Poi – Poi = Love
Pe vremea poporului Maori din Aotearoa (Noua Zeelanda) era practicat de femei ca un exercitiu fizic pentru imbunatatirea flexibilitatii si de barbati pentru a capata mai multa forta si coordonare. Dar astazi inseamna mai mult, ne explica Dragos Bucurenci : "E mai degraba o arta, undeva intre dans si meditatie. Pe mine m-a atras mai ales partea cu dansul, pentru ca mi s-a spus de mic ca nu am nici o inclinatie artistica. Imi place ca poiurile sunt o forma de a te da in spectacol, in sensul bun al expresiei".
Jocul cu poiurile presupune invartirea a doua mingi legate la capatul unor sfori. A devenit o adevarata arta pentru ca se petrece pe ritmul muzicii si este asociat cu meditatia. Tehnica a evoluat pana s-a ajuns la poiurile cu foc sau la cele cu LED-uri care se aprind automat atunci cand sunt in aer.
Dragos Bucurenci a descoperit poiurile la o petrecere de Anul nou, in Sovata: "Am vazut pe cineva jucandu-se si am incercat si eu. Apoi nu le-am mai lasat din mana toata noaptea. Era ceva rudimentar, niste mingi de tenis la capatul unor sosete foarte lungi, dar mi-a placut mult felul in care le puteai misca in ritmul muzicii". Deocamdata nu a ajuns prea departe in tehnica manuirii poiurilor, deoarece presupune mult timp de exersare. Ce stie mai bine a invatat pe plaja in America Latina unde a petrecut o luna de vacanta.
Ascultandu-l pe Bucurenci, realizam ca este vorba despre o experienta foarte serioasa al carei sens nu poate fi prins fara practica. Daca vreti sa va convingeti trebuie sa faceti doi pasi: sa va achizitionati poiurile in schimbul unei sume foarte mici de bani, ce variaza intre 10 si 50 de euro, apoi sa cercetati pe Internet pentru a intelege mai bine despre ce e vorba. Pentru cei care considera jocul cu poiurile doar o forma de relaxare, este suficient. De exemplu, aflam de pe site-ul dedicat comunitatii poiurilor din Romania ca "weave" denumeste miscarea in care cele doua poiuri se urmaresc una pe cealalta si executa o miscare in acelasi sens. "Butterfly" este "miscarea poiurilor in sensuri diferite, in acelasi plan. Bilele se suprapun in partea de sus si de jos a cercurilor pe care le efectueaza. Poarta aceasta denumire pentru ca daca privim miscarea din fata, poiurile par sa se miste ca aripile unui fluture".
Nu e sport, desi presupune multa miscare. Este o forma de arta care, pe langa placerea de a crea si de a transpune in campul vizual sentimente si trairi, ofera celui care a initiat jocul si o evadare din realitate.