Pasiunea nu are criza
Pentru ca atunci, in perioada comunismului, nu existau scoli de scafandri amatori, se multumea sa strabata marea cu masca si cu tubul pe fata atunci cand mergea in vacanta cu parintii. In anul 2001 insa, in timp ce se afla in concediu in Turcia, s-a intamplat sa stea la un hotel in a carui piscina se faceau cursuri de scuba diving. La 30 de minute dupa ce i-a observat pe cei care participau la curs, li s-a alaturat. Acolo a obtinut primul brevet si primul dive log. Urmatoarea intalnire cu ceea ce astazi numeste pasiunea sa, scuba divingul, a avut-o in 2005, cand a intalnit un instructor al unui centru de diving din Romania. Aici a obtinut urmatoarele certificari si a inceput scufundarile in Marea Neagra. Acum a ajuns la peste 400 de scufundari efectuate in cele mai minunate locuri din lume: "Imi place biodiversitatea, asa ca aleg locuri in care pot sa vad cat mai multe specii de vietuitoare. M-am scufundat si langa epave, cel mai mult mi-au placut cele din Fujairah (Emiratele Unite Arabe). Tot acolo, am avut si prima intalnire cu un rechin". Ucigasul marin a trecut la o distanta de aproximativ opt metri de Sorin: "Am incremenit intr-un amestec de teama si respect, condimentate de adrenalina". Dupa aceea, a aflat ca din cele peste 200 de specii de rechini, doar patru ataca oamenii (marele alb, rechinul-tigru, rechinul-taur si rechinul-vaca).
Pana acum, Sorin Deleanu s-a scufundat in aproape toate oceanele lumii: in Oceanul Indian, cand se afla in Emiratele Unite Arabe, in Oceanul Atlantic, in vacanta sa din Republica Dominicana si in Oceanul Pacific, atat in SUA, cat si in Australia. Si nu s-a rezumat doar la in oceane si mari, pentru ca a avut ocazia sa se scufunde si in Pestera Isverna si in lacul IOR. "Am intrat in lacul IOR, dupa ce am auzit niste povesti despre somni si crapi imensi, si despre ape limpezi sub 6 metri. M-am agitat vreo trei saptamani pana am obtinut aprobari de la primarie, am organizat un grup de cinci scafandri. Ceea ce am descoperit a fost doar o apa mizerabila, cu vizibilitate sub 50 cm". Considera ca cea mai impresionanta aventura este Marea Bariera de Corali, unde a gasit cea mai mare biodiversitate din lume si cele mai frumoase recifuri. Tot acolo, a trecut pe langa un grup 30 de rechini care nu l-au speriat mai tare ca meduza Irukandji, de vreo doi centimetri, una dintre cele mai veninoase creaturi de pe Pamant. Pestera Isverna ramane pentru Sorin Deleanu un loc special pentru ca acolo a ajuns la cea mai mare adancime, la 40 de metri.
Pe litoralul Marii Negre a fost la epavele de la Costinesti si de la Vama Veche: "Cea din Vama Veche e mult mai frumoasa, mai ales in zilele insorite. Lumina patrunde prin toate sparturile si creeaza niste imagini spectaculoase". Un alt loc deosebit de pe litoralul nostru, ne spune Sorin Deleanu, este cel de la Eforie Nord, unde, in zona paralela cu malul, se afla un rand de stabilopozi scufundati care au creat niste tuneluri interesante.
Costurile legate de acest hobby nu sunt modeste. Un curs pentru incepatori costa in jur de 1.000 de lei, dar pretul creste odata ce iti doresti sa obtii mai multe certificari. Echipamentul complet al unui scafandru costa aproximativ 2.000 de euro, dar Sorin Deleanu a platit vreo 4.000 de euro pentru asta: "In fiecare luna, mai apare cate ceva nou, cu un grad de siguranta sporit. Am schimbat trei costume pana am gasit ceva care imi vine aproape perfect. Mi-am comandat multe accesorii din SUA sau Marea Britanie pe care am platit destul de mult". La toate acestea se adauga banii cheltuiti pe calatorii si pe kilogramele in plus la bagajul din avion.
Scuba divingul are multe beneficii, incepand cu cele de natura psihologica, si terminand cu cele de natura fizica. O scufundare presupune un adevarat efort fizic si un mod de a uita de grijile cotidiene. Pentru ca povestea unei plimbari la brat cu tubul de oxigen pe fundul marii sa aiba un final fericit, trebuie sa amintim cele doua ingrediente absolut necesare: atentia si disciplina. Altfel, stiti ce se poate intampla!