei imagini corecte: un om de succes are nu doar competente in domeniul sau profesional, ci si exigente la nivel de detalii personale. Daca este atent la aceste detalii, cu siguranta va manifesta aceeasi atentie si rigoare si la nivel profesional. Respectul se castiga si se impune doar aratand la randu-ne respect – atat fata de sine, cat si fata de ceilalti. Asadar, expuneti-va mainile curate, la propriu si la figurat, cu piele si unghii ingrijite, si mai ales priviti omul in fata cand va adresati si gesticulati.
Si pentru ca azi am fost fidela citatelor, as vrea sa inchei tot cu spuse celebre:
„I hate the giving of the hand unless the whole man accompanies it”, Ralph Waldo Emerson. Detest sa strang mana cuiva care nu participa cu totul la acest gest. Reflectati…