PAN METRON ARISTON!
Pornind de la o alimentatie sanatoasa, o persoana isi poate schimba modul in care traieste si gandeste, felul in care vede mediul inconjurator si propriul sau rol in acest mecanism. "Tipologiile" sunt diverse: vegetarieni, gurmanzi, pofticiosi sau mofturosi, atenti la grasimi sau la curent cu toate produsele de tip zero calorii care apar pe rafturi… Oricare ar fi categoria in care va incadrati, nutritionistii recomanda consumul cu masura, la care se adauga zilnic minimum 20 de minute de miscare.
Potrivit prof. dr. Dan Cheta, nutritionist, diabetolog si director Cercetare-Dezvoltare la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu", principalele boli cu care se confrunta o buna parte din populatie sunt cauzate, pe de o parte, de factorii ereditari si, pe de alta parte, de factori care tin de mediul de viata modern. Alimentatia nesanatoasa, lipsa de miscare, fumatul, poluantii, stresul sunt elemente ale stilului de viata negativ. Ce intelegem de fapt prin alimentatie nesanatoasa? "In primul rand, este vorba despre o crestere a numarului de calorii ingerate, peste ceea ce este necesar organismului, in conditiile in care in prezent nu mai depunem mult efort fizic. Nefiind utilizate, caloriile se depun sub forma de rezerve adipoase", spune Dan Cheta.
Asa cum reiese si din cartea pe care a coordonat-o, "Cum sa traim mai mult si mai bine", pentru a avea o dieta sanatoasa trebuie sa respectam trei principii ale dietei: variatie, echilibru si moderatie. "A manca sanatos nu inseamna a renunta la ceea ce ne place cel mai mult, ci doar a sti sa alegem alimentele. Puteti incepe prin a avea cel putin trei mese pe zi, dintre care una sa fie micul dejun. Sunt admise si alimentele bogate in grasimi sau zaharuri, dar in cantitati mici".
Cum vedem mancarea
Dimitrios Sabalis, Executive Director al Global Eye Investments, se numara printre persoanele care au adoptat un stil de viata sanatos si care a pus bazele unei afaceri care promoveaza aceste obiceiuri. "Aceasta este si filozofia companiei noastre, LivingWell, care pledeaza pentru imbunatatirea stilului de viata si a sanatatii clientilor sai, a angajatilor si a comunitatii. Personal, optez pentru o dieta echilibrata: multe legume si fructe, peste, carne alba. De asemenea, consum foarte multa apa. Asta nu inseamna ca exclud total din dieta carnea rosie, carbohidratii sau cofeina. Echilibrul trebuie sa existe in permanenta, iar sportul are un rol foarte important in arderea caloriilor. O viata frumoasa inseamna combinatia perfecta intre o dieta sanatoasa, sport si o gandire pozitiva!", spune el.
Desi se declara o gurmanda, Alina Melescanu, Senior PR Consultant la Rogalski Grigoriu Public Relations, vede mancarea ca pe o necesitate, facand o pasiune pentru alimentele sanatoase: legume, fructe, branzeturi, ciocolata neagra.
Pe Mihnea Diaconu, Head of Sales la BCR Administrare Fond de Pensii, il reprezinta citatul "esti ceea ce mananci". El este adeptul mancarurilor variate. "Variatia alimentelor nu poate aduce decat lucruri bune; este foarte adevarat ca variatia de cele mai multe ori conduce si la o anumita ponderare. Ideea este ca o masa sanatoasa se simte imediat in starea fizica a fiecaruia", adauga Mihnea.
Next level: un alt stil de viata!
Exista si cazuri cand, pornind de la alimentatie, unele persoane si-au schimbat modul in care traiesc. Este cazul Anei-Maria Matei, Marketing Director la M Car Trading. "Procesul prin care trec este unul de reimprietenire cu tot ceea ce ma inconjoara si de continua imbunatatire a felului meu de a fi. Nu priveste doar alimentatia, ci si stilul de viata, alegerile privind imbracamintea, consumul resurselor si alegerea produselor pe care le folosesc atat pentru mine, cat si pentru intreaga casa. De exemplu, nu mai cumpar detergenti conventionali din reteaua obisnuita de magazine de mai bine de doi ani, de cand am auzit un medic vorbind despre cum ne putem imbolnavi din cauza produselor cu care ne curatam casa si hainele".
Momentan, Ana-Maria nu stie daca acest nou stil i-a imbunatatit starea de sanatate, dar stie sigur ca s-a impacat cu sine si cu mediul in care traieste. "Am o stare de bine pe care nu vreau sa o schimb pe nimic altceva. Nici macar pentru o costita de miel", spune Ana-Maria. "Incerc sa-mi incurajez prietenii sa se apropie in comportament de noul meu stil de viata, dar recunosc ca nu gasesc foarte multi doritori. Nici in familie nu gasesc adepti, ci doar intelegere", conchide ea.
Increzatoare, totusi, Marketing Directorul de la M Car Trading profita de pozitia pe care o detine pentru a schimba lucrurile din jur, chiar si evenimentele pe care le organizeaza. "Am modificat in ultimul timp tiparul acestor evenimente (programul, mancarea si bauturile alese pentru ele, serviciile). Am ales unele mai prietenoase si mai orientate catre mediu si protejarea acestuia. Preferam astfel sandvisurile facute in casa in locul patiseriei, limonada din lamai proaspat stoarse, in locul sucurilor carbogazoase, nu folosim tacamuri de plastic etc.
Inca din cele mai indepartate timpuri oamenii se reuneau in jurul mesei, mancau bucate gustoase gatite in casa, comunicau si se veseleau… Obiceiul a fost pastrat partial, doar in unele case si familii. Omul modern comanda mancarea, gateste doar de Sarbatori, ia cina in fata televizorului… Oricare ar fi tabloul actual al mesei, important este sa nu uitam de cateva reguli principale, enuntate si de nutritionistul Dan Cheta: consumati cu masura, cand faceti cumparaturi consultati eticheta produselor si, foarte important, faceti miscare!